Robotprogramozási pályázatot hirdetett a NASA

2016. augusztus 19. 10:30

Egymillió dolláros pályázatot hirdetett a NASA humanoid robotjának programozására: az amerikai űrügynökség első kétlábú robotja, a Robonaut 5 (R5) feladata az emberi felfedezők segítése lesz a Marson. A jelentkezőknek egy virtuális környezetben kell majd bemutatniuk, hogy az ő megoldásuk mit kezdene egy marsi homokvihar utáni vészhelyzettel.

2016. augusztus 19. 10:30

Egymillió dolláros pályázatot hirdetett a NASA: a feladat a humanoid Robonaut 5 (R5) robot programozásának megoldása, adaptálása marsi környzetre, hogy ott tudja majd segíteni az emberi felfedezők munkáját. A jelentkező csapatoknak egy virtuális robotot kell kifejlesztenie, amelynek képesnek kell lennie egy sor feladat megoldására, beleszámítva az időeltolódást a Mars és a Föld között.

A Space Robotics Challenge selejtezői szeptembertől novemberig tartanak majd, amit januártól júniusig egy tesztelési fázis követ. Az utolsó hónapban lesz a konkrét verseny a döntősök között: a virtuális robotnak egy marsi homokvihar következményeit kell kezelnie, ami eléggé hasonlít A marsi című könyv és az ebből készült Mentőexpedíció c. film történetére. A robotnak helyre kell állítania a kommunikációt, meg kell oldania a levegő szivárgását és meg kell javítania a napelemeket.

A NASA szerint a küldetések egyre hosszabbak és komplexebek lesznek, az R5-höz hasonló robotok pedig több feladatban is segíthetnek: előkészíthetik a küldetést a helyszínen; segíthetnek a legénységnek az űrben és aztán ott is maradhatnak, miután a legénység hazatért, gondját viselni a felszerelésnek. A győztes programot nem csak az R5-ön fogják futtatni, de a többi, nem humanoid roboton is. Itt érhetőek el a verseny részletei, ez pedig az R5:

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matesuszt
2016. augusztus 22. 13:42
Már egyre veszélyesebb helyzetekben tudnak helyettesíteni minket a robotok. Azt olvastam, hogy idővel az atomerőművek szétszerelésére is alkalmasak lesznek: http://atomenergiainfo.hu/atomenergetika-a-vilagban/robotok-szerelnek-szet-az-atomeromuveket , Kíváncsi vagyok milyen robotokkal valósítják ezt.
ROSSZABBUL olimpiázunk mint 4 éve
2016. augusztus 21. 23:38
ANYÁTOKBA! 10 hónapos költsége
kizökkentidő
2016. augusztus 19. 19:56
Igen, jó eséllyel így lesz és sajnos ez mindig is így volt. De itthon rosszabb a helyzet, mert odakint legalább megvalósulhat egy ötlet.Talán hülyén hangzik, de ez is egyfajta eredmény. Idehaza egy találmánynak szinte nulla az esélye a megvalósulásra. Ha Rubik ma találná fel a kockát ugyanúgy kudarcot vallana idehaza.Pedig ahhoz nem kell a NASA. Persze van azért jó hír is, stadiont korlátlanul lehet építeni felújítani, nem számítanak a milliárdok.
ROSSZABBUL olimpiázunk mint 4 éve
2016. augusztus 19. 19:56
tudáselszívás üveggyöngyért 1 millió USD? MENJETEK A KURVA ÉLŐSDI ANYÁTOK! mennyi egy NASA (közalkalmazott) fejlesztő 10 hónapnyi fizetése? mennyi egy magánszférás fejlesztőé? ez a meló nem egy emberesnek tűnik, mennyi egy egész csapat 10 éves költsége? és akkor azt még nem is vettük figyelembe, hogy több fejlesztő kódját is megkapja a NASA (USA) a benne lévő ötletekkel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!