Nem szabad elvágni az I. kerületet a történelmi, kulturális múltjától – Egri Péter a Mandinernek

2022. szeptember 08. 12:36

Időközi választást tartanak vasárnap az I. kerületben. A Mystery Gang együttes énekes-gitárosa a Fidesz-KDNP jelöltjét, Fazekas Csillát támogatja, mert vele „olyan képviselete lehet a bel-budai polgároknak, amilyen már régóta érik és amilyet megérdemelnek a kerületiek”.

2022. szeptember 08. 12:36
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Időközi választás lesz e hét vasárnap szűkebb pátriájában, az I. kerületben. Ezúttal is egy, az inkább a Tisztelt Házat választó ellenzéki politikus, Gelencsér Ferenc lemondása miatt. Mit gondol erről a jelenségről?

Nagyon örülök annak, hogy Fazekas Csilla személyében, akit én teljes meggyőződéssel támogatok, lehetőség nyílik változtatásra a kerületben. Ennek a nagy történelmi, művészeti múltú kerületnek olyan méltó képviselője kell, hogy legyen, aki előrébb tartja a kerületi és lokális történéseket, mint beülni a parlamentbe, országos szinten politizálni.

Mások is indulnak a választáson, így a független Horváth Gergely is. Miért nem mögé áll be?

Fazekas Csillával már régóta egy közösségbe tartozunk a kerületben; régóta ismerem és látom a hozzáállását, rátermettségét, talpraesettségét. Meg sem fordult a fejemben, hogy valaki mást támogassak. Személyében látok lehetőséget, hogy olyan képviselete legyen a bel-budai polgároknak, amilyen már régóta érik és amilyet megérdemelnek a kerületiek.

Mint lokálpatrióta, mit tapasztalt az elmúlt három évben? Miként értékelné a baloldal teljesítményét, V. Naszályi Márta párbeszédes polgármester városvezetését?

Régi, budai családból származom, felmenőim Hunyadi Mátyás királytól kapták meg a mai Naphegy és Tabán környékét, amely bármilyen furcsa is, de azokban az időkben még csak egy külön álló falu volt, Logod néven. Én a kerületben arra szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni, illetve azt várom a kormánypárti jelölttől, hogy a kerület nagy, történelmi múltjának megfelelő beruházások, építkezések, változások mind-mind azt szolgálják, hogy be tudjuk mutatni a következő generációnak, milyen nagymúltú városrészben élünk. Megszakad a szívem, amikor például egy nagyon régi kőpadot látok egyik napról a másikra eltüntetni, helyette pedig egy teljesen tájidegen padot telepítenek. Hogy hagyják a száz, százötven éves történelmi jelentőségű épületeket tönkremenni. Könyörgőm, ez egy óvárosi kerület, az ilyen kis és nagy dolgokra is óriási hangsúlyt kellene fektetnie a kerületi vezetésnek!

„Úgy érzem, nincs valós szándék mutatkozna a baloldali városvezetésben a polgári, kulturális hagyományok ápolása iránt”
„Úgy érzem, nincs valós szándék mutatkozna a baloldali városvezetésben a polgári, kulturális hagyományok ápolása iránt”

 

Beszédes a Márványmenyasszony ügye is.

Nem szabad ezt a kicsiny városrészt elvágni a múltjától. Ha az ember a történelmi múltját nem ismeri, akkor nincs jelene. Ha pedig nem létezik jelene, jövője sincs. Ez független pártszimpátiától, érzelmektől. Nincs egy folyamatosság a városrész életében, amely nem mellesleg azt mutatná meg, hogy egy ilyen nagy történelmi múlt mellett micsoda nagy irodalmi, kulturális múltja is van a kerületnek. Nem tudom, hogy hányadik művészeti központot próbálják megnyitni V. Naszályiék, de úgy érzem, nincs valós szándék a baloldali városvezetésben a polgári, kulturális hagyományok ápolása iránt.

Ehhez kapcsolódó tán, hogy augusztus végén elindította irodalmi színpad-sorozatát?

Mondhatni, kapcsolódó, de elképesztően nagy pozitív csalódás számomra, hogy egy olyan felületen, a Facebookon, amelyet pusztán csak pörgetnek a felhasználók, mindenféle hirdetés nélkül egy olyan hosszú, nehéz gondolatvilágú, balsúlyú verset, mint Márai Sándor Halotti beszéde (1951), alig két nap alatt hatvanezren hallgattak végig. Természetesen lesz folytatás!

Visszatérve még egy kicsit a vasárnapi választásra: a momentumos jelölt, Korsós Borbála Erzsébet és a mögé felsorakozó politikusok azt hangsúlyozzák, mindennél fontosabb most a részvétel, amin a képviselő-testület baloldali többségének biztosítása múlhat. Ön hogy látja a voksolás tétjét?

Minden egyes választásnak, még a legkisebb településen is, borzasztó nagy a tétje. Hogy az első kerületi bel-budai polgárok a lakóhelyük képviselőjét választhatják meg, ez egy nagyon hangsúlyos aktus, hiszen közvetlenül a mi életünket fogja befolyásolni. Ha a kerületi polgárok és a városvezetés közötti kommunikáció elhalványul – amit egyébként egyre többször tapasztalok –, akkor előbb-utóbb felmerül, ugyancsak pártszimpátiától és érzelmektől függetlenül, az igény a választópolgárok részéről, hogy nagyobb figyelmet szeretnének kérni a gondolataikra, ügyeikre, problémáikra. Erre most lehetőség adódik!

Képek: Mandiner / Mátrai Dávid

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintyőke
2022. szeptember 08. 15:26
Azért ez a fénykép súlyos. Mint egy perverz szerzetes a Dekameronból.
Tóth Zoltán
2022. szeptember 08. 14:44
Egri nertárs eddigi megnyilvánulásai, illetve együttesének előadásai nyomán megállapítható, hogy Szájer József hazaffy nertárs produkciójával bővíthetnék színpadi repertoárjukat, mondjuk "autentikus eresztyényi rúdtánc" formájában. Természetesen a mélyérzelmű konzervativizmus jegyében... #vesszenazsarnok #forradalmat
Hair is on Ford
2022. szeptember 08. 13:46
Budai megint mehet átüttetni a tetoválásait:)))
Nabakker
2022. szeptember 08. 13:19
Na! Most nőtt a szememben a srác!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!