Radikális lépések: így kezd energiaspórolásba a Magyar Nemzeti Múzeum

2022. szeptember 08. 12:37

„Mindenképpen meg fogjuk oldani valahogy, hogy 25%-kal csökkentsük a gázfelhasználást: egyrészt, mert ez a kormány utasítása; másrészt, mert nem is tudnánk kifizetni a gázszámlát.” L. Simon László főigazgatót kérdeztük, hogyan kezd energiaspórolásba a Magyar Nemzeti Múzeum.

2022. szeptember 08. 12:37
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A gáz és a villamos energia árának emelkedése a múzeumi intézményeket is nehéz helyzetbe hozza, ezért a legfontosabb feladatuk most, hogy biztosítsák mind a 2022. évi, mind a 2023. évi költségvetésük egyensúlyát. Az energia árak emelkedése mellett meg kell küzdeniük az üzemanyag árának emelkedésével, valamint tapasztalható az is, hogy a KATA megszűnésével bizonyos szolgáltatások árai is emelkedtek, különösen a grafikai- és nyomdaköltségek, látványtervezés, szakmai megbízások, szállítási költségek stb.

A jelenlegi helyzetben az látható, hogy ezek a többletköltségek veszélyeztetik a múzeumok gazdasági stabilitását,

valamint a törvény szerinti kötelező feladatellátást is hátrány érheti, ezért kormányzati beavatkozásra, valamilyen kompenzációra feltétlenül szükségük lesz az intézményeknek.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum weboldala

 

Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeumnál mi az ingatlanok korszerűsítésében gondolkodunk, amit nagyon gyorsan meg kell csinálnunk. Azért kell a jövő év őszéig kiviteleznünk ezt, mert biztosak vagyunk benne, hogy jövőre sem lesz nagyságrendekkel olcsóbb a gáz, függetlenül attól, hogy befejeződik-e a háború, vagy sem” – mondja lapunk megkeresésére L. Simon László főigazgató.

A Magyar Nemzeti Múzeum vezetője hozzáteszi: meggyőződése, hogy a három nagy fővárosi közintézmény nyitva tartását – a Szépművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a  Magyar Nemzeti Múzeum – nem szabad korlátozni, tehát ezek teljes nyitvatartással kell, hogy működjenek télen is.

Mind a három intézmény esetében biztos, hogy szükség lesz rezsikompenzációra.

 Napelem kontra műemlékvédelem

Ami még nagyon fontos, hogy a Nemzeti Múzeum energetikai korszerűsítésének a részleteit is kidolgoztuk már. Meg kell engedni, hogy napelemet lehessen rakni a tetőre, nem látszana sehonnan sem, csak drónfelvételről, tehát ebben az esetben nyugodtan lehet lazítani a műemlékvédelmi szabályokon” – magyarázza a múzeumigazgató.

L. Simon szerint mindezeken túl az is elengedhetetlen lesz, hogy a kormány valamilyen úton-módon megoldja, hogy ezek az intézmények soron kívül csatlakozhassanak rá napelemeikkel a hálózatra.

Vissza kell hozni a kötelező áramátvételi díjat, és kötelezni kell a szolgáltatókat arra, hogy ne csinálják azt, hogy készen van egy napelem-rendszer, és egy vagy két évig nem tudják azt rákötni a hálózatra. Ezeket mindenképpen meg kell oldani! Sőt, adott esetben a veszélyhelyzetre való hivatkozással azt is lehetővé kell tenni, hogy valóban megvalósuljanak jövő őszig ezek a beruházások.

– teszi hozzá.

Fotó: Földházi Árpád / Mandiner

 

Nyílászárók kérdése

Az igazgató elmondása alapján a Nemzeti Múzeum esetében fél évszázada nem volt normális nyílászárócsere, ami azt jelenti, hogy

a főépület összes nyílászáróját ki kell cserélni.

Egyetlenegy hőszigetelt ablakunk sincsen, ami a műtárgyvédelem miatt is nagyon fontos lenne, de most biztosan nagyon sok pénzt tudnánk megtakarítani vele. Erre megvan a költségbecslésünk” – mondja lapunknak.

Elárulja: gondolkodnak abban is, hogy vidéken csökkentett nyitva tartást fognak bevezetni a téli időszakra. Azokra a napokra, amikor nincsenek nyitva a vidéki intézmények, home office-t fognak elrendelni.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzott bejelentésre, az állami intézmények radikális gázfogyasztás-csökkentésére L. Simon László azt reagálta:

Mindenképpen meg fogjuk oldani valahogy, hogy 25%-kal csökkentsük a gázfelhasználást:

Tehát mindenképp meg fogjuk oldani – az imént felsorolt eszközökkel és módokon. Azt számoltuk, hogy ha három dolgot megcsinálunk: napelemek, nyílászárók cseréje és bizonyos részeken kiváltjuk a gázfűtést hőcserélő rendszerre – akkor gyakorlatilag három év alatt megtérülnének a beruházások.”

Néhány további intézkedési javaslat L. Simon Lászlótól

  • a maximum hőmérséklet csökkentése a korábbihoz képest a műtárgyvédelmi szempontok figyelembevételével;
  • gázfogyasztás minimalizálása;
  • nyílászárók átvizsgálása, költséghatékony szigetelési megoldások keresése (szélvédő függöny, gumiszalag);
  • éves programterv felülvizsgálata, nagyobb látogatói forgalmat generáló programok fűtési szezonon kívüli szervezése;
  • nyitvatartási idő csökkentése;
  • led fényforrások használata, energiatakarékos világító eszközök beszerzése;
  • épületek díszkivilágításának lekapcsolása;
  • a szerződések felülvizsgálata, szükség esetén módosításuk, megszüntetésük;
  • reprezentációs költségek csökkentése;
  • a saját munkaerővel való feladatellátás előtérbe helyezése külső vállalkozók, megbízottak helyett;
  • beszerzések optimalizálása;
  • üzemanyag költségek csökkentése;
  • kiküldetések csökkentése.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2022. szeptember 08. 14:23
https://www.youtube.com/watch?v=SJXmjGF-f9E
Ferer
2022. szeptember 08. 14:07
Lesz ott nagy baj sajnos
Hangillat
2022. szeptember 08. 14:05
Az új középkori siralomvölgy nem virtuális átélhetősége. A nehéz 70-s évek, mint aranykor, virtuális bemutatása. A Sorsszimfónia helyett Sorosszimfónia. Folyjon a Rajna Ukrajnáig! Egy a cél: a rideg, acélos lemondás EUkrajnáért anyagfáradásig. Virtuális múzeumlátogatás. Online játékok, amik hoznak némi bevételt.
balbako_
2022. szeptember 08. 13:55
Vigasztalásképpen mondom a világon sehol nem önfenntartók a múzeumok, kiállítótermek. Ám a csökkentést végre kell hajtani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!