Dua Lipa, KISS, Hans Zimmer, Red Hot Chili Peppers – sűrű évet zárt a hazai popkult élet

2022. december 31. 08:11

Zenei mérföldkövekben rendkívül gazdag volt a 2022-es esztendő, igencsak sűrűre sikeredett a hazánkba érkező világsztárok és zenekarok szempontjából. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egymást érték a jobbnál jobb koncertek.

2022. december 31. 08:11
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Pár nap, és itt az év vége. A 2022-es esztendő a világban zajló negatív, riasztó és nyomasztó események ellenére is elképesztően gyümölcsöző volt, ami a magyar kulturális életet illeti. Ez előtt tisztelegve két részben idézzük fel az elmúlt év legjelentősebb pillanatait, legyen szó magas- vagy épp popkultúráról. Az 1. rész: magaskultúra: Kulturális intézmények, építészeti remekművek, világhírű festőművészek itt olvasható.

 

2. rész: popkult: Dua Lipa és Justin Bieber a Szigeten, Kiss-búcsúkoncert, Sting, Pearl Jam és Hans Zimmer az Arénában, Iron Maiden a Groupamában, MÅNESKIN a Barba Negrában és Gogol Bordelo a Budapest Parkban.

: Dua Lipa és Justin Bieber a Szigeten, Kiss-búcsúkoncert, Sting, Pearl Jam és Hans Zimmer az Arénában, Iron Maiden a Groupamában, MÅNESKIN a Barba Negrában és Gogol Bordelo a Budapest Parkban.

 

A pandémia miatt 2020 tavasza óta csupán minimális számú külföldi zenekar léphetett fel Magyarországon, az előadók többsége már kétszer-háromszor is kénytelen volt új időpontot keresni a koncertjeinek. A 2022-es év igencsak sűrűre sikeredett a hazánkba érkező világsztárok és zenekarok szempontjából. Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egymást érték a jobbnál jobb koncertek.

Zenei mérföldkövekben rendkívül gazdag volt az idei esztendő.

A fővárosi Papp László Sportaréna igencsak kitett magáért az elmúlt évben, 2022-es repertoárjában világhírű sztárokat és bandákat vonultatott fel. Korábban mi is írtunk róla, hogy tavasszal fellépett Sting, aki a My Songs című világ körüli turnéja keretében a budapesti helyszín mellett a debreceni Főnix Arénában is koncertet adott. De itt volt a Bring Me The Horizon és a Pearl Jam is – Eddie Vedderék eredetileg 2020-ban látogattak volna hazánkba, végül csupán két évvel később sikerült, de megérte.

Az Arénában adott fergeteges koncertet a Dream Theater, a Tool, a Korn, a Nightwish és a Scorpions is, utóbbiak szintén pár év csúszással. Ugyancsak idén látogatott Magyarországra a filmzenék királya, Hans Zimmer is, illetve itt zenélt a Sum 41, a Simple Plan, a The Cure, Shawn Mendes, a One Republic vagy John Legend is. Végezetül, persze ne feledjük az egyik legnagyobb durranást: a KISS-búcsúkoncertet sem.

 

KISS-búcsúkoncert (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

 

Hans Zimmer-koncert (Forrás: MR2 Petőfi Live)

 

Az Aréna sztárjai mellett a Puskás-stadionba is érkeztek világsztárok. Idén jött hazánkba például a Red Hot Chili Peppers, akik utoljára öt évvel ezelőtt jártak Magyarországon, akkor két telt házas koncertet adtak az Arénában. 

Ha egy világsztár – énekes, zenekar – közép-európai koncerthelyszínt keres, akkor korábban szóba sem jöhetett Budapest.

A Red Hot Chili Peppers például 32 városból álló világ körüli stadionturnén van. Olyan helyeken, mint London, Párizs, Los Angeles, New York és Budapest. Na, ezért (is) jó, hogy van!” – fogalmazott korábban a koncert kapcsán Németh Balázs.

Szintén a Puskás-stadionba érkezett volna a legendás Aerosmith zenekar is, akik 2020-ról először 2021-re, majd idénre tették át a koncert időpontját, ám sajnos most sem jött össze a magyarországi fellépés, ahogy egyébként az egész európai turné sem. A zenekar a következőket üzente a rajongóknak:

Mély sajnálattal kell bejelentenünk, hogy a 2022 júniusára és júliusára tervezett európai turnénkat le kell mondanunk. Figyelemmel kísérve a jelenlegi helyzetet, az utazási logisztikával kapcsolatos bizonytalanság, valamint a covidkorlátozások és egyéb problémák fennállása miatt világossá vált, hogy a régióban nem tudjuk megtartani nyári koncertjeinket. Rajongóink egészsége, biztonsága és lelki jólléte az első számú prioritásunk. Hamarosan visszatérünk, addig is vigyázzanak magukra, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.

 

RHCP-koncert (Fotó: MTI/EPA / Scanpix / Nils Meilvang)

 

Ha az Aerosmith nem is tudott jönni végül, azért a hard rock és metálrajongók így sem maradtak világszínvonalú koncertek nélkül,

ugyanis a 2022-es év többek között az Iron Maident is elhozta a magyaroknak.

A heavy metal banda a Groupama Arénában lépett fel. S ha már metál vagy rock, a Barba Negra Track szervezői sem  tétlenkedtek, hiszen olyan előadókat hoztak el a magyar fővárosba, mint Axel Rudi Pell, a The Rasmus, az Amon Amarth, az ex-nightwishes Tarja Turunen vagy a MÅNESKIN.

Szintén nagy neveket villantott idén a Budapest Park is, hiszen az ő jóvoltukból koncertezett hazánkban a My Chemical Romance, Billy Talent, a Rise Againts, Billy Idol, a Pixies és a gypsy-punk király, Gogol Bordelo is.

A felsorolt helyszíneken túl a Dürer Kert, az A38 és az Akvárium is fantasztikus előadókkal örvendeztette meg az elmúlt év során a hazai közönséget.

 

Tarja Turunen a Barba Negrában (Fotó: Hard Rock Magazin)

 

A hazai fesztiválokon is világsztárok garmadájával találkozhattunk. Több mint 450 ezren vettek részt idén a Sziget fesztiválon, amelyet két év kényszerszünet után rendeztek meg idén újra. A Szigeten nyitónapján lépett fel a háromszoros Grammy-díjas koszovói–albán származású angol énekesnő, Dua Lipa, aki rendületlenül vezeti a Spotify toplistáját. Az énekesnő koncertjén jóformán egymást taposták a fesztiválozók.

De szintén a Szigeten koncertezett idén Justin Bieber is, akinek a fellépésén egy gombostűt nem lehetett volna  elejteni,

ezenkívül itt volt az Arctic Monkeys, a Kings of Leon és Calvin Harris is.

A fesztiválon egyébként nem csak a színpadokon voltak jelen a világsztárok: a Szigeten olyan hírességek fordultak meg, mint például az Eufória sorozatból ismert Zendaya, illetve Timothée Chalamet, akik a Dűne második részének forgatása miatt tartózkodnak Magyarországon. De felbukkant a közönség soraiban Tom Holland és Pablo Schreiber is.

Magyarország második legnagyobb fesztiválja, a Balaton Sound szintén világhírű DJ-ket csábított hazánkba, megfordult nálunk Martin Garrix, Dimitri Vegas, Marshmello, Paul Kalkbrenner és Robin Shultz is.

 

Dua Lipa a Szigeten (Fotó: Rockstar Photographers)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mátyás01
2023. január 01. 16:27
Felesleges volt az a sok stadion, Orbán mániája. :)
Timchoka
2022. december 31. 12:21
A teljesség igényéhez még hozzátenném, hogy a JUDAS PRIEST is végre járt itt nálunk, mi is csak 2 évet vártunk rá a covid miatt. Mindhalálig rock 'n roll!
5m007h 0p3ra70r
2022. december 31. 11:30
A válság jól betett az egyik leginkább hangulatos es családias fesztiválnak. A Volt jövőre is elmarad. 8(
masikhozzaszolo
2022. december 31. 10:03
És a legújabb csillag: Jakab!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!