Egymásra vagyunk utalva – szlovákiai magyar vállalkozók a Makronómnak

2020. április 08. 19:15

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke szerint Magyarország a gazdaságvédelmi intézkedéseket napokkal, akár hetekkel korábban hozta meg Szlovákiánál. A szövetség elnöke fontosnak tartja, hogy a magyar vásárlók most a magyar termékeket és szolgáltatásokat részesítsék előnyben. Interjúnk.

2020. április 08. 19:15
null
Takács Zsolt

Ön szerint helyesek a magyar kormány intézkedései a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében?

Erre a kérdésre csak egyszerű szemlélőként válaszolhatok, hiszen nem vagyok egészségügyi szakember. Mindenesetre nagy pozitívumnak tartom, hogy mind Magyarország, mind pedig a többi visegrádi ország még a járvány legelején, gyorsan és hatékonyan reagált, és meghozta a szükséges egészségügyi illetve gazdasági intézkedéseket, amelyek elengedhetetlenek a vírus megfékezéséhez és a krízis megfelelő kezeléséhez.

Mint vállalkozó, hogyan látja Szlovákia, illetve Magyarország intézkedéseit?

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségében figyelemmel kísérjük mindkét ország gazdasági intézkedéseit, segélycsomagjait. Megítélésünk szerint hasonló intézkedéseket javasoltak, foganatosítottak e tekintetben a két ország kormányai. Vállalkozóként nagyon hasznosnak tartom, hogy a magyar kormány legelső gazdaságmegsegítő intézkedései között megszületett az a döntés, miszerint december 31-ig tartó fizetési moratórium vonatkozik minden hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésre, valamint 2021. január 1-től a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet.

Ez a kis- és középvállalkozások esetében nagyon fontos és életmentő intézkedésnek bizonyulhat.

Szlovákiában hasonló javaslat csupán április első napjaiban került bejelentésre.

Összességében hasonló gazdaságmegsegítő intézkedéseket állapíthatunk meg a két ország esetében, azonban

a magyar oldal ezeket az intézkedéseket napokkal, akár hetekkel korábban hozta meg.

Magyarországon ugyanakkor nagyobb fajsúlyú döntések is születtek, hiszen a gazdaságvédelmi akcióterv keretében megtudhattuk, hogy a magyar kormány a GDP 18-20 százalékát kész a gazdaság újraindítására és megerősítésére fordítani. A gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően pedig azok az ágazatok, melyek teljesen vagy részlegesen leálltak a jelenlegi helyzetnek köszönhetően, előbb jutottak mentőövhöz, információhoz. Ez a tény pedig nagyon fontos, hiszen a kis- és középvállalkozók esetében egy ilyen helyzetben akár néhány nap is döntő lehet.

Mit tud tenni jelenlegi helyzetben a fogyasztó?

Legelőször mindenképpen be kell tartanunk az állam előírásait és biztonsági felhívásait. Ha ezt megtesszük, azzal minimalizáljuk a vírus terjedését és remélhetőleg mielőbb túljutunk ezen az időszakon. Gazdasági szempontból annyit tehetünk, hogy

vásárláskor a hazai élelmiszereket, termékeket részesítjük előnyben,

ezzel is megsegítve gazdáinkat, termelőinket. Valamint ne feledkezzünk meg az itthon alapított és működtetett szolgáltatásokról sem! 

Nagy szükségünk van most az összefogásra. Ha megsegítjük és támogatjuk egymást, úgy van esély arra, hogy régiónk kis- és középvállalatai tútúlélik léljék ezt az időszakot.

Hogyan vészelheti át ezt az időszakot egy nehéz helyzetben lévő vállalkozás?

A kérdés nem egyszerű. Természetesen függ az adott vállalkozás szegmensétől, illetve pénzügyi állapotától – sok befolyásoló tényezőt kell mérlegelni. Arányában sok esetben vált be az online szolgáltatásokra való átállás.

Nehéz idők új megoldásokat szülnek.

A cégek és vállalkozások jelentős része – aki megtehette – viszonylag gyorsan az online közegbe helyezte át értékesítését, alkalmazkodott a jelenlegi helyzethez. Sok érdekes megoldással találkoztam az utóbbi hetekben, a magyar vállalkozások élén igazán talpraesett és leleményes vezetők állnak.

Milyen segítő intézkedésekre lenne még szükség Szlovákiában?

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a gazdaságmegsegítő lépések közül az alábbi hármat tartaná legfontosabbnak. Az alkalmazottak utáni fizetendő járulékok, valamint az áfa csökkentése vagy kedvezmény megítélése. Másodsorban, banki hitelek részletfizetésének a meghosszabbítása vagy ideiglenes felfüggesztése.

Harmadrészt, kamatmentes vagy alacsony kamatú állami hitelek megítélése az alkalmazottak bérezésének a biztosítására. 

A három intézkedésből kettő részben megvalósulni látszik, reméljük, hogy rövidesen a harmadikra is sor kerül.

Sok vállalkozás került bajba a korlátozások miatt Szlovákiában?

A jelen helyzet minden gazdasági ágazatot, minden céget, munkaadót vagy munkavállalót – közvetve vagy közvetlenül – érint. Az üzletek nyitvatartását korlátozó rendeletek értelmében az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül néhány nappal ezelőttig minden üzlet zárva maradt.

Ez nagy kiesést jelent a vállalatoknak, nem beszélve arról, hogy a jelen helyzetben természetesnek mondható jelenség is bekövetkezik,

a vásárlók megtakarításokra való hajlama növekszik.

Az átlagos vásárló a nagyobb kiadásokat elnapolja, a kiszámíthatatlan helyzetre való tekintettel a befektetések helyett inkább tartalékokat halmoz – ezzel is csökkentve az egyes vállalatok, üzletek bevételét.  Ezért is fontos, hogy ha a vásárlás mellett döntünk, a hazait, a helyit részesítsük előnyben.

Mivel tudja segíteni a vállalkozókat a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége?

A legkisebbeknek a legnehezebb életben maradniuk. A mi feladatunk az, hogy segítsünk, ahol tudunk. Első lépésben elindítottunk egy online kérdőívet annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen hatással van a jelenlegi helyzet a kis- és középvállalkozói szektorra. Az eredményeket feldolgozzuk, levonjuk a következtetéseket és azt továbbítjuk a szlovák kormány felé. Idáig nincs tudomásunk arról, hogy egyéb átfogó helyzetfelmérés is készülne a vállalkozók helyzetéről.

A kérdőívet eddig több mint 500 vállalkozó töltötte ki.

Elindítunk továbbá egy ingyenes tanácsadási programot a vállalkozóknak – marketing, jog és könyvelés témákban. A programban a vállalkozók tájékozódhatnak a napi szintű törvénymódosításokról, valamint cégükre szabott tanácsot kérhetnek szakembereinktől. Természetesen folytatjuk az üzleti reggelijeinket is – ezentúl online formában – ahol a vállalkozók megoszthatják egymással a tapasztalataikat, megoldásaikat olyan témákat taglalva, melyek a vállalkozásukat érintik.

Mikorra várja a vírus utáni gazdasági fellendülést?

A válasz részben a korlátozások időtartamától függ. Ez eltarthat akár néhány hónapig is. Véleményem szerint valószínűsíthető, hogy a belföldi turizmus és szolgáltatások iránti kereslet növekedni fog, ez pedig kedvezően hat majd további üzletágakra egyaránt. Tudatosítanunk kell, hogy egymásra vagyunk utalva,

egymást kell támogatnunk és segítenünk.

Értem ezalatt akár a gazdasági és vállalkozói létet, de a mindennapokat is. Mielőbb megértjük és megéljük ezt, annál hamarabb leszünk túl ezen az időszakon.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2020. április 12. 00:54
Zombi te magadtol vagy ilyen hülye vagy ezért fizetnek?....
Menhetten
2020. április 12. 00:54
Már attól féltem hogy Orbán visszaveszi a múlt héten a vejének adott 2 milliárd kikötőépítési támogatást. Mondjuk az durva lenne!...
Veernewl
2020. április 09. 21:53
Fizetik, de a patás miatt az ő lóvéját is felezték ezért dühös és 2x annyit trollkodik.
Veernewl
2020. április 09. 21:53
Igen. A költségeiket is számoltad? Pl. lakhatás, kötelező+adó /hó. Mondjuk Bécsben: lakbér kb. 900/hó, autó 120 adóval... Az olyanok mint te mennek ki nagypofával, aztán jönnek haza pár év után a szönyeg alatt....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!