Kínának sikerülhet, amiről mások csak álmodnak

2020. augusztus 05. 22:46

Kína GDP-je 11 százalékkal nőtt negyedéves bázison a második negyedévben, amely azt is jelentheti, hogy az országban a fellendülés V-alakú, amiről sok már ország egyelőre csak álmodozhat.

2020. augusztus 05. 22:46
null
Takács Zsolt

Éves bázison az ország gazdasága 3,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, ami meglehetősen különleges teljesítménynek számít. Christophe Barraid, a Market Securities vezető közgazdásza szerint Kína azért áll talpra hamarabb, mint az USA, mert a potenciális gazdasági növekedése, azaz az ország valós gazdasági teljesítőképessége is erősebb.

Kína gazdasági növekedése az elmúlt évek alapján 6 százalék körüli, míg a többi fejlett gazdaságé csak 1,5 százalék körül mozog.

Barraud hozzátette, hogy a demográfia is Kína oldalán áll, ezért is gyorsabb lesz a talpraállás, mint más fejlett országok esetében. A szakember szerint Európa vagy az USA 2022-ig nem fogja elérni a 2019 utolsó negyedévi állapotot.

Miguel Chanco, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza elmondta, hogy az év második fele nagyban különbözni fog a második negyedévtől, mivel a kínai gazdaság nagy része már visszaállt a koronavírus előtti szintre. Chanco összességében a kínai GDP 1,2 százalékos csökkenésére számít 2020-ban. A szakember szerint

a gyors talpraállás oka az, hogy nagyon szigorú egészségügyi korlátozásokat vezettek be Kínában a döntéshozók.

Mindkét szakértő egyetért abban, hogy az Egyesült Államokban W-alakú fellendülés lesz, ami rosszabb eshetőség, mint a V-alakú gyors felpattanás. A szakemberek az újranyitásokat követően az adatokat látva reménykedtek benne, hogy akár V-alakú is lehet az amerikai fellendülés, de a növekvő fertőzési számok miatt ezt már elvetették. Chanco szerint

a legtöbb fejlett országban a mélyrepülés után lassú, fokozatos fellendülés lesz tapasztalható,

de a második hullám következtében lehetnek újabb mélyrepülések.

Chanco India esetében L-alakú fellendülést jósol, mivel 10 százalékos GDP-zsugorodásra számít. „India modern történelmében erre még nem volt példa” – tette hozzá Chanco. „Brazília, India és más fejlődő gazdaságok nem igazán oldották meg vagy vették komolyan a koronavírust” – mondta a Pantheon közgazdásza, aki szerint Kína erősödése miatt még gyengébbnek tűnnek ezek az országok. India gazdasági fellendülését lassíthatja a Kínával fennálló konfliktus a kereskedelmen keresztül.

A harc következtében Brazília hamarabb állhat talpra, mint India, mivel sokkal jobb kereskedelmi viszonyt ápol Kínával.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!