Mi az a kék szén és miért hasznos?

2021. február 10. 10:49

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem legfőbb szereplőjeként, általában a szárazföldi erdőket emlegetjük, ezek a „zöld” szénökoszisztémák. Azonban nem ők az egyetlenek, akik természetes képességükből adódóan védekezni képesek a klímaváltozás ellen.

2021. február 10. 10:49
null

Három tengerparti faj is létezik, amelyek szintén rendkívül hatékonyak a szén-dioxid megkötésében: a mangrove, a tengeri fű és a sós mocsár. Az ilyen és hasonló part menti, ökológiai rendszerek által felfogott és tárolt szén, „kék szén” néven ismert.

Ezek a szénökoszisztémák valójában akár tízszer több szén- dioxidot képesek tárolni, mint a trópusi esőerdők!

A „kék” szén-dioxid-ökoszisztémák nemcsak megakadályozzák az éghajlatváltozást, de meg is védik a parti közösségeket annak káros hatásaitól. Így például a tengerek emelkedésétől és azok áradásától, valamint fontos élőhelyeket biztosítanak a tengeri élőlények számára. Sajnos az emberek folyamatosan figyelmen kívül hagyják e hihetetlen életközösségek előnyeit, és riasztó sebességgel pusztítják őket. Becslések szerint percenként legalább három futballpályányi tengerparti élőhely tűnik el.

Csendes és titokzatos klímaharcos, a Mangrove

A mangrove fák vagy cserjék, a trópusokon és a szubtrópusi területeken találhatóak a partvonal mentén. Bár a pontos becslések eltérnek, világszerte legalább 50 mangrovefaj létezéséről tudunk. Könnyen megkülönböztethető növényfaj a kusza gyökereinek köszönhetően, melyek a föld felszínén terülnek szét.

A mangrove „igénytelen” növény, amely egyedülállóan alkalmazkodik a barátságtalan körülményekhez a túlélés érdekében. Ott növekszik, ahol a föld találkozik a tengerrel, ezért rendszeresen elárasztja a sós víz, amikor megérkezik az árapály. Erős, gólyalábszerű gyökerei stabilan tartják őt, amikor víz alá merül. A legtöbb fát a sós tengervíz megöli, a mangrove képes kiszűrni a só nagy részét, amikor az elér a gyökereibe. A mangrove föld feletti gyökérrendszere a „lélegzésben” is segíti, ami lehetővé teszi számára, hogy az oxigénszegény talajban boldoguljon.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. február 10. 21:49
Zseniális! Most már csak azt kellene megtudnunk, hogy hogyan aránylik a "kék szén" tengerparti élőhelyének nagysága az esőerdőkéhez. Nekem az az intuícióm, hogy pl. Közép-Afrika partvonala kevesebb területet foglal el a térképen, mint a belseje, de nem végeztem a CEU-n környezetvédelmet, ezért tévedhetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!