Az év robotikai trendjei: karbonlábnyom csökkentés és új funkciók a középpontban

2021. május 29. 16:17

Az ipari robotok éves telepítése az elmúlt évtizedben csaknem megháromszorozódott, ami világszerte 381 ezer új robotot jelent. A Nemzetközi Robotikai Szövetség most bemutatja azt az öt trendet, amelyek az egész világ iparágát átalakítják.

2021. május 29. 16:17
null

A robotok új trükköket tanulnak

A mesterséges intelligenciával rendelkező szoftverek gépi látással és különböző érzékelő rendszerekkel való kombinálása lehetővé teszi a robotok számára a nehéz feladatok elsajátítását is, például a szemétszedést, ami eddig csak emberi kéznek volt lehetséges. A robotok új generációi sokkal könnyebben telepíthetőek, programozhatóak és szükség esetén összekapcsolhatóak társaikkal. 

Intelligens gyárakban működnek

Az autóiparban már több, mint 100 éve alkalmaznak ipari robotokat a futószalagos gyártáshoz. A jövő azonban most az úgynevezett autonóm mobil robotok (AMR) hálózatba kapcsolásában rejlik.

A legújabb, navigációs technológiával felszerelt mobil robotok sokkal rugalmasabbak, mint a hagyományos gyártósorok. A karosszériák szállítását egy vezető nélküli szállítórendszeren keresztül végzik, mellyel leválaszthatóak és átirányíthatóak olyan összeszerelő állomásra, ahol egyedileg felszerelt változatok készülhetnek. Ha az adott modellt teljesen meg szeretnék változtatni, nem szükséges szétszerelni az egész gyártósort, hanem elég a robotok és AMR-ek átprogramozását elvégezni. 

Új piacokra lépnek be

A kapcsolati áttöréseknek köszönhetően a robotok fokozottabb elterjedése figyelhető meg azokban az ágazatokban, melyek csak nemrég léptek rá az automatizálás útjára, így például az élelmiszer, ital, textil, fa és műanyag termékeket gyártó cégeknél. A folyamatos digitális átalakulás új üzleti modellek megjelenését vezeti be, hiszen a gyártók minden eddiginél könnyebben diverzifikálódhatnak.

Csökkentik a szén-dioxid kibocsátást

A modern robot technológiába történő beruházásokat gyakran a szénlábnyom csökkentése is vezérli. Mivel a mai robotok energiatakarékosak, közvetlenül képesek az energiafogyasztás csökkentésére, a nagyobb pontosság révén pedig kevesebb selejtet állítanak elő, ezzel pozitív hatást gyakorolva az erőforrás-szükséglet és a kibocsátás arányára. Ezenkívül a robotok segítenek az olyan megújuló energiát felhasználó berendezések költséghatékony előállításában is, mint a fotovaltikus berendezések és hidrogén üzemanyagcellák.

Segítenek biztosítani az ellátási láncokat

A világjárvány alatt a globális ellátási láncok jelentősen meggyengültek, így a gyártóknak lehetőségük volt egy új szemszögből áttekinteni az ellátás megvalósíthatóságát. Amikor a termelékenység az automatizálás révén kiegyenlítődik, a gyártók nagyobb rugalmasságot kapnak, ami a magas munkaköltségű országokban (EU számos országa, Észak-Amerika, Japán, Koreai Köztársaság) nem volt megvalósítható. A robotok automatizálása viszont termelékenységet, rugalmasságot és nem utolsósorban biztonságot nyújt.

A robot technológiák rohamos fejlődésével elfogadásuk is erőteljesen nő, így egyre több iparágban alkalmazzák őket a költséghatékony és gyorsabb munka megvalósításához. Maga a Covid-19 járvány nem indított új trendeket, de felgyorsította a bevett gyakorlaton túli használatot, e tekintetben az ipar legnagyobb hajtóerejének bizonyult.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!