Újabb sebből vérzik a brit gazdaság

2022. szeptember 08. 18:00

A brit gazdaság a közelmúltban nem teljesített fényesen: a termelékenységi problémákon és a száguldó infláción felül most a szabadesésben lévő font az újabb probléma.

2022. szeptember 08. 18:00
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A brit gazdaság eddig is problémákkal küzdött, hiszen a termelékenységük nagyon alacsony, az infláció 40 éves csúcson volt augusztusban 10,1 százalékkal. Ezekhez jött még hozzá a font drasztikus esése mind a dollárral, mind az euróval szemben és az energiakrízisről még nem is beszéltünk.

Egyesek profitálnak, egyesek veszítenek

Néhány előrejelzés szerint akár 1,05 dollár alá is eshet a font 2023 közepére – jelenleg 1,15-nél tart –, ami 37 éves mélypontot jelentene. A 2016-os Brexit népszavazás óta nem volt példa arra, hogy a font ilyen mértékben kezdjen el esni. A zuhanó font azért probléma, mert megemeli az importköltségeket, ami kedvez ugyan a nagy multinacionális vállalatoknak, amelyek döntően exportra vannak berendezkedve, de a kis- és közepes vállalkozások számára nehézségeket okoz. Az importköltségek növekedése egyúttal pedig tovább emelné az így is rekordszintű inflációt. Ez pedig további kamatemelésre kényszerítheti a Bank of England-et, a túlzott kamatemelés pedig recesszióba tolhatja az egész gazdaságot. A valuta esése így tehát beleillik a brit gazdaság szélesebb értelemben vett problémái közé.

Külső tényezők: dollár és energia

Ilyen körülmények között nem véletlen, hogy az előrejelzések szerint akár 1,05 dollár alá eshet a font már a következő év közepére. A font gyengülésére ugyanakkor külső tényezők is hatnak, így nem írható kizárólag a brit gazdaságpolitika számlájára, de az kétségtelen, hogy a tengerentúlra utazó britek azt fogják tapasztalni, hogy egyre kevesebbet ér a pénzük. A brit gazdaság állapota a világ többi régiója közül is kilóg lefelé.

Ha az idei évet nézzük, akkor  a font eddig 14 százalékot esett a dollárral szemben, csak az augusztusi hónapot nézve pedig 5 százalékot. Az erős dollár pedig biztos nem fogja megoldani a font problémáit.

Az erős dollár a Fed folyamatos kamatemelései miatt teljesít ilyen jól, másrészt a befektetők biztosabbnak érzik dollárba fektetni. Ugyanakkor a brit exportőrök egyelőre nem tapasztalták azt, hogy ennek hatására felfutottak volna a külföldi eladások.

Sőt, sok esetben először csökkent a gyártási termelés az első augusztusi pandémiás zárlat óta, emellett fontos tényező, hogy sokan aggódnak az energiaárak felfutása miatt. A beáramló munka a hazai és exportpiacokról viszont egyaránt csökkent, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy az ügyfelek ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben elhalasztották, felmondták vagy adott esetben átütemezték a megállapodásokat.

A font esését megérezték a nagyobb pénzintézetek is.  Barclays Plc. például a gyengülés ellenére is köteles fizetni a magas jövedelmű New York-i bankároknak, nem véletlen, hogy az évközi jelentésében az idei évre vonatkozó kiadási célját emelnie kellett, hiszen a korábbi döntéseket a várható átlagos árfolyamra alapozta, amely már igencsak elavulttá vált ilyen gazdasági környezetben.

Tragikus augusztus

Ezzel együtt az Egyesült Királyságban rég éltek meg ilyen tragikus augusztusi hónapot, az előrejelzések pedig az euróval szemben sem javítják a font helyzetét. Az euró 4 százalékos erősödését prognosztizálják jelenleg. Az idei augusztus 2021 közepe óta az euróval szemben is a legrosszabb hónapja volt a fontnak.

Érdemes figyelemmel kísérni az államkötvények helyzetét is. Az idei augusztus ebből a szempontból is a legrosszabb hónap volt. Mivel a befektetők féltek a kormánynak nyújtott hitelezés túlzott kockázataitól, ezért magasabb hozamot kértek, ami az ország hitelfelvételét végeredményben drágábbá tette. Egyes kötvények hozama a legnagyobb mértékben ugrott 1994 óta.

Ennek hátterében több tényező áll, de döntően az, hogy a brit gazdaság teljesen ki van téve a gázárak ingadozásának, ami egyszerűen azért van, mert nincs helyi tárolókapacitás. Az energiakrízis ugyanakkor annak is függvénye, hogy mennyire lesz kemény az idei tél, mert egy zordabb téllel egyértelműen megnövekedne a britek igénye az Európából érkező földgázimportra, ez viszont újabb terheket róna a brit vállalatokra.

Év végére recessziót várnak

Összességében a britek jelenleg azzal számolhatnak, hogy még az idei évben recesszióba süllyed a gazdaságuk – sőt a Goldman Sachs szerint 2024-ig abban is maradhat  –, ami lehűti, így a kamatemelés a vártnál hamarabb megállhat, és egyúttal az infláció is csökkenő pályát vehet. Ám ehhez továbbra is sok mindenre van szükség, ráadásul ezek csak előrejelzések. Ami jelenleg biztos, hogy rekordszinten áll az infláció, a termelékenység továbbra is tragikus, valamint hogy a fontot egyelőre nem lehet megállítani a lejtőn az erősödő dollárral szemben. Mindenesetre a brit gazdaság kemény tél elé néz a jelenlegi állapotok szerint.

Egy, a gazdaságon kívülálló tényező is érinti a briteket a fentieken túl: szeptember 9-én elhunyt II. Erzsébet királynő 96 éves korában. Az Egyesült Királyság gyászol, de az egész világon futótűzként szaladt végig a királynő halálhíre. A trónon fia, Károly követi III. Károly néven.

Borítkép: MTI/ AP/ Frank Augstein

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. szeptember 20. 18:09
A brexit volt az egyetlen értelmes tettük az elmúlt 20 évből. Az más kérdés, hogy hogyan valósították meg... :)
fatman
2022. szeptember 20. 18:09
teljesen kinyírták magukat a brexittel... ami persze nem látszik, mert azóta volt covid, most meg háború is... idióták...
enmar
2022. szeptember 10. 18:25
Brittianon.
Haramia
2022. szeptember 10. 18:25
Kezd leereszkedni a köd Albionra. A látótávolság erősen csökkenőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!