Pörög a hazai IT szektor: a cégek többsége egyedi fejlesztéseket kínál

2023. február 11. 20:39

Kiemelkedően teljesít a magyar IT-szektor a Makronóm Intézet friss iparági kutatása szerint. Az elemzésben megkérdezett cégek közel fele árbevétel-növekedésről és az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be, ami annak is köszönhető, hogy a járvány miatti távmunka felpörgette a digitalizációt. Viszont az energiaválság és a minőségi munkaerő hiánya idén új kihívások elé állítja a szektort.

2023. február 11. 20:39
null

A nehéz, globális kihívásokkal teli időszak ellenére továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar IT-szektor – állapítja meg a Makronóm Intézet friss, február elején közzétett iparági kutatása. A kutatásban megkérdezett cégek közel fele, egészen pontosan 47 százaléka árbevétel-növekedésről, továbbá 39 százalékuk az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be. 

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

Kiderül a kutatásból az is, hogy a még 2020 februárjában kezdődött világjárvány kifejezetten felpörgette a digitalizációs törekvéseket az elmúlt három évben. A Makronóm Intézet szakértői azonban hozzáteszik: energiaválság ezt a sikerágazatot is fenyegeti, az informatikai felsővezetők ugyanis arra számítanak, hogy a drágulás a tervezett fejlesztések elhalasztására kényszerítheti a megrendelőket.

Mekkora a hazai IT szektor?

Nézzük meg a továbbiakban a kutatás főbb tanulságait részletesebben. A Makronóm Intézet hazai IT-cégeket kérdezett nem csupán a piac aktuális helyzetéről, de a legnagyobb kihívásokról és lehetőségekről, a jövőt formáló trendekről és az utánpótlási stratégiákról is. 
Érdemes elöljáróban kiemelni, hogy

miközben 85 ezer munkavállaló és mintegy 42 000 vállalkozás szolgálja ki a mára már soha nem látott mértékűre duzzadt digitalizációs igényeket. 
Ám nem csak itthon: a hazai IT-cégek termékeire és szolgáltatásaira nemzetközi szinten is jelentős igény mutatkozik, a kutatás szerint

az IT vállalatok és vállalkozások 52 százaléka exportál.

Ebből rendszeresen 34 százalék, alkalomszerűen pedig 18 százalék. A kivitel főként európai piacokat céloz, többek között Németországot és az Egyesült Királyságot.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A magyar IT szektor kiemelkedően exportképes

A hazai IT-szektor tehát kiemelkedően exportképes ágazat, ráadásul a vállalatok többsége magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat nyújt. 

A megkérdezettek 69 százaléka megoldás- és szoftverfejlesztéssel foglalkozik, 44 százalékuk pedig hardverértékesítéssel, illetve fontos kiemelni, hogy 65 százalékuk kifejezetten egyedi, saját fejlesztéseket kínál.

Fontos aláhúzni azt is, hogy magyar techcégek megrendelője elsősorban a versenypiac, azon belül is jellemzően a nem állami tulajdonú kis- és középvállalkozások (67 százalék) és nagyvállalatok (52 százalék). Emellett a vevőkörük pedig igencsak széles, gyakorlatilag a gazdaság lényegében minden ágazatának megnövekedett digitalizációs igényeit is ki tudják szolgálni.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

„A koronavírus-járvány még egy lapáttal rádobott az egyébként is száguldó digitalizációra. A szolgáltatások mind nagyobb számban kerültek át az online térbe, ráadásul a biztonságos és hatékony otthoni munkavégzés feltételeit is meg kellett teremteni. A hazai IT-szektor profitált ebből a megváltozott helyzetből, közel felük érdemi árbevétel-növekedésről számolt be, a megkérdezettek 10 százaléka pedig éppen ebben az időszakban lépett a külpiacra” – mondja Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója.

Az energiaválság érdemi kockázatot jelent

Friss kihívásokból persze akadt bőven ebben az ágazatban is: a megkérdezettek szerint leginkább az emelkedő infláció (59 százalék), a növekvő bérigények (55 százalék) és a megfelelő munkaerő elérhetősége (32 százalék) jelentett kihívást, de érdemes megemlíteni, hogy a járványhelyzetre 39 százalékuk – az IT területen a kínálkozó új lehetőségek ellenére is – hátráltató tényezőként tekintett.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

Az infláció a vevők igényeit csökkentheti

A 2023-ban jelentkező legjelentősebb kihívást a toborzás és a minőségi munkaerő rendelkezésre állása mellett az IT-cégek az energia- és alapanyagárak emelkedésében látják, a válaszadók közel felénél (49 százalék) okoz problémát ezek drágulása. Természetesen ez nem csupán a saját gazdálkodásukra van hatással, a vállalatvezetők ugyanis arra számítanak, hogy többségben lesznek azok a vevőik, akik valószínűleg (41 százalék) vagy biztosan (26 száza visszafogják emiatt a tervezett fejlesztéseket.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

Utánpótlás és toborzás – itt erősíteni kell

„A fenti válaszokból egyértelműen kirajzolódik, hogy az utánpótlás és a toborzás az IT-szektor egyik legnagyobb nehézsége lesz a jövőben és a megoldási stratégiák nagyban befolyásolják majd az ágazat versenyképességét hosszabb távon is” – hangsúlyozza Dobos Balázs. 
A felmérésben részt vevő cégek 61 százaléka egyébként tudatosan figyel munkavállalói fejlesztésére, főként nyelvi tanfolyamokat, menedzsment-képességeket támogató kurzusokat, illetve a juniorok továbblépését célzó belső képzéseket szerveznek – vagyis egyre fontosabb a cégen belüli munkaerő utánpótlás is.

Felsőoktatási együttműködések: van bőven tér a fejlődésre

Jelentős probléma viszont, hogy a felsőoktatás és a piac közötti átmenet továbbra sem egyszerű terep, ugyanis

a megkérdezettek csupán 22 százalékának van élő együttműködése valamelyik hazai egyetemmel. 

Akik mégis rendelkeznek ilyen kapcsolatokkal, elsősorban gyakornoki programokkal vonják be a hallgatókat a cég életébe (41 százalék), esetleg vendégelőadásokkal igyekeznek megismertetni a pályakezdőket a szakma legfrissebb trendjeivel (23 százalék), duális képzésben ugyanakkor csupán a vállalatok 10 százaléka vesz részt.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

„A felsőoktatáshoz kötődő kapcsolódási pontok tudatos erősítése az egyik legfontosabb feladat lehet, ami az IT-szektor előtt áll, hosszabb távon ugyanis lehetetlen fenntartani a jelenlegi dinamikus fejlődési pályát, ha nem sikerül új tehetségeket bevonni az ágazatba. A felmérésünkből egyébként az is kiderült, hogy a megkérdezett cégek mintegy ötöde ráadásul generációváltás előtt is áll, amely nem minden esetben zökkenőmentes” – teszi hozzá Dobos Balázs.

Az elemzés módszertana
Kismintás online adatfelvétel az IT-piac szereplői körében a mikrovállalkozásoktól egészen a nagyvállalatokig, országos lefedettség mellett, amely 120 teljes körű, vezetői szintű interjúval egészült ki. Az adatfelvétel időpontja 2022. szeptember-november.

Kismintás online adatfelvétel az IT-piac szereplői körében a mikrovállalkozásoktól egészen a nagyvállalatokig, országos lefedettség mellett, amely 120 teljes körű, vezetői szintű interjúval egészült ki. Az adatfelvétel időpontja 2022. szeptember-november.


(Címlapfotó: 123rf.com)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohe
2023. február 12. 19:08
Tovább csúcsosodik az a természetellenes trend, hogy a való életben értéktelen dolgokért hajlandó "az emberiség", azaz a teljes társadalom elképesztően magas összegeket fizetni, míg a ténylegesen értékes dolgokért egyre kevesebbet. Mindezek hatására egyre többen foglalkoznak informatikával, meg tanácsadással, meg pénzügyi szolgáltatásokkal, miközben elvész az élelmiszer előállítás, ruházati és tisztálkodási szerek és fizikai munka pénzben kifejezett értéke és haszna. Ezért pedig egyre kevesebben foglalkoznak ilyesmivel. Idővel pedig elvész a tudás is, mert kihal az utolsó aki értett hozzá. Aztán jön egy kis összeomlás, egy háború vagy egyenesen apokalipszis, és majd nézünk egymásra értetlenül hogy ki tud cipőt javítani és tyúkot etetni... - a szerző informatikai cégnél dolgozik, a fenti gondolatokat NEM az irigység szülte....
Coupdetat
2023. február 12. 18:57
Akkor talán megcsinálhatnák azt a jegyrendszert ami Tarlóséknak 14 milliárdból nem sikerült !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!