Windows tippek: mutatjuk, mire számíthat a Windows 2023-as frissítésétől

2023. február 10. 15:10

A Windows 11 bevezetésével a Microsoft bejelentette, hogy áttér az éves frissítés rendszerére. Ez azt jelenti, hogy a megszokott automatikus frissítések helyett évente egy nagyobb Windows 11 update vár ránk. 

2023. február 10. 15:10
null

A Windows 11 bevezetésével a Microsoft bejelentette, hogy áttér az éves frissítésekre, a 22H2 frissítéshez már hozzá is férhetünk (bár nem biztos, hogy mindenki hozzáférhet azonnal). Ez azt jelenti, hogy várhatóan több kisebb frissítés helyett csupán egyszer kell frissítenünk az operációs rendszerünket, amennyiben Windows 11-el rendelkezünk. Megijedni azonban nem kell, hiszen izgalmas funkciókkal bővül a népszerű operációs rendszer.

Jön a Windows éves frissítése, de nem kell félni tőle

A Microsoft Windows 11 frissítés a 2023. évben is roppant egyszerű marad. Amennyiben már win 11 van számítógépén, és nem automatikusan frissít, a Start → Gépház → Windows Update fülön meg is találjuk. 

Windows 11 frissítés 2023
Windows 11 frissítés 2023

Win automatikus frissítés – ne kapcsolja ki, hasznára válhat

Amennyiben a számítógépünk felajánlja a frissítést, csupán a „Letöltés és telepítés” gombra kell kattintanunk. Ha nem kapunk ilyen értesítést, a „Frissítések keresése” gombbal könnyen orvosolható a probléma. 

Azonban arra is érdemes figyelni, hogy nem feltétlenül tudunk akkor frissíteni, amikor mások. Gyakran a túlterhelés elkerülése érdekében a Microsoft korlátozza az egy időben történő frissítések mennyiségét, és előnyben részesíti az újabb eszközöket.

Ha az eszköze nem frissít automatikusan, és szeretné beállítani, ide kattintva a Microsoft részletesen, lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell ezt megtenni.

Windows 2023 frissítés – szebb jegyzettömb, okosabb mappák

A Windows 11-től a 2023. évben várható frissítés izgalmas újdonságokat tartogat számunkra. A már jól ismert jegyzettömb (vagy windows notepad) elérhető lesz sötét módban, tehát a fehér hátteret és fekete betűket felcserélik. 

Ilyen lesz a notepad sötét módban, érdemes kipróbálni!

A fekete háttér nem csupán esztétikai előny, de kutatások kimutatták, hogy használatakor kevesebb kék fény jut a szembe, így a sötét mód használata kíméli a szemeket.

A Windows 11 2023-as frissítésében további újdonságokat tapasztalunk majd: a korábbinál jóval okosabb és mondhatni flexibilisebb windows mappákat. 

Ahogyan a rövid videóban is látható, a windows mappák a böngészők füleihez hasonlóan mozgathatóak lesznek. Bár már a 2023-as frissítés előtt is létre lehet hozni több ablakot, eddig nem transzportálhattuk azokat egyik ablakból a másikba. Összességében az eredeti mappák megmaradnak, csak nagyobb teret kapunk arra, hogy saját ízlésünk szerint rendezhessük azokat. 

A Windows 11 snap bar is átalakul a frissítés után

A korábbi Windows 10-hez képest nagy újdonság és kellemes meglepetés megismerkedni a snap barral. Akik még nem ismerik, azok számára tegyünk egy kisebb kitekintőt, miről is lesz szó a következő sorokban. 

Windows snap bar
Windows snap bar

A Windows snap bar a képen látható felső sor, amely segít az oldalak elrendezésében. Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, a snap bar használata rendkívül egyszerű: a kurzort a jobb felső sarokban a középső ikonra kell húzni – de nem kattintani – és meg is jelennek az opciók.

A snap bar igen hasznos, hiszen ha több ablakot szeretnénk megnyitni, de nem szeretnénk ide-oda kattintgatni, érdemes a képernyőnket megosztani, így egyszerre használhatunk két vagy akár több oldalt is. A lehetőségek azonban végesek, összesen négyféle áll rendelkezésünkre.

A windows 2023-as nagy frissítés után azonban bővül a választék, összesen hatféle módon rendezhetjük el megnyitott ablakainkat. Valójában a hármas ablakelosztás bővül plusz kétféle elrendezéssel. 

Clipchamp, az új beépített videószerkesztő

A videóvágás iránt érdeklődők számára is szolgálnak újdonsággal: az új frissítésben megismerkedhetünk a Windows alapértelmezett videószerkesztőjével.

Ez a program egyszerűbb és könnyebben kezelhető, mint a professzionális videószerkesztők – egy gyors vágáshoz és alapvető műveletek elvégzéséhez ajánlott, például egy YouTube-videó szerkesztéséhez. A program tartalmazza az alapvető idővonal- és szerkesztési lehetőségeket, és közvetlenül fel lehet vele tölteni videókat a YouTube-ra, a TikTok-ra és különböző online tárhelyekre. A program funkcióiról bővebben ide kattintva olvashat (angol nyelven).

Összességében nem bolygat meg sok mindent az új frissítés – nem átalakít, csak hozzátesz. Ez azt jelenti, hogy az online térben „nem túl kalandvágyó” felhasználók továbbra is élvezhetik megszokott rendszerüket, a kíváncsiak pedig igen sok új funkciót próbálhatnak ki a Windows 2023-as nagy frissítése után. 

Nyitókép: 123rf.hu

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2023. február 13. 12:34
Fantasztikus újítások, milyen kár, hogy nem érint... :D
kiss.istvan770
2023. február 13. 01:58
A microfos windows minden új verziója rosszabb, mint az előző. Már a win 95 is kémszoftver volt. Lassan odáig süllyed a cég, hogy szegény halott nagymamám cipőméretét is meg akarja tudni. Persze a többi cég se különb, a face azon rugózik, hogy a "saját biztonságom érdekében" adjam meg nekik a telefonszámom. A telefon cégeknek pedig a személyi adataimat is meg kell adnom, ezzel bezárult a kör, mert garantált, hogy törvényellenesen, simán átadják a multik egymásnak az adatokat, vagy valamelyik titkosszolgálatnál összesítik. Bajnai Datadat-ja is a hálózat része.
makám
2023. február 12. 11:33
hanem rt akkor teljesen jó.
lurker
2023. február 12. 10:04
Leszarom a Windows 7 szektásokat, a Direct Storage brutálisan jó, emiatt hamarosan Win 11 kerül a gépemre. Telemetry cuccokat ki lehet nagyjából kapcsolgatni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!