Mesterséges intelligencia – pert indított a New York Times a cikkeiből tanuló chatbotok miatt

2023. december 27. 19:36

A lap sosem adott engedélyt az OpenAI-nak írásainak fejlesztési célú felhasználására.

2023. december 27. 19:36

A New York Times című amerikai napilap beperelte az OpenAI és a Microsoft vállalatokat, mert azok szerinte jogellenesen használták írásait chatbotok tanítására.

A szerdán a manhattani szövetségi bíróságon benyújtott keresetben a lap azt állította: írásainak jogellenes felhasználásával 

a Microsoft és az OpenAI olyan termékek előállítására törekszik, amelyek az eredeti termékek versenytársaként veszélybe sodorják a szolgáltatás folytatását.

A mesterséges intelligenciára szakosodott vállalatok chatbotjaik fejlesztésére online felületeken elérhető információkat, így médiaszervezetek online írásait is felhasználják. A vállalatok rövid időn belül több milliárd dolláros befektetéseket vonzottak be.

Egyre több keresetet nyújtanak be

A New York Times a követelt kártérítést illetően nem említett pontos összeget, de kiemelte: a jogi lépés során igyekeznek „felelősségre vonni a vállalatokat a több milliárd dollár értékű kár okozásáért a lap egyedülálló tartalmainak jogellenes lemásolása és használata miatt”.

Azzal is megvádolták a Microsoft és az OpenAI vállalatokat, hogy a lap hatalmas befektetését az újságírásba mindenféle fizetség vagy engedély nélkül saját termékeik előállítására használják fel.

A New York Times sosem adott engedélyt az OpenAI-nak írásainak fejlesztési célú felhasználására

 – emelték ki.

A szerzői jogok megsértése címén egyre több keresetet nyújtanak be az OpenAI vállalat ellen. Számos író perelte be a céget amiatt, hogy engedély nélkül használta fel a könyveiket a fejlesztéseihez.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2024. január 13. 09:49
Legközelebb azt pereli a bibsi, aki cikkeit olvassa.
zavulon
2024. január 02. 08:54
Már én kérek elnézést, de legközelebb engem is beperelnek ha az angoltudásom szintentartására használom az újságot? #balfaxok
szemlelo-2
2023. december 28. 10:53
Érdekes idők jönnek. Egyrészt az ilyen triviális esetektől eltekintve, amikor a chatbot fejlesztői elárulják a tréning forrását, nehéz lesz bizonyítani az ilyesmit. Pláne nem jogilag alátámasztott módon. Másrészt akkor az emberi szerzőket is be kell perelni, akik más szerzőktől tanultak. Ami néha egészen egyértelmű, csak azt sem szokás beismerni.
zrx8
2023. december 27. 23:23
Mondjuk ha a neurális hálókat a Jew Ork Kikes-ból tanítják, akkor tényleg régen rossz..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!