Hírportáloknak fizet az OpenAI, a cikkeikre pályázik

2023. december 20. 07:10

A ChatGPT megalkotója, az OpenAI három éves szerződést köt különböző hírportálokkal azért, hogy felhasználhassa az anyagaikat a modell betanításához.

2023. december 20. 07:10
Fekete Kíra

A mai világ egyik legnagyobb értékű eleme az adat. A mesterséges intelligencia korában pedig még fontosabbá váltak, hiszen azokból megmondhatók például a vásárlók preferenciái, amit az MI rendkívüli gyorsan és hatékonyan képes elemezni. Ám ahhoz, hogy ez valóban jól működjön a nagy nyelvi modellek betanításhoz is rengeteg adatra van szükség, amelynek mennyisége nagyban befolyásolja a megoldások minőségét is.  

Az adatok azonban nem állnak korlátlanul rendelkezésre. A ChatGPT-t megalkotó vállalatnak már volt problémája azok felhasználásával, hiszen némelyik jogi védelem alatt áll, ezért azok nemszabadon felhasználhatók. A probléma kiküszöbölésére és a ChatGPT-fejlesztés folytatásának a biztosítására az OpenAI hamarosan szerződést köt az Axel Springer médiamultival.Így a vállalat felhasználhatja a cikkeiket az MI képzéséhez, ezáltal a ChatGPT mindig friss hírekkel fog tudni szolgálni a felhasználóknak.  

Az OpenAI a hároméves megállapodás keretében több tíz millió eurót fizet majd a médiavállalatnak.  

A szerződés több európai hírportált, többek között a Politicót és a Business Insidert is érinti. 

Ez a második alkalom, hogy a cég megállapodást kötött egy hírügynökséggel. Júliusban a startup bejelentette, hogy a The Associated Press hírügynökség archívumának egy részét licencelni fogja a modelljei betanításához. 

A megegyezés lehetővé teszi az OpenAI számára azt is, hogy az Axel Springer által nemrég megjelentetett cikkeket hozzáadja a társaság mesterségesintelligencia-alapú chatbotjához. 

A felhasználók az Axel Springer kiadványaiból származó „kiválasztott cikkek” összefoglalóit is megkaphatják, beleértve a fizetős írásokat. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. január 02. 09:28
Balfaxok. Szubjektív véleményekből tanul önállóan gondolkodni?
google-2
2023. december 20. 09:58
Így és ezért fogja az AI is azt szajkózni, amit a mainstream lapok összehordanak. Így fogja az AI is a felszínt kapargatni.
Hajnóczi Kristóf
2023. december 20. 08:22
Aha, szóval a politikó cikkeiért fizet a csetdzsípítí, mert kell az adat. Én meg majd azért fizetek, hogy lássam, mit hoz ki a politikó-féle adatokból az AI. Vajon miért nem félek attól, hogy a médiavörxnek is ajánlatot tesznek ? Vagy hogy ebből az egészből bármi szép jó és igaz sül ki?
Kormánypárti2
2023. december 20. 07:46
Ha a mandiner is köztük lesz, akkor megtanulja tőlük a disznóvágásnak nevezett disznóégetéssel egybekötött rituális disznógyilkolás mibenlétét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!