Egyetlen ábrán: így tarolnak a mesterségesintelligencia-eszközök

2024. január 28. 08:39

A ChatGPT legyalulta a piacot, a felhasználók 60 százaléka favorizálja. Ez 14,6 milliárd látogatást jelentett tavaly.

2024. január 28. 08:39
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A mesterséges intelligencia 2023-as robbanásával olyan folyamat vette kezdetét, amelynek a hatásait lehetetlen előre megjósolni. A nyelvi modellek és a képgenerátorok új korszakot nyitottak, a változást hozó eszközökre pedig befektetők, fejlesztők és természetesen felhasználók hada vetette rá magát.  

A Visual Capitalist a tavalyi adatok alapján egyetlen ábrán mutatja be és rangsorolja a mesterségesintelligencia-alapú eszközök sikerességét, valamint a legnagyobb szegmensű felhasználási területeit.

A netes látogatások alapján 2023 csúcsfavoritja az OpenAI terméke, a ChatGPT volt. 2022 szeptembere és 2023 augusztusa között a látogatások több mint 60 százalékáért volt felelős, ami 14,6 milliárd elindított folyamatot jelent a webhelyen. 

Forrás: Visual Capitalist

A ChatGPT-t egy másik, „karakterlétrehozási” csavarral megbolondított chatbot, a CharacterAI követi, ám bármennyire jól csillog az ezüstérem, 3,8 milliárd látogatásával messze elmarad az éllovas mögött. A teljesítmény egyelőre az összesített felkeresések 15,8 százalékára volt elég, de még ez is köröket ver a harmadik helyezett mesterségesintelligencia-alapú íráseszközre, a Quillbotra, amely 1,1 milliárd látogatást vonzott az oldalára, 4,7 százalékos összesített eredményt szállítva fejlesztőinek.  

A maradék 

A három dobogós helyezett előnyét jól jelzi, hogy együttesen a 2023-ban mesterségesintelligencia-termékekkel foglalkozó webhelyek látogatásainak több mint a 80 százalékát vitték el.  

Meglepő módon a képalkotó Midjourney csak a negyedik helyre futott be 2,1 százalékos szeletkihasítással és 500 milliós felhasználási mutatóval, míg a gépi tanulást segítő „MI-olvasztótégely”, a Hugging Face lett az ötödik 316,6 millió elindított kéréssel.  

 

*** 

 

Fotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.    

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. január 28. 12:39
-zsoltkom- sanya19-6 részére 2024. január 27. 17:32 " elmehetnétek a retekbe ezzel a mesterséges szarotokkal. ki a faszt érdekel a szemetetek ez olyan mint a fing, senkit sem érdekel. " Iparágak... újságírók... művészek... egyházak foglalkoznak a mesterséges intelligenciával haszon reményében, és te ilyen sületlenséget írsz. A mesterséges intelligencia léte hasznára van az emberiségnek ugyanúgy, mint egyéb vitatott veszélyességű emberi találmány is (génsebészet, szervátültetés, atomenergia...). Minden ember... még a fundamentalista keresztény is szeret komfortosan élni. Senki nem hozza vissza önként az olyan világot, amikor a patakban mosták a ruhát. Például.
ügyvéd
2024. január 28. 12:03 Szerkesztve
https://time.com/6266923/ai-eliezer-yudkowsky-open-letter-not-enough/ "Ha valaki túl erős mesterséges intelligenciát épít a jelenlegi körülmények között, arra számítok, hogy az emberi faj minden egyes tagja és az összes biológiai élet a Földön röviddel ezután meghal." "Még nem állunk készen. Nem haladunk jó úton afelé, hogy belátható időn belül jelentősen felkészültebbek legyünk. Ha ezt folytatjuk, mindenki meg fog halni, beleértve azokat a gyermekeket is, akik nem ezt választották, és nem tettek semmi rosszat."
akarmike
2024. január 28. 10:14
Abbalehetne hagyni mandi ennek a szarnak a sztárolását. Egy kalap szar jelenleg az egész. Majd 30 év múlva, talán...
betyarPhD
2024. január 28. 10:09 Szerkesztve
Nem tudnak azok semmit, nem értenek azok semmihez – ez nem AI, ez ML (Machine Learning) Vissza kell utasítani a használatukat, ahol csak tehetjük. Ha használjuk őket, a saját ellenségünket etetjük (adattal), hogy valóban kiszoríthassák az emberi munkaerőt egyre több területről. Én például nem állok szóba AI asszisztenssel, nem fogom egy gép utasításait követni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!