Sporttörténelmet író félprofi minicsapat északról: ez a KÍ Klaksvík

2023. augusztus 09. 19:24

A Fradi után a svéd Häcken csapatát is legyőzte a Bajnokok Ligjája selejtezőkörében a feröeri KÍ csapata, amely történelme során először szerepel majd európai kupában. Bemutatjuk a részben amatőrök alkotta szigetországi csapatot, amely ha kiejti a norvég bajnokot is, már csak egy lépésre lesz a Bajnokok Ligájától.

2023. augusztus 09. 19:24
Budapest, 2023. július 19.
A feröeri Kí Klaksvík játékosainak gólöröme, középen Luc Kassi, a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtezõ fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én.
MTI/Illyés Tibor

Egymás után szállítja a meglepetéseket a Fradit a BL selejtezőköréből kiejtő feröeri kiscsapat, a Kí Klaksvík. Az északi szigetország labdarúgóklubja a magyar után a svéd bajnokot is kiejtette, sőt, a norvég címvédő Moldét is legyőzte a kétmeccses párharc első mérkőzésén. Pedig a mindössze 53 ezer fős Feröer-szigetek labdarúgó bajnokságát tavalyi megnyert klubban alig van profi játékos. 

A félprofi csapat tehát épp futballtörténelmet ír, nem csoda, hogy Magyarországon is egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik. De mit kell tudni a hivatalos nevén Klaksvíkar Ítróttarfelagnak (Klaksvíki Sportegyesület) keresztelt klubról azon túl, hogy a kezdőcsapatában pék és villanyszerelő is szerepel?

A két fjord között fekvő ötezer fős „nagyváros”, Klaksvík sportegyesülete

A klubot 1904-ben alapították a főváros Tórshavn után Feröer-szigetek második legnagyobb városában, az ötezer fős lakosságú Kalsvíkban, amely 
Borðoy szigetén fekszik. A viking kor óta lakott település, amely négy falu összeolvadásával jött létre, két kis, egymással szemben található fjord vége között, egy völgyben fekszik. Klaksvík csak a 19. század óta tölt be jelentős szerepet a szigetország életében, ekkor lett belőle kereskedelmi központ.

A KÍ az északi szigetország legsikeresebb klubja, hiszen eddig 20 alkalommal nyerte meg a bajnokságot, és hatszor a feröeri kupát is. A Klaksvíkar Ítróttarfelag ősi riválisa a szintén 1904-ben alapított, és szintén hússzoros feröeri bajnok fővárosi klub, a HB Tórshavn. 

A klub színei a kék és a fehér. Hogy miért, azt egy az Északi- és a Norvég-tenger határán fekvő szigetország klubja esetén talán nem olyan bonyolult kitalálni.

A klubnak a Við Djúpumýrar stadion ad otthont, amely jelenleg 2000 főt képes befogadni. A feröeri bajnokságban jelenleg Klaksvíkar Ítróttarfelag labdarúgócsapata rendelkezik a legnagyobb értékű kerettel, labdarúgóik játékjoga összesen 2,77 millió eurót ér. Összehasonlításképp, Kerkez Milos új csapata, a Premier League-ben kiscsapatnak számító AFC Bournemouth játékoskeretének értéke nagyjából százszor ennyi, 272 millió euró.) Legértékesebb játékosuk a dán bajnokságot és kupát is nyert 31 éves Hallur Hansson és a dán u23-as válogatott Patrick Da Silva. Mindettőjük játékojoga 300 ezer euró. 

Mindez persze nem meglepő, ha tudjuk, hogy a csapat játékosainak legtöbbje nem professzionális labdarúgó. 

A villanyszerelőként dolgozó René Joensen, például minden nap 8 óra munka után jár edzésre. Ugyanígy tesz a klub talán jelenlegi legnagyobb hőse, Árni Frederiksberg, aki üzletkötő egy élelmiszeripari cégnél, de van a csapatban műszerész és cégvezető mellett mérnöknek készülő egyetemista is. Nem mellékes, hogy a feröeri válogatott 7 tagja – köztük az említett egyetemista, Jákup Andreasen – is a KÍ csapatában szerepel.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség, hogy a klub kapusa a 31 éves Jonatan Johansson aki a Fradi és a svéd bajnok ellen egyetlen gólt sem kapott 2022-ben egyszer már visszavonult, és idei visszatérését követően a norvég ötödosztályban  nem kapusként, hanem középhátvédként játszott.

Magyar világrekordert adott a labdarúgásnak a KÍ

A KÍ csapatához nekünk magyaroknak is van közünk: májusban az egyesület magyar munkatársa, Turi Géza jóvoltából került a hírekbe. A Zalaegerszeg 2002-es bajnokcsapatának alapembere visszavonulása óta kapusedzőként dolgozik a KÍ-nél. Miután az egyik kapus megbetegedett, a másik pedig megsérült, kénytelen volt 49 évesen és 64 naposan védeni a feröeri első osztályban. Nemcsak hogy nem kapott gólt a második helyezett HB ellen, de a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó IFFHS arról számolt be, hogy ezzel kizárólag az aktív futballistákat tekintve

Turi Géza lett a világ legidősebb élvonalbeli játékosa.

Turi egyébként a Fradi elleni győzelmet követően úgy nyilatkozott, hogy a csapat legnagyobb sikere volt a magyar bajnok elleni továbbjutásuk. Nos, ezt azóta megfejelték a svéd bajnok Hacken kiejtésével, sőt otthonukban legyőzték a norvég bajnokság előző kiírásának nyertesét is. A KÍ ezzel már biztosan elérte az Európai Konferencialiga csoportkörét, de még sokkal feljebb is juthat. Amennyiben idegenben is legyőzi a Molde csapatát, már „csak” a török Galatasaray ellen kell továbbjutniuk, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhessenek. 

A KÍ Klaksvík azonban következő mérkőzések eredményétől függetlenül már történelmet írt, hiszen eddigi eredményeivel elérte, hogy a klub történelmében először egy európai kupában szerepelhet. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
macskusz-4
2023. augusztus 09. 20:28
A nagyanyám volt amatőr. De szépen megtanult repűlni.
macskusz-4
2023. augusztus 09. 20:26
Azt kellett volna tisztázni, hogy tavaly miért voltak fél ében át lefagyasztva? De ne legyünk telhetetlenek.
macskusz-4
2023. augusztus 09. 20:24
Aha, amatőr...akkor miért a Nevadai ,elvileg békákkal kíserletező laborban készültek ?
bölcsuhú
2023. augusztus 09. 19:54
KI írta ezt a marhaságot? Már az előző topikban róluk be lett másolva a klub saját bevallása a státuszukról: ők profi csapatnak vallják magukat! Az hogy a napi munkavégzés után focizgatnának egy orbitális hazugság! Lehet hogy van valamilyen tanult szakmájuk, de a fociból élnek! Javarészük bújtatott dán focista, ugyanis a szigetiek dán állampolgárok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!