Korrupció és káosz – miért beteg a bolgár foci?

2023. november 16. 05:07

A bolgár–magyar Eb-selejtező szervezési anomáliája kapcsán bepillantást nyerhettünk a balkáni állapotokba, ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Hogy került ekkora válságba az 1994-ben még vb-elődöntős ország labdarúgása?

2023. november 16. 05:07
Szabó Péter

Hol vannak már azok az idők, amikor a Balakov, Jordanov, Sztoicskov fémjelezte bolgár aranygeneráció csapata egészen az elődöntőig menetelt az Egyesült Államokban rendezett 1994-es labdarúgó-világbajnokságon? A bolgár labdarúgókból, azaz a válogatott beceneve alapján legyőzhetetlen és rettenthetetlen oroszlánokból öreg és fogatlan példányok váltak az évtizedek alatt, a szövetségi vezetők pedig sosem látott mélységbe züllesztették az egész sportágat.

A vb-éremről 1994-ben végül lemaradó, negyedik helyen záró bolgárok Kraszimir Balakov és Hriszto Sztoicskov Dream Team-tagságával, illetve Sztoicskov vb-gólkirályi címével és Aranylabdájával vigasztalódhattak, ami az azóta történtek ismeretében egészen kimagasló teljesítmény. Nem kétséges, ez volt a bolgár labdarúgása Aranycsapata.

A lendület elrepítette őket történetük első Európa-bajnoki szereplésére is: ott lehettek az 1996-os angliai kontinenstornán (egy győzelemmel nem jutottak tovább a csoportból), illetve kvalifikálták magukat az 1998-as franciaországi vb-re is (ott egyetlen ponttal zártak a csoport negyedik helyén), a spanyoloktól elszenvedett 6-1-es vereség azonban már jelezte, az újabb generációt elkerülik majd a zajos diadalok. Egy ország labdarúgását alapjában meghatározó válogatott sikerek szépen lassan elmaradtak, és ha nem is látványosan, de fokozatosan elindult a mélyrepülés.

Válogatott csatáraink a Balkánon

Bő 20 évvel ezelőtt két válogatott csatárunk, Ferenczi István és Kabát Péter is játszott a bolgár élvonalból akkoriban kiemelkedő Levszki Szófiában, így első kézből tapasztalhatták meg az ország labdarúgásának állapotát. Kabátnak főleg szép emlékei vannak abból az időszakból, és a mai napig kapcsolatban áll néhány helyi szurkolóval.

„A 2000-es évek elején még szerencsések voltunk, akik ott játszottunk. Az még jó korszak volt, ráadásul az ország legnépszerűbb csapatával veretlenül nyertük meg a bajnokságot, illetve a kupagyőzelemre is büszkék lehettünk. Emlékszem, milyen szinten kimagaslottunk abból a ligából. Szófiát is megkedveltem az ott töltött idő alatt, a szurkolótábor pedig engem szeretett meg. Jól éreztem magam, a mai napig tartom a kapcsolatot 5-6 szurkolóval, akikkel rendszeresen beszélek. Nagyon komoly hangulatot teremtettek a lelátón a Levszki–CSZKA derbiken, az mindenképpen szép emlék.

A Levszkinél rendesen ki voltunk fizetve, teljesítették a vezetők, amit vállaltak, mondjuk ebben az is közrejátszott, hogy jöttek az eredmények. A többi csapatnál viszont nem ez volt a jellemző.

Szomorú látni, hogy mostanra idáig süllyedt idáig az ország labdarúgása. Vicc, hogy ne legyen egy stadion, ahol le lehetne játszani az Eb-selejtezőt. Ezen ment a cirkusz egy hétig! De végül örülök hogy lesz meccs, és a pályán juthatunk ki az Eb-re. Mert, hogy kijutunk, abban biztos vagyok, jobbak vagyunk, csak azt sajnálom, hogy megfosztják a magyar szurkolókat az élménytől” – hangsúlyozta Kabát a Mandinernek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Rasszizmus, maffia, fogadási botrány

Legutóbb nagy tornán 2004-ben jártak a bolgárok, a portugáliai Eb-n azonban csúnyán leszerepeltek. Kaptak egy ötöst a svédektől, kettőt a dánoktól, egyetlen góljukat az olaszok ellen szerezték, tizenegyesből, de pont ezért sem járt. Három vereséggel az Európa-bajnokság hivatalosan is leggyengébb együtteseként kulloghattak haza, azóta pedig minden torna előtt rendre a selejtezők jelentik a végállomást. A következő generáció még kitermelt néhány nemzetközi klasszist, elég csak Dimitar Berbatovra vagy Sztilian Petrovra gondolni, a jelenkor labdarúgása azonban már messze alulmúlja a balkáni szurkolók várakozásait.

Felbőszült bolgár futballszurkolók tüntetése a szófiai Sas-hídon 2023. októberében
Fotó: Hristo Vladev/NurPhoto via AFP

Az elmúlt években a bolgár csapat ultrái leginkább a rasszizmussal összefüggésben kerültek a híradásokba. A 2012-es Eb selejtezői során az angolok színesbőrű játékosait találták meg a lelátóról, Ashley Youngra, Ashley Cole-ra és Theo Walcottra is hullottak a szitokszavak, a rasszista bekiabálások és a majomhuhogás után a Bolgár Labdarúgó Szövetséget 40 000 eurós pénzbírsággal sújtotta az UEFA. Hiába a büntetés, a probléma megoldatlan maradt. A 2020-as Európa-bajnokság selejtezői során ismét rasszista megnyilvánulások miatt kerültek fókuszba a bolgár ultrák a csehek, a koszovóiak és az angolok elleni meccseken. Szektorok bezárását rendelte el a nemzetközi szövetség, de átütő eredményt ez sem hozott. A bolgár rendőrség végül azonosított 15 szurkolót, akiket angol játékosok, Raheem Sterling, Marcus Rashford és Tyrone Mings rasszista inzultálásával gyanítottak, közülük hatot le is tartóztattak.

A szurkolók kevésbé „támogató” magatartása mellett a jelenlegi válogatott helyzete sem rózsás.

A bolgár nemzeti gárda idén még nem nyert mérkőzést, két döntetlen mellett hatszor kapott ki, többek között Litvániától is, így nyeretlenül a G-csoport utolsó helyén szerénykedik.

A tavaly nyáron kinevezett szerb Mladen Krstajics szövetségi kapitány sem tett csodát, októberben el is bocsátották a gyászos eredménysor miatt, így a mieink ellen már Ilian Iliev dirigálja majd a válogatottat.

Ezek a jelenségek is jól mutatják: szinte semmi sincs rendben a Bolgár Labdarúgó Szövetség háza táján. A tömeges rendbontások kilátásba helyezésének a hírére pedig kellően be is rezeltek a szövetség vezetői. Bezárták a szurkolók előtt a kapukat (fájdalom, hogy ennek helyzetnek éppen a magyarok az elszenvedői, ráadásul egy sorsdöntő meccs előtt), cirkuszi sátorként költöztették a helyszínt egy hétig, ám az ország labdarúgását szem előtt tartó szurkolókat így sem tántoríthatják el az inkompetens vezetés elleni akcióktól. A bolgár szurkolók fordulók óta tiltakoznak a lelátókon a szövetség vezetőinek távozását követelve, legfőképpen az 1994-es vb három legendájával, Boriszlav Mihajlovval, Jordan Lecskovval és Emil Kosztadinovval szemben telt be a pohár. 

A szurkolói vélemények szerint káosz és korrupció jellemzi a bolgár labdarúgást, miközben elhalad mellettük a világ.

 A márciusi budapesti Eb-selejtezőjük előtt 34–0-ás eredmény jelent meg a bolgár sajtóban, amely a két ország közötti infrastrukturális különbséget volt hivatott szemléltetni. Amíg Orbán Viktor 34 stadiont építtetett Magyarországnak, addig Bulgáriában egy sem épült...

A korábbi leverkuseni és manchesteri klasszis, a megújulást sürgető és az ellenzéket képviselő Dimitar Berbatov egyik múlt héten adott interjújában kifejtette véleményét a hazájában a labdarúgás körül uralkodó áldatlan állapotokról.

„Kritikus a helyzet. Tizennyolc éve hanyatlik a labdarúgásunk: rasszista botrány, a szövetségi elnök egy képen szerepel a fogadási maffia főnökével, Dan Tannal, lemond tisztségéről, aztán másfél év múlva úgy dönt, hogy visszatér – hallatlan!” – mondta, majd hozzátette, ha az UEFA és a FIFA becsukja a szemét, akkor a szurkolók fognak cselekedni.

Ezt is ajánljuk a témában

A szurkolók pedig közben cselekednek is. Továbbra is szervezkednek a csütörtöki Eb-selejtező előtt, hiszen attól, hogy mindenkit kitiltottak a lelátóról, még hangot szeretnének adni lesújtó véleményüknek, amellyel egyébként az ország miniszterelnöke, Nikolaj Denkov is egyetért. A politikus kijelentette:

El kell ismerni, hogy nagyon komoly gondok vannak a Bolgár Labdarúgó Szövetségnél, itt az ideje, hogy az elöljárók végre vállalják a felelősséget, és megtegyék a szükséges lépéseket a pozitív változás irányába!

– jelentette ki Denkov.

Hogy milyen eredménnyel zárul a csütörtöki szurkolói demonstráció, és ami még fontosabb, a magyar válogatott szófiai mérkőzése, egyelőre nem ismert, de hogy innen lassan már csak felfelé van út a bolgároknak, az szinte biztos. A Bulgária – Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzést nyomon követhetik a Mandineren, élő szöveges közvetítéssel jelentkezünk 18 órától.

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Attila Kisbenedek/AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 16. 15:52
A bolgárok olyanok, amilyenek. Balkáni rabló gecik. Aki itt a főgeci az az uefa és a fifa, amelyiknek kutya kötelessége lett volna a bolgár gecik ellen eljárniuk a sorozatos szabályszegéseik miatt. Ennek a két tolvajbandának a tagja a zsidó bankár geci picsányi is, aki megint csak kussol, mint a szar a fűben, pedig nem csak a magyar válogatott és a magyar szövetség lett alaposan megszopatva, heteken át, hanem a magyar szurkolók is. A meccs még el se kezdődött, ott kapjuk majd a következő szopatást. Az derült ki ismét, hogy a magyarok szar csicskák, akikkel bárki bármit megtehet, mert a vezetőik gyáva, sunyi szarok. Megint csak ez derült ki fehéren, feketén.
Reszelő Aladár
2023. november 16. 13:59
A nyomásgyakorlás ügyének egy mai bolgár győzelem pont nem segítene, így vélek némi érdekközösséget felfedezni, a két csapat között. Egyezzünk meg abban, hogy segítünk nyomást gyakorolni, cseréba ma este jól kitömhetünk titeket. Egy komoly zakó biztosan jobban hatna...
KBA98
2023. november 16. 10:34
Vigyék Bulgáriába Klára asszony! Majd ő megtanítja őket kesztyűbe dudálni!
Obsitos Technikus
2023. november 16. 09:54
Ki nem szarja le? Az egész kelet-balkán egy nagy halom szar..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!