Underground és közpénz

2010. február 03. 09:45

Győr szeretné magát kultúrvárosnak beállítani, de ez sajnos csak részben igaz.

2010. február 03. 09:45
„Igaz, hogy az underground rétegügy, igaz, hogy a közpénzek allokációjára nézve vannak ezen túl is életbevágóan fontos, kielégítendő igények (hogy csak a Szakács Imre által említett szociális és gyermekvédelmi bentlakásos intézmények fenntartását idézzük), igaz, hogy az underground nem vonz tömegeket, és néha kicsit szedett-vedett, de invenciózus természetével, gyorsan reagáló, alakuló, változó tartalmaival, sokszínűségével és frissességével nemcsak felüdít, hanem egyszersmind a kulturális utánpótlást is szolgálja. A művészeti élet dinamikájához hozzátartozik ugyanis, hogy a mainstream kultúra az undergroundból táplálkozik.

A fősodorba az undergroundból kúszik fel egy-egy előadó vagy mű (ld. az MR2 arculatváltása után ismertté vált magyar könnyűzenei együtteseket). Ha tehát nincs meg a jövő mainstreamjének a mai underground utánpótlása, akkor ötven év múlva is ugyanazt olvassuk, hallgatjuk, nézzük, amit ma alkottak. És bár szeretjük a Kispál és Borzot, nem várhatjuk el Lovasitól, hogy negyven év múlva járókeretre támaszkodva énekelje: „Nem mosunk bugyit, hogy tiszta…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sebastian Knight
2010. február 03. 15:57
Nem, a Kispált nem szeretjük. Sőt.
blogen
2010. február 03. 12:46
Most mit sírnak, a Mediawave sorsán megtanulhatták volna, hogy Győr nem egy Dessau, épp ellenkezőleg. Szal hagyni kell a francba őket és menni oda, ahol van fogékonyság a kortársra. Mondjuk Győrben a honfoglalástól a középkorig terjedő régészeti rétegeket is feltáratlanul dózerolják el szal a saját múltjukra sincs fogékonyság, mit várnak egy ilyen szutyok várostól.
tevevanegypupu
2010. február 03. 11:30
Hat ami azt illeti az underground es Gyor.(: Viszont az is igaz, hogy sokszor valoban eszement hulyeseget akarnak elsozni muveszet cimen, nem csodalom, hogy arra nemigen jut penz, mikor valoban nagyon keves a penz mindenre. A Mediawave pedig talan valojaban mar kinotte a varost, esetleg lehetne tobb anyagi segitseget kerni, palyazni a muvelodesugyi miniszteriumtol vagy az EU-tol is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!