Tönkretett ipar, kirabolt ország

2012. április 30. 18:48

Nincsenek csodák. 10 millió ember vs. 7 milliárd. Önmagát ítéli sorvadásra, aki szűkre zárná a kapukat.

2012. április 30. 18:48
Iványi György
Hírszerző

„Tessen mondani, mikor szereltek Lamborghini-t Magyarországon készült motorral? Elárulom: soha. Ennyit a tönkretett iparról, kirabolt országról. Az államszocializmus pangása után, amelyben végül a koszlott ipartelepekhez, technikai eszközökhöz kopott a tudás és a tudás oktatása is, évtizedeket ugrott a jövőbe a járműipar, a gépipar, az elektronikai ipar, az informatika, a vegyipar, nagyot lépett – tessék csak elfáradni a Gyömrői útra és megnézni a Richter Gedeon új iparvárosát – a régi nevét és színvonalát úgy-ahogy tartó gyógyszeripar és így tovább. Eközben eltűntek iparágak: a már a 70-es években is csak hatalmas környezeti terhelés árán, súlyos állami támogatással fenntartható szénbányászat, bauxitbányászat, vagy a ruházati- és cipőipar, amely mostanában, gazdaságossága érdekében, az ázsiai falvak asszonyainak fizetését próbálja olyan szinten tartani, amiért európai ember ki nem kelne reggel az ágyból. Amíg nem lépnek be, itt is, az olcsóbb robotok.

Korszerű ipari üzemek százai, kommunikációs és logisztikai infrastruktúra, kereskedelmi és lakóépületek tömege, áruházak, plázák, boltok, autópálya-hálózat… Nem minden, de mi minden. Szinte mindez – hogyan lehetett volna ez másként, fülig eladósodva, amikor az ország éppen tanulni kezdte, hogyan termeljen több értéket, mint amennyit felél – a nagyobb teljesítményű népek pénzéből. Befektetéseiből, hiteleiből, az Európai Unió támogatásaiból.(...)

Azt tetszik kommentelni, hogy az ám, de mindez »nem magyar«. Ahogyan nem voltak magyarok Szent István bajor lovagjai, a pogányháborúkat túlélő magyarságot mezőgazdasági technikákra tanító római papok, a kohó-manufaktúrákat meghonosító 13. századi francia szerzetesek, a tokaji hegyvidék első borászai, Mátyás olasz építészei, a korszerű zöldségtermesztést meghonosító bolgárok, nem volt »magyar« Ganz Ábrahám, Weiss Manfréd, Steindl Frigyes, Ybl Miklós, Aschner Lipót... Vagy a papájuk, nagypapájuk. Jövevények, akik tőkét, tudást, technológiát hoztak magukkal”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. május 01. 12:14
Smogger tologatja a rendőr kolegáját a kolegája megkérdezi: -Megtolhatlak én is? -Persze. Megtolja és megkérdezi smoggertől: - Te akkor most mi buzik vagyunk mind a ketten? -Á, dehogy , csak kvittek.
Valodi
2012. május 01. 12:02
"a nagyobb teljesítményű népek pénze" nem a nagyobb teljesítményből, hanem "az ázsiai falvak asszonyainak fizetéséből" származik. Mármint addig, amíg a kőolaj a nagy tömegű fölösleges bóvli szállításához nagy tömegben elérhető lesz - azaz max. néhány évig...
durrbele
2012. május 01. 09:07
Az agysorvadás ezen szakaszában nem kellene újságírással foglalkozni.Főleg lakájlélekkel!
Krupp Skya
2012. május 01. 06:43
Éjjen Május 1, reggel éjjel és este! Éljen a világ proletárjainak hatalmas seregszemléje! Köszötjük az itt felvonuló Ganz-Mávag dolgozóit!... Köszöntjük a Csepeli Vas és Fémmüvek dolgozóit!... Köszöntjük a Csepeli Munkásősréget, köztük Deme elvtársat, aki elhozta karján kis unokáját Gabikát, a fából faragot kis wincseszterével együtt, Így teljesedik ki a nagy proletár költő Kaksi György látomása : " A gyermek kezében fapuska. Ilyen a jó munkásőr apuska! Nem nekünk kell csenevésznek nakimenni a nagy vésznek. " Éljen a Magyar Szocialista Munkás Párt, a munkásság és parasztság élcsapata, amelyik nullás tervét túlteljesítette 22.000 milliárddal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!