Gulyás: A PSZÁF eddigi jogkörei nem voltak kielégítőek

2013. június 14. 08:39

A jobbikos Nyikos László szerint a Jobbiknak nem az az álláspontja, hogy lépjünk ki az EU-ból, csupán annyi, hogy tartsunk népszavazást. Mint mondta, még nincs álláspont, ez esetben a Jobbik a kilépés mellett lenne-e.

2013. június 14. 08:39

A bankok felügyeletével kapcsolatos eddigi törvényi megoldások és a PSZÁF jogkörei nem voltak kielégítőek – jelentette ki Gulyás Gergely a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt indokolván, miért van szükség az MNB és a PSZÁF összevonására. A fideszes politikus úgy véli: „hogy ilyen mértékben devizában való eladósodottságra sor kerülhetett, az a bankfelügyelet felelőssége is”.

A jobbikos Nyikos László ezzel szemben úgy gondolja, nem lehet látni, miért van szükség az összevonásra. „Vajon mi a konkrét probléma a PSZÁF működésével?” – tette fel a kérdést a Költségvetési Bizottság elnöke. Nyikos szerint furcsa, hogy eddig a kormányzati álláspont szerint nem volt gond a PSZÁF működésével, most mégis az összevonás mellett döntenének.

Gulyás ezzel szemben úgy látja, hogy bár nincs gond a PSZÁF-vezetés munkájával, de „sokkal jobb, ha ha valamennyi MNB-információ rendelkezésre áll akkor is, amikor a pénzügyi szféra feletti felügyeletet egy szerv ellátja”. Ugyanakkor azt a fideszes politikus sem kétli, hogy a bankrendszeren belül mindig lehetnek olyan kockázatok (például a devizában való eladósodás), amire a pénzügyi felügyeletnek figyelnie kell.

Nyikos László ellenben hozzátette: a törvényt szerinte nem a magyar kormány fogja elfogadni, hanem az Európai Központi Bank, ami szerinte abból is látszik, hogy a kormány október elsejével akarta a változást életbe léptetni, de „ezt technikailag képtelenség megvalósítani”. Gulyás Gergely erre kijelentette, hogy szerinte tartható a dátum, illetve hogy minden az MNB-t érintő törvénymódosítást egyeztetni kell az Európai Központi Bankkal. A Fidesz képviselője szerint ezt elfogadta korábban az ország, még ha a Jobbik álláspontja az is, hogy ki kell lépni az Európai Unióból. Nyikos viszont pontosított: szerinte a Jobbik álláspontja nem az, hogy lépjünk ki, hanem hogy tartsunk népszavazást a kérdésben.

A fideszes Gulyás Gergely elmondta még, hogy bíznak abban: az EKB nem fog az összevonással szemben fellépni, illetve ez ügyben ősszel még egy alkotmánymódosításra is sor kerülhet. 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2013. június 14. 11:38
Aki népszavazást akar az kezdjen aláírást gyűjteni. Ha meg van a megfelelő mennyiség ki kell írni a népszavazást. Minden ami ettől eltér az azért van mert már most tudják, hogy a nem lenne elég aláírás és sunyin más irányból próbálják kierőszakolni a népszavazást.
szalámis hegedű
2013. június 14. 11:36
Előbb a fidesz, most meg a jobbik kommunistái bolondultak meg!
Zokni
2013. június 14. 09:39
Rendszerelméleti szempontból még akkor is jobb a pénzügyi kontroll e két szervezetének elkülönítése, ha mindkettő vezetője egyszer Orbán Viktor leánygyermeke lesz. És az természetes, hogy e tény kellemetlen az MNB mindenkori vezetőjének, és ha teheti tesz is ellene. Matolcsy teheti. Arra kíváncsi vagyok, hogy Gulyásból mi lesz. Miniszter vagy fővárosi polgármester. Avagy mindkettő. Méltó vetélytársai vannak: Lázár, Szíjjártó.
kamasuka
2013. június 14. 09:34
http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/muller-peter-sziami-megutott-egy-not-2195087 Erre varjatok gombot liberálisék! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!