Birkanép helyett birkapörkölt

2013. július 17. 20:45

Kétharmaddal kergette el a nép az önjelölt nyájterelő csahosokat. Kiderült, a Duna-Tisza táján kedvelik ugyan a birkapörköltet, de az országot nem birkanép lakja.

2013. július 17. 20:45
Vass Krisztián
MNO

„A második Orbán-kormány azonban az érdekelvűség helyére az értékelvűséget állította: a magyar hagyományok védelmére esküdött fel. A Fazekas Sándor vezette vidékfejlesztési tárca számba vette a nemes tradícióinkat. »Nagyapáink, szépapáink nem voltak földműves emberek. Szántottak és vetettek ugyan, de csak annyit, amennyi kenyérnek éppen elég volt. Ha jó termés volt, a felesleget elvermelték, ha nem ütött jól be a termés, éheztek, vagy jobban mondva kenyér nélkül ették a húst« – írta Nagykunsági krónika című könyvében a karcagi születésű Györffy István. A néprajz nagy tudósa így idézte fel 1941-ben a tűnt időt, mi pedig hozzátehetjük: abból a bizonyos húsból bizony birkapörkölt is készült hajdanán.

Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc államtitkára a Vasárnapi Hírekben megjelent Pörköltország című cikkében kifogásolja, hogy a karcagi birkapörkölt is bekerülhetett a Hungarikumok Gyűjteményébe. Szerinte egyszerű tájegységi hagyományként nincs helye a Magyar Értéktárban. Nehezményezi, hogy más fontos és nemzetközileg is elismert tételek még nem váltak hungarikummá. Cikkének alapjául  Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnevezésű civil szervezet elnökének sajtótájékoztatóján elhangzottakat idézi. Sem Birinyi József, sem a cikkíró nem tanulmányozta kellően a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény előírásait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. július 18. 09:52
"de az országot nem birkanép lakja." Ez majd kiderül 2014-ben! Ha az álságos fideszt is elküldik oda, ahová való - ugyan úgy mint a baloldali ikertestvéreiket 2010-ben - akkor valóban nem!!!
ballada
2013. július 18. 07:53
Birkapörkölt szintjén itélnek meg embereket ,hát tényleg röhej...egyik a legfinomabb étel.Jól kell tudni megfőzni ,,,,Finom birkapaprikást ettem a kecskeméti repülő napon ,fábiánsebestyéni lovas napokon ,sőt az önkormányzatnál,aki nem ette az nem tudja mi a finom.
=nessuno=
2013. július 17. 22:46
Istenítsétek csak a birkapörköltet...Jó faggyúsan, mintha gyertyát nyammognátok.:)))
imres
2013. július 17. 22:44
Azt hiszem, a baloldali kommentelők tényleg nagyon buták. Ennyi ocsmány hozzászólást csak ők képesek produkálni. A Nagykunságban él egy közösség közel 800 éve. Ennek a kis közösségnek, amelyiknek voltak erősen viharvert évszázadai egyik kiváló hagyománya egy olyan étel, amit a világon máshol csak egyetlen helyen főznek hasonlóképp. Sajnos a történelem viharai erősen megcsapolták biológiailag is a fokozatosan magyarrá vált népcsoportot, de ezt a szép hagyományt sikerült megőrizni. És mindazoknak, akik kedvelik a finom ételeket és az ételkülönlegességeket, tudom ajánlani a karcagi birkapörköltet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!