Már nem érdekes az aszú

2013. december 27. 12:10

Az édesség iránti vágyunk reggeltől estig ki van elégítve, manapság nem akkora kaland édes ízhez jutni, mint 200 évvel ezelőtt. Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz bor lehet. Interjú.

2013. december 27. 12:10
Homonna Attila
Origo

Mi lehet a kitörési pont?

Tokaj számára a kitörési pont csak a száraz bor lehet. Érdekes, mintha a természet is ráérzett volna erre, mostanában egyre kevesebb igazán aszús évjárat van. Még oda is eljuthatunk, hogy egy idő után aszúhiány lesz. A 2013-as ezzel szemben pont gyönyörű aszús év. Az előző két évjáratban minimális mennyiségű aszúszemet lehetett kicsipegetni a fürtökből. A 2009-10-es évjáratban viszont lerohadt az egész. Talán a 2008-as volt utoljára szép, kiegyensúlyozott aszúbarát évjárat. (...)

Mik a leglényegesebb változások Tokaj-Hegyalján?

Szembemegyünk a hagyománnyal. Ma már nem tartjuk be az október végi szüretet, Simon Júda napját, mert a száraz borokhoz nincs szükség botritiszre. Sőt, komoly minőségű száraz bor esetében a botritisz jelenléte már egyenesen kizáró ok. Felértékelődtek a kövesebb talajok, száraz, szeles helyek, ahol a botritisznek eleve kisebb esélye van. (...)

Hogy lehet az, hogy Tokajnak nincs egységes arculata? 

A cirka 5-7000 hektárból van úgy 1500, amely bizonyítottan jó irányba halad. Külföldi befektetők által létrehozott nagy cégek és kb. 40 kistermelő, akik azonos filozófia alapján dolgoznak. Még a Tokaj Kereskedőház is, amely korábban visszahúzó erőként volt jelen a borvidéken, azzal, hogy Áts Károly lett a főborásza, mostanra megújult szellemben folytatja tevékenységét. De sok a hobbiborász, akiknek sziklaszilárd elképzelése van arról, mi a hagyomány. Darálja a szőlőt, öreg hordót használ, darabban tartja a bort (vagyis nem tölti fel teljesen), mindent pontosan úgy csinál, ahogy az apjától meg a nagyapjától látta. Beláttatni valakivel, hogy ez zsákutca, lehetetlen, hiszen működik. Abból a hordóból is elfogy valahogy a bor. Nem vagyunk egyformák. De a piacon, pláne külföldön, már nem kérdés, hogy az új stílusú, tiszta illatú és ízű tokaji borokat keresik, nem az oxidált, sherryre hajazó, rohadt almára, ázott kenyérre emlékeztető ízeket.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. január 03. 16:33
"...az új stílusú, tiszta illatú és ízű tokaji borokat keresik, nem az oxidált, sherryre hajazó, rohadt almára, ázott kenyérre emlékeztető ízeket.” Ez egész egyszerűen hülyeség... Tolod a magad ízlését, ami még nem volna baj, legfeljebb nem mindenki kíváncsi rá. De az egész egyszerűen nevetséges állítás, hogy az oxidatív boroknak nincs létjogosultságuk, mert mindenki csak a reduktívakat keresi.
kérdés
2014. január 03. 01:14
Lehet, csak a szlovák tokajinak, vagy a floridai boroknak keresik a piacot.
kérdés
2014. január 03. 00:43
Egyszer Saas Almagelben töltöttünk egy hetet. A házigazdánk meghívott az első este minket, vacsora után és egy üveg bort bontott. Töltött, majd svájci szemmel nézve igen szokatlanul türelmetlenül várta a hatást. Nagyon óvatosan kóstoltuk meg, mert ott ugye nemigen iszik a magyar ízekhez, aromákhoz szokott ember túl lelkesen bort. Meglepődve tapasztaltuk, hogy jééééé, ez olyan, mint a tokaji, csak icipicivel könnyebb. Erre várt a gazda. Elmondta, hogy valamikor az 1400-as évekből hozták Tokajból a vesszőket, s ők azóta is nagy gonddal ápolják, és bizony nagyon büszkék rá. Mi voltunk az első magyar vendégei, innen volt rajta az a nagy izgatottság - felismerjük-e azt a semmivel össze nem hasonlítható nedűt? Namármost, ő egy egyszerű svájci ember, aki a tokaji vesszőre büszke, akkor miért is akarunk megint bedőlni valami sumáknak? Mellesleg jópár dolog volt, amiről fumigáló, csúfolódó megjegyzést hallottam eleget előző budapesti életemben (sajnos még ma is, hiszen mi csak állítólag mindent átvettünk, még a szavainkat is), és amiről hosszúra sikeredett kinttartózkodásom miatt derült csak ki, hogy az nem szégyenünk ám, hanem épp, mint ama aszú által kiváltott finom, meleg érzés a bögyömben, bizony, inkább egyfajta visszafogott büszkeség, csendes megelégedettség kellene, hogy eltöltsön minket. Úgy ám.
Autofocus
2013. december 28. 22:42
Nyomokban tartalmaz igazságot is, de átesik a ló túlsó oldalára. Az oxidatív, oldskool technikával késztett "háztáji" tokajik (akár aszú, akár szamorodni, akár a száraz furmint vagy hárslevelű) legnagyobb problémája nem maga a hagyományos hordós technológia, hanem annak az igénytelen, olcsójános kivitelezése: az ezer évig kiégetés nélkül használt dohos hordók, a tisztaság, igényesség hiánya a fürtök kiválogatásától, a szüreten át a feldolgozásig. És az sem igaz hogy ne lehetne literenként 500-1000 körül pince áron Tokajban kiváló borokat letenni, ebben a Homonna elszállt mint a győzelmi zászló, persze amíg vannak kereskedelmi partnerei akik ugyanezt (vagyis hogy nincs tokaji minőség 3-4000 alatt) el is tudják hitetni a "pénznemszámít" pesti hülyékkel, addig működni is fog ez a fajta üzeti modell, de ez egy másik téma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!