Itt a román, hol a román

2014. február 26. 15:13

Románia reagált a nyelvtelenítésre. Hogyan? Hát ahogy szokott, fanarióta játékossággal. A napos oldalon a miniszterelnök, a szenátus elnöke, a világ románjainak minisztere és más filiszterek ejnyebejnyéznek.

2014. február 26. 15:13
Szántai János
Főtér.ro

„Tegnapelőtt az ukrán parlament eltörölte a fenti nyelvtörvényt. A melléknyelveket kivágták, maradt a fő. De ígérik, lesz majd szép, új.

(...)

Na. Románia reagált a nyelvtelenítésre. Hogyan? Hát ahogy szokott, fanarióta játékossággal. A napos oldalon a miniszterelnök, a szenátus elnöke, a világ románjainak minisztere és más filiszterek ejnyebejnyéznek, hogy ez a kisebbségek (a román, naná) lábbal tiprása. Az árnyékzónában viszont megszólaltatják az ukrajnai román sajtó- és egyéb orgánumok csahos kutyáit, akik elugatják, hogy ez a nyelvtörvény úgy szar, ahogy volt, tehát végülis mindegy, hogy eltörlik-e vagy sem. Vagyis jól tette az ukrán parlament.

Mit is jelent ez? Nem olyan nehéz kiköbözni. Románia, mint mindig, most is tudja, hogy viselkedni KELL. Európai ing, öltöny, cipő, nyakkendő, mandzsettagomb. Másrészt azt is tudja, hogy ez a nagy kisebbségvédelem olyan lehet, mint a bumeráng. Visszaszállhat a mioritikus hazába. Ahol, ugye, a melléknyelv nem jog, hanem hazaárulás, revízió, pátriának nagy romlása. Ezért azt játssza, amit évszázadok óta megtanult. Itt a piros, hol a piros. Vagyis, ez esetben: itt a román, hol a román.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2014. február 26. 17:23
Más: A főtér.ro amolyan Mandis formátumban indult, lehetett hozzászólni is. Mi történt, hogy már csak szavazni lehet? (RMDSZ kormányra készül?)
bsandor
2014. február 26. 16:32
hihi,jó
Locassen
2014. február 26. 16:15
Mármint nem ugyanilyen mint ez itt fenn, hanem amiről Szántai úr beszél.
Locassen
2014. február 26. 16:14
Mondjuk ez olyan szempontból érdekes, hogy az Indexen is megjelent egy tökugyanilyen cikk, ami szintén elhordta mindennek az ominózus nyelvtörvényt... Persze nem állítom, hogy az Index a nagyromán nacionalizmus szekértolója, csak érdekességként jegyeztem meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!