Ukrajna, EU, Putyin

2014. március 04. 16:40

Az ukrán kormányváltás külföldi nyomás és erőszakos harcok alatt történt.

2014. március 04. 16:40
Válasszunk
Válasszunk
„Nincs olyan blog vagy politikai erő kis hazánkban ami ne foglalkozna Ukrajna kapcsán az orosz beavatkozással. A Mandiner blogja éppen úgy orosz birodalmi törekvésekről beszél, mint mondjuk a baloldali ellenzék. Egyetlen baj van a jelenlegi érvrendszerükkel. Akik ma ítélkeznek korábban szinte kizártnak tartották, hogy idáig durvuljon a helyzet. Az akkori következtetésük sok szempontból állt is, ha csak az általuk említett szempontokból következtettek. A következtetéseik mégsem fedték a jelen helyzetet. És azt kell mondjam, volt olyan szempont ami erre a konfliktusra mutatott és nem vették figyelembe. Mivel én korábban is említettem, hogy itt ez a konfliktus, kockázat még 20 év múlva is indokolt lehet, mert egyik oldal sem valószínű, hogy kiszállna belőle, így engem nem lepett meg a mostani harc. Sőt. Ők úgy gondolták Oroszország számára túl drága lesz közbeavatkozni. Én nem hiszek benne, hogy túl drága lenne.

Nem hiszek benne, mert Oroszország túl nagy ahhoz, hogy el lehessen szigetelni. Nem hiszek benne, mert a saját életmódját mindenkire ráerőltetni próbáló nyugati világnak van sok más ellensége. Oroszország elszigetelése akár szorosabbra fűzheti a kapcsolatukat mondjuk Iránnal. Ugye sejtjük hova vezet ez? A ruszkik ellen baromira nehéz érdeket érvényesíteni világháború kockáztatása nélkül. Persze, mondhatjuk azt, hogy a gázcsap is kétélű fegyver: az EU tudna idővel más energiahordozót szerezni. Csak ahhoz az infrastruktúra nem épül ki azonnal, az EU gazdasági válsága mélyülne, a versenyképesség romlana. Kérdés meddig lenne itt jó életszínvonal, mikor lenne ebből konfliktus. Csakhogy az oroszok nem nagyon akarnak a gázcsaphoz nyúlni. Nincs, és talán nem is lesz rá szükségük. Hogy is lenne már?

Az első kérdés, hogy van-e legitim és törvényes kormánya Ukrajnának. Sokan jelezték az aggályokat: Sem az alkotmánybírságot, sem más bírói fórumot nem vontak be. A kormányváltás külföldi nyomás és erőszakos harcok alatt történt. És nem lehet még csak sejteni sem, hogy mennyi az új kormány és a kormányváltás valós támogatottsága. Az EU és az IMF hiteleiért cserében elvárt megszorításoknak általában alacsony. Sokan eleve pártatlanok voltak. Míg az oroszbarát oldal egységesebb, addig mostani »kormányváltó« erők nem azok. Nyugatbarát, és nyugatellenes oldal is van benne.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!