(ki a Teremtés koronája…)

2015. május 18. 16:44

Kinek jut eszébe ebben a tántorgó világban, hogy az önmagunk és rusnya tulajdonságaink fölötti győzelemhez kell a legnagyobb erő, ami valójában nem más, mint az alázat? Én nem tudom…

2015. május 18. 16:44
Kristóf Attila
Magyar Nemzet

„A Teremtés túlságosan nagy ahhoz, hogy egy ilyen kicsi és izgő-mozgó lényt viseljen a fején, bár földi mértékkel mérve valóban ő az elsőrendű kedvezményezettje a létnek, de abban korántsem lehetünk biztosak, hogy ő a legtökéletesebb. Van egy mély zsidó vicc, amikor a hozzá forduló púpos emberkét a rabbi arról győzködi, hogy minden, amit Isten teremtett, tökéletes. »Nézz rám!« – kéri a kis ember szomorúan, s a púpját mutatja. A rabbinak szeme sem rebben. »Hát nem tökéletes ez a púp? – kiált fel lelkesen. – Különbet el sem tudok képzelni.« Lehet, hogy így van ez a Földön uralkodó emberi fajtával is? Annyi biztos, egy koronára érdemes lény nem így viselkedik. Különösen akkor nem, ha az Úr saját képére formálta és lelket lehelt bele.

Egyébként a Földet valóban ez a teremtmény vette birtokába, és olyan eszközökre tett szert, amelyekkel egy pillanat alatt képes lenne elpusztítani. Úgy látszik, a lélekből és az értelemből annyi megmaradt benne, hogy beéri annyival: csak részletekben öl. De ha valaha bekövetkezik a nagy földi bumm, az sem rengeti meg a Teremtés egészét, a Mindenséget.

A teremtmény azt hiszi, illetve minden nagy világvallás azt hirdeti, hogy Isten figyelmének középpontjában a Föld és az ember áll. A fekete lyukak, a vörös törpék csak afféle melléktermékek. Igaz, a Mindenható nem tartozik bele sem a térbe, sem az időbe. Így sok milliárd lélekkel sem jelent gondot külön-külön foglalkoznia, azokat jutalmaznia vagy büntetnie. Csak ne feledkezett volna meg annyira az ember saját korona voltáról. Avilai Szent Teréz a tizenhatodik században, A belső várkastély című művében, amely a minden emberi lélek középpontjában lévő isteni lélek kereséséről szól, úgy beszél magáról, mint szegény nyomorultról, parányi hernyócskáról, s a legnagyobb emberi erénynek az alázatot tartja. A hernyócskából lett pillangó nagy fájdalmak és teljes önfeladás árán eljut az Úrhoz a várkastély közepén lévő örök lakásba, ahol a két lélek egyesülhet. Szent Teréz, a katolikus egyház talán legnagyobb misztikusa soha, egy pillanatig sem gondolt arra, hogy ő a Teremtés koronája. Mindig úgy gondolt magára, mint erőtlen, szegény nyomorultra.

Korunk talán legnagyobbra becsült értéke a tudatosan vállalt és felmutatott erő. S mi mást szolgálna az erő, mint a győzelmet. Ki felett? Mi felett? Kinek jut eszébe ebben a tántorgó világban, hogy az önmagunk és rusnya tulajdonságaink fölötti győzelemhez kell a legnagyobb erő, ami valójában nem más, mint az alázat? Én nem tudom…”

(Részlet Kristóf Attila utolsó Magyar Nemzetben (MNO-n) megjelent írásából, 2014. május 10-ről)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. május 19. 05:41
Végtelenül tisztességes újságíró került személyében a Teremtő elé! Isten nyugosztalja!
marko11
2015. május 18. 21:21
A legutóbbi történések, a szerkesztőség újbóli szétválása, már súlyos betegen éri, nincs ereje megírni, mit is gondol a Magyar Nemzet jövőjéről. Gondolatai már Isten közelében járnak, akit egész életében keresett, s akire sok-sok küzdelem után rátalált. (Osztovits Á.) http://valasz.hu/itthon/bucsu-kristof-attilatol-112721
Öreg
2015. május 18. 21:16
Ötven évvel ezelőtt Ő volt K. az ifjú hírlapíró- az "Utazások a fekete Malibun"- sorozatban, és Ő lett a Nemzet erkölcsének a megtartója. Nehéz lehetett neki az utolsó néhány hét, nem hinném, hogy nincs köze a halálához. Bár találkoznánk olyan újságírókkal, akikre azt lehetne mondani: Kristóf Attila szellemi örököse.
maniac13
2015. május 18. 20:29
Az egyik legkiválóbb magyar publicista volt. Nyugodjék békében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!