Ingyenes szuperszoftver

2015. december 17. 14:45

Ingyen hozzáférhetővé teszi híres programozási nyelvét Stephen Wolfram, az egyik leginvenciózusabb mesterségesintelligencia-kutató.

2015. december 17. 14:45
Stephen Wolfram
New York Times

Stephen Wolfram a sejtautomaták, a komplexitáselmélet, a számítógépes algebra, és általánosságban a mesterséges intelligencia területén alkotott maradandót. 2002-es könyve, az Újfajta tudomány alapmű, a 2009-ben debütált Wolfram Alfa kérdezz-felelek rendszer. Állítását bőséges példatárral, az 1988-as Mathematica szoftverrel, a Mathematica programnyelvével, a tudományos kutatásokat leegyszerűsítő Wolfram Language-el, majd a Wolfram Alfával is bizonyította. Wolfram eldöntötte, hogy a Wolfram Language ingyenes felhőszolgáltatás lesz, és az azt magyarázó anyag szintén ingyen olvasható.

„Ha egy komplex jelenséggel találkozunk, biztosra vesszük, hogy szintén komplex mechanizmusok következménye. Tévedünk: egyszerű, a természet valamennyi szintjén létező programok is produkálhatnak komplexitást, intelligenciát. Azaz az új tudomány egyszerű számítógépprogramokon és nem matematikai egyenleteken alapul. Ezek a programok jelentik mindennek a kulcsát.

Célom, hogy a lehető legszélesebb körben megismerjék, mire képesek a számítások és a számítástudomány. Fontos, hogy az embernek minél kevesebb dolgot kelljen specifikálnia. Ezt úgy érjük el, ha a lehető legtöbb intelligenciát teszünk a nyelvbe, mint például a Wolfram Language esetében. Bizakodom, hogy gyerekek is olyan dolgokat alkotnak majd vele, amelyekre korábban csak a legkülönlegesebb eszközökkel volt lehetőség. A nyelv egyébként olcsó gépeken, például Raspberry Pin is működik. Elég öt-hat sor kódot írni, és a kijelzőn például egy alma vagy Batman-logó 3D renderelése jelenik meg. A gyerekek ezt, és nem a hosszas ismétléseket szeretik.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2015. december 21. 21:23
Megszoktam a Maple-t, Megnéztem a Mathematica-t. Persze érdekesnek találom de még nem volt időm sokat foglalkozni vele, miért kellett a változókat megcikornyázni, mik az előnyei?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!