Veszélyes-e a VR a gyerekekre?

2016. április 26. 08:50

Nincs semmiféle konkrét bizonyíték a virtuálisvalóság-sisak káros hatására.

2016. április 26. 08:50
Martin Banks
Digital Trends

„Eddig nincs konkrét bizonyíték arra, hogy bizonyos életkorú gyerekekre negatívan hatott volna a virtuálisvalóság-headset. A gyerekek fejlődnek, és a felnőttkort elérve lelassul a fejlődés. Amikor jelentős fejlődésen mennek keresztül, biztonságos azt tanácsolni, hogy ne használják a VR-t. A gyártók óvatossága sem meglepő. Nem ismerjük a viszonylag új virtuális valóság hosszútávú hatásait.

Arra viszont van hiteles bizonyíték, különösen gyerekek esetében, hogy ha túl közelről néznek valamit, például mobiltelefont, vagy könyvet olvasnak, lelassul a szem, és rövidlátók lesznek.

Hasonlítsunk össze VR-headsetet és okostelefont használó gyerekeket. Az okostelefont nagyon közel viszik magukhoz, szemük egész közelről fókuszál rá. Azt gondolhatnánk, hogy a VR-ben ugyanez történik, mert az ottani kép is közel van a szemhez. Csakhogy a headsetek optikáját úgy állították be, hogy távolról jöjjön a stimuláló hatás, azaz a szemnek meglehetősen messziről kell a képre összpontosítania. A gyártóknak látásteszteket kellene kidolgozniuk és beépíteniük a rendszerbe, hogy a felhasználók észleljék, akadnak-e gondjaik, vagy sem, és ha igen, kérjék ki egy szemész szakvéleményét.

Amikor mozgatjuk a fejünket, frissül a kép, és úgy néz ki, mintha állandó része lenne a világnak. Ha nem frissül, késleltetés történik,és  a kép pontatlanul mozdul el, amitől a «mozgásbetegségre» érzékeny személyek émelyeghetnek, fájhat a fejük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!