Kósa Lajos szerint aki nem akar éhen halni, az kommunista

2016. május 26. 13:01

A társadalmi érzékenységéről méltán híres Kósa Lajos szerda reggel a TV2 műsorában újabb tanúbizonyságot tett arról, hogy egyáltalán nem vágja, mi is az a szolidaritás.

2016. május 26. 13:01
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

A gazdasági egyenlőtlenségek nem csak úgy lesznek, mert valaki jobban „teljesít” és emiatt gazdagabb lesz, hanem például a társadalom közös erejéből, mindannyiunk adójából fenntartott oktatási és kutatási infrastruktúra által megtermelt közös tudást fordítják cégek és vállalatok a saját profitjuk megtermelésére, enélkül a közös befektetés nélkül nem létezne a profit sem. Ahogyan a közösen fenntartott rendőrség és állami bürokrácia nélkül sem. Vagyis a javakat nem csak azok termelik, akik a profitot zsebre vágják. Ebben az esetben viszont az átlagember számára nemcsak a munkájáért jár bér, de a közös javakra támaszkodva megtermelt profitból is fordítani kell azokra, akiket ez a rendszer hátrahagy, kizsákmányol.

A feltétel nélküli alapjövedelem nem azt jelenti, hogy ezentúl mindenki, munka nélkül fényűzően vagy legalább kényelmesen megélhessen. Erre az alapjövedelem nem elegendő, és nem is vállalkozik. Arra vállalkozik, hogy azt a legkisebb alapot biztosítsa, amelyről elindulva az emberek képesek lehetnek boldogulni. A legalapvetőbb biztonsági keretet próbálja megadni, hogy emberek millióinak ne föltétlenül az éhhalál vagy a legkegyetlenebb szűkölködés árnyékából kelljen bármit is csinálnia.

Az alapjövedelem a most létező, és a jobboldal által sikeresen támadott segélyezési rendszert, szociális védőhálót cserélné fel. Bár valószínűleg Kósa Lajos magaslatáról ez nem látszik, de az a pár tízezer forint, amit minden magyar felnőtt és gyerek megkapna, felére csökkentené a szegények számát Magyarországon, és az bizony óriási jelentőségű dolog. Tenné mindezt úgy, hogy közben a megengedőbb és a konzervatívabb számítások szerint is költségvetésileg kivitelezhető lenne.

Vitázni lehet, és érdemes az alapjövedelem ötletéről. Viszont nem lehet azt mondani, hogy emberek nem érdemlik meg a túlélést, csak azért, mert nem áll mögöttük olyan »hatalmas teljesítmény«, mint Kósa Lajos mögött. És lekommunistázni sem lehet azt, aki a társadalom közös javait igazságosabban akarná elosztani, ahelyett hogy kijátszaná a »nemzeti tőkéseknek«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. május 29. 12:17
Látom a szemétdomb kerteket, falu széléket parlagfűvel borítva. Más a városi és más a falusi szegénység, mások a lehetőségeik. Van itt elég munka, sőt, csak sokan döntöttek úgy, h. NEM strapálják magukat. Sem elvileg, sem gyakorlatilag nem helyeslem az alapjövedelem ötletét, még kidolgozott formában sem. INGYEN PÉNZ NINCS, valakitől el kell venni, h. másoknak lehessen adni. Bármilyen kegyetlenül hangzik, de gyermekkortól tudatosítani kell, h. TANULNI, DOLGOZNI kell a megélhetésért. Nem keveset.
Agnieszka
2016. május 27. 10:43
Tessék tisztességesen, jó eredménnyel elvégezni az általánost, s szakmát tanulni! Lassan NINCS megfizethető szerelő, sem villany, sem víz, sem központi fűtés, sem különböző kőműves munkák terén és így tovább. Az alapjövedelem NEM Magyarországra, a felújítatlan lakások, a megműveletlen földek, az ellátatlan idősek nyakig eladósított, saját iparral szinte nem rendelkező országára van kitalálva. A mezőgazdasággal is vannak bajok, az éghajlat mintha változna, az egyre forróbb nyarak megjelenésével nem párhuzamos az öntözött földek térnyerése. Az alapjövedelemnél is fontosabb lenne a gyermeket eltartani nem tudó családok meggyőzése arról, h. legfeljebb egy gyermeket vállaljanak, és azt sem 20 éves koruk előtt. Döbbenetes ami itt folyik. Mintha fölszámolták volna a számtan, a matematika oktatást, a józan ésszel együtt. Ellenérdekelt külföldi politikai és gazdasági erők által pénzelt anarchisták szeretnének a kormányrúdhoz kerülni. Nem mintha a Fidesznek nem ártana új prioritásokat megfogalmazni.
Dénia
2016. május 27. 06:33
Ezek most már tényleg úgy állítják be az alapjövedelem dolgát, mint ha az lenne a normális, és mindenki szemét, aki nem ért vele egyet?
Zsolt75
2016. május 26. 20:45
Ki halt éhen? Ja, az a kisgyerek, akit fénnyel etettek a szülei. Egyéb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!