Egy legenda hagyatéka

2016. június 06. 07:50

Muhammad Ali igazi bajnokként nemcsak a ringben, hanem azon kívül, nagybetegen is küzdött a békéért és az emberi jogokért. Hogy saját példáján keresztül megmutassa, márpedig nem számít, ki honnan jött, milyen a vallása és a bőrszíne.

2016. június 06. 07:50
B. Molnár László
Magyar Nemzet

„Még mindig hihetetlenül hangzik. A legenda, ahogy önmagát hívta, a »Legnagyobb«, a király és nem utolsósorban az ember immár nincs közöttünk. Muhammad Ali, aki igazi bajnokként nemcsak a ringben, hanem azon kívül, nagybetegen is küzdött a békéért és az emberi jogokért. Hogy saját példáján keresztül megmutassa, márpedig nem számít, ki honnan jött, milyen a vallása és a bőrszíne. Sportolóként elképesztő hatást gyakorolt a XX. század második felének Amerikájára.

És nemcsak azzal, hogy viselkedésével, nyilatkozataival, a ringben mutatott teljesítményével megreformálta a profi ökölvívást. Már gyermekkorában érezhető volt, képtelen elviselni az ember és ember közötti különbségtételt. Egész életében végigkísérte annak emléke, hogy szeretett édesanyját kizavarták egy főként fehérek által látogatott belvárosi étteremből, mert vizet mert kérni. Már gyermekként foglalkoztatta – nemegyszer zokogva gondolt erre éjjel –, miért kell a bőrszíne miatt gyűlöletben élnie. Bár a nevét egy olyan ókori római politikusról kapta, aki ellenezte a rabszolgaságot, őt mégis állandóan erre emlékeztette. Aztán 1959-ben Chicagóban találkozott először a muzulmán tanokkal, amelyek teljesen megfogták. Első világbajnoki címének elnyerését követően megtalálta a hitet, és ebben a célt, amit követni akart élete végéig.

Ő még véletlenül sem a szent háborúban, a másik hitben élők elleni küzdelemben látta az iszlám lényegét, hanem a másik megsegítésében, a rászorulók támogatásában. Elítélt minden erőszakot, megtagadta a bevonulást az amerikai hadseregbe, nem akart harcolni, mint mondta, neki nincs baja Vietnammal. Ez kis híján a sportkarrierjébe került, sokan állítják – és tán van is benne valami –, hogy az eltiltásból visszatérő Ali fényévekre volt attól az Alitól, aki meghódította a nehézsúlyt és a világot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztav12
2016. június 06. 13:17
"Elítélt minden erőszakot, megtagadta a bevonulást az amerikai hadseregbe, nem akart harcolni, mint mondta, neki nincs baja Vietnammal." Próbálta volna ugyanezt tenni a világháború alatt és statáriálisan kivégzik.
bispora
2016. június 06. 11:11
Azért Ali eléggé rasszista volt (lásd a hivatkozott videót). Amikor egyszer azzal szembesítették, hogy a fehérek között többen vannak akik nem tesznek különbséget az emberek között és egyenrangúként tekintik a feketéket, ezt mondta (qrva jó az áthallás a mai muszlim migránkrízisre- miért is nem szabad beengedni őket Európa ajtaján): "There are many white people who mean right and in their hearts wanna do right. If 10,000 snakes were coming down that aisle now, and I had a door that I could shut, and in that 10,000, 1,000 meant right, 1,000 rattlesnakes didn’t want to bite me, I knew they were good... Should I let all these rattlesnakes come down, hoping that that thousand get together and form a shield? Or should I just close the door and stay safe?" https://www.youtube.com/watch?v=ji3KVWbiLlY
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!