Hülyék-e a svájciak?

2016. június 13. 11:13

A feltétel nélküli alapjövedelem hazai hívei nemcsak az adóemelést hallgatják el, hanem mindazokat a feloldhatatlan ellentmondásokat, amik javaslatukat jellemzi.

2016. június 13. 11:13
Bokros Lajos
Modern Magyarország Mozgalom

Június 5-én Svájc lakosságának csaknem háromnegyede (73%) elutasította azt a magyar szemmel mérhetetlenül vonzó javaslatot, hogy állampolgári jogon mindenki kapjon évente 30 ezer frank feltétel nélküli alapjövedelmet. Számoljunk csak: ez forintban kifejezve havonta több, mint hétszázezer forint! 

Nincs kétségem afelől, hogy hazánkban a politikai hazugságok által erőteljesen félrevezetett nép örömmel megszavazna egy ilyen javaslatot. Emlékezzünk vissza: nyolc évvel ezelőtt a magyar társadalom többsége megszavazta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését. Boldog, délibábos álom, szivárványos illúzió.

A valóság az, hogy hazánkban az egy főre jutó nemzeti jövedelem még ma sem haladta meg a nyolc évvel ezelőtt kirobbant pusztító válságot megelőző szintet. 

Mi a különbség Svájc és Magyarország között? Egyrészt az, hogy Svájcban az egy főre jutó nemzeti jövedelem több, mint négyszer akkora, mint nálunk. Másrészt az, hogy Svájc népe érti, mi az alapja a jólétnek és a gazdagságnak. 

Semmiképpen sem a fedezetlen osztogatás. Ha valaki ilyet javasol, akkor nem tagadhatja le, hogy az adókat az égbe készül emelni. 

Június 5-én a magas adókra mondott nemet a svájci társadalom.

Nos, a magas adókra a magyar társadalom is szívesen mondana nemet. Közben pedig igent mondana az ingyenpénzre. Ellentmondás? 

A feltétel nélküli alapjövedelem hazai hívei nemcsak az adóemelést hallgatják el, hanem mindazokat a feloldhatatlan ellentmondásokat, amik javaslatukat jellemzi. 

Egy példa: vajon a nyugdíjasok jelenlegi nyugdíjuk helyett, vagy mellett kapnának még havonta ötvenezer forintot? 

Ha helyette, akkor tényleg csökkenthető a nyugdíjjárulék. De ki kell mondani, hogy a nyugdíjasok több mint fele kevesebb jövedelmet fog kapni, mint ma.

Ha mellette, akkor viszont jelentősen emelkedik a nyugdíjjárulék, vagy másfajta adó. Főleg: miért kapjanak plusz ötvenezret azok, akiknek magas a nyugdíjuk?

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése jövedelemcsökkenést okozna a rászorultak többségének, viszont fölöslegesen juttat többletet a jómódúaknak. 

Vagy mégsem kap mindenki? Tehát mégsem feltétel nélküli?

Mégsem annyira hülye Svájc népe?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galahad
2016. június 17. 00:38
Seggfejkém, elhiheted, épp eléggé rendelkezem az értő olvasás képességével, és ami az IQ-mat illeti, abból is legfeljebb úgy tudsz 50-est csinálni, ha levonod belőle a sajátodat. Mondhatunk még ilyeneket egymásnak, ha épp ragaszkodsz hozzá, de inkább nézzük a tényeket. Ha leírsz valami baromságot, akkor a hozzászólóknak nem feladata azt javítgatni helyetted, sem gondolatban, sem másképp. Te nem javítottad ki, tehát nyilván úgy is gondoltad. Ha kérsz egy pohár vizet, akkor nem a pincér dolga értelmezni, hogy valójában sört szeretnél. Különösen ebben az esetben nem, amikor az a bizonyos 22x45 óra 22x45 perc formájában sem igaz. Ugyanúgy, ahogy nem igaz az sem, hogy megengedhetetlen lenne egy pedagógusnak kétszer annyit keresnie, mint egy melósnak. Ez a hülye értelmiségellenes duma nem más, mint a legsúlyosabb prolimentalitás, gyakorlatilag katedrát érhet számodra bármelyik újjáalakítandó marxizmus-leninizmus tanszéken, melyhez ezúton is gratulálok. (Egyébként a kettőnk kis összeszólalkozásán nemrég jót mulató Counter, akivel én amúgy vitatkozni szoktam, az most mellékes, hogy milyen indíttatásból, de többek közt pont ilyesféléket szokott a hozzád hasonlók orra alá dörgölni szarkasztikus kis megjegyzések formájában, amikor épp igaza van.) nem az óra/perc tévesztés, hanem ez a pitiáner őskomcsi szöveg volt az, ami miatt (nem anyázva, hanem viccesen) hozzád szóltam. Erre te kapásból személyeskedni kezdtél, ami nagyon, de nagyon gyenge riposzt. Ez van, sajna.
beflower56
2016. június 14. 07:03
Nem tudom ki irta el:-30 ezer svájci frank az majdnem 7 Millió!A Bokros csomag sem volt tisztában a számokkal!
Peter8811
2016. június 13. 17:32
Hülye e Bokros Lalyos? Nem, csak nem rendelkezik elegendő IQ-val és információval ezért sorozatos rossz döntéseket hoz.
kjkj945
2016. június 13. 16:11
A csomagod helyett kellett volna az alapjövedelmet bevezetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!