Közel ötödével csökkenti hazánk az energiafelhasználást

2015. május 12. 16:16

Az Országgyűlés kedden törvényt hozott az európai uniós energiahatékonysági célkitűzések magyarországi teljesítése érdekében. Az új jogszabály 2020-ig 18 százalékos energiafelhasználás-csökkentést írt elő az országnak. A képviselők 116 igen szavazattal, 31 nem ellenében és 20 tartózkodás mellett fogadták el a fejlesztési miniszter előterjesztését.

2015. május 12. 16:16

Magyarország 18 százalékkal csökkenti energiafogyasztását 2020-ig. A kormány szándékai szerint az új törvény biztosítja, hogy az Európai Unió 2020-ig 20 százalékkal tudja növelni energiahatékonyságát, az energiafogyasztás és az energiaimport csökkentésével, valamint az energiabiztonság javításával.

A törvény meghatározza az energetikai auditálás szabályait, meghatározva, hogy milyen feltételekkel végezhető ez a tevékenység, továbbá a nagyvállalatoknak kötelezővé is teszi az auditálást. A nagyobb cégeknek ezt négyévente kell majd elvégeztetniük, először idén december 5-ig, azonban - a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében - egy évig nem jár büntetés az auditálás elmulasztásáért.

A vállalatok mellett a lakossági fogyasztókat is segíti majd egy új információs honlap, amely energia-megtakarítási módszerekről, valamint az ahhoz kapcsolódó pénzügyi és jogi keretekről ad tájékoztatást. A lakossági energiaszolgáltatóknak emellett a jövő évtől saját internetes oldalaikon, illetve ügyfélszolgálataikon is energiahatékonysági tájékoztatást kell adniuk ügyfeleiknek.

Az Országgyűlés döntésével a kormánynak is kötelezettségeket írt elő. Ezek egyike kimondja, hogy a kabinet évente az energetikai fejlesztésre szoruló épületei teljes alapterületének 3 százalékát újítsa fel. A képviselők rögzítették továbbá, hogy a magán- és köztulajdonban álló lakó- és kereskedelmi célú épületek felújításának ösztönzésére a kormánynak hosszú távú épületenergetikai stratégiát kell kidolgoznia, amelyet háromévente kell felülvizsgálnia. A parlament a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) bízta meg az energiahatékonyság értékeléséhez szükséges adatok kezelésével.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya5
2015. május 12. 22:44
Most akkor mekkora Paks2-re is van akkor szükség?
Secnir
2015. május 12. 22:33
"Magyarország 18 százalékkal csökkenti energiafogyasztását 2020-ig." -dicséretes, de kevés. indulásnak nem rossz, tekintve, hogy 2015 van, és 2009-ben bajnai hasonló ötlettel állt elő "rezsicsökkentés" címén, amit a fidesz leugatott. "A törvény meghatározza az energetikai auditálás szabályait, meghatározva, hogy milyen feltételekkel végezhető ez a tevékenység, továbbá a nagyvállalatoknak kötelezővé is teszi az auditálást. A nagyobb cégeknek ezt négyévente kell majd elvégeztetniük, először idén december 5-ig, azonban - a kellő felkészülési idő biztosítása érdekében - egy évig nem jár büntetés az auditálás elmulasztásáért." -gondolom az auditáló cég már ki van jelülve, és az auditálás összege is. "A vállalatok mellett a lakossági fogyasztókat is segíti majd egy új információs honlap, amely energia-megtakarítási módszerekről, valamint az ahhoz kapcsolódó pénzügyi és jogi keretekről ad tájékoztatást." -ezzel a lakosság ki lesz segítve "Az Országgyűlés döntésével a kormánynak is kötelezettségeket írt elő. Ezek egyike kimondja, hogy a kabinet évente az energetikai fejlesztésre szoruló épületei teljes alapterületének 3 százalékát újítsa fel." -ez most komoly? 3%? továbbá: ha most csökkentik 2020-ig az energiafelhasználást cca 20%-al, akkor 2030-ig 40%, ami azt jelenti, hogy paks zwei fölöslegesen épül meg. most a fidesznyik szemszögből nézve: nem fölöslegesen, hiszen a plusz áramot el tudjuk adni. kérdem én: kinek? európának, akik az áramot addigra 70%-ban szél- nap- és vízerőművekből nyerik? balkánnak, akik leszarják, mert olcsóbban épült erőműveikből maguknak finanszírozzák? az oroszoknak, akiknek nem kell? ráadásul az árat az orosz határozza meg. ha az mondja, hogy akkor menjünk alá az európai árnak, hogy megvegyék, a német/angol/osztrák stb. nem lesz hülye, megveszi - és nagy ívben leszarja, ha éppen ráfizetésesek leszünk. ennyi.
lynx
2015. május 12. 19:20
Kicsit összezavarodtam, ha többet többen akarunk dolgozni, ahhoz több energia is kell nem? Vagy kenyérgőzzel hajtjuk a csavart a mercibe?
Tintamin
2015. május 12. 18:42
A LED-es közvilágítás felfutása adja magát, természetesen egy cég nyeri az összes pályázatot. Én örülök, ha valakinek van saját lába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!