Lázár János a főváros tartozásáról: Nem fair, hogy a vidéki adófizetők támogatják a budapestiek tömegközlekedését

2023. december 21. 16:15

Az építési és közlekedési miniszter szerint arra van szükség, hogy a főváros rendezze a számláit a MÁV és a Volán felé.

2023. december 21. 16:15

Csütörtökön Lázár János építési és közlekedési miniszter volt a Rádió7 Közös nevező című műsorának vendége, a tárcavezető körülbelül egy órában értékelte a magunk mögött hagyott évet. 

Szólt többek között a nemrég elfogadott építési törvényről és ismertette a mezőhegyesi ménesből rövidesen Isztambulba repülő Főúr nevű nóniusz kalandos útját is. Mindezek mellett szóba került szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely is.

De kitért a szerdán napvilágot látott sajtóértesülésre is, mely szerint márciustól nem fogadhatják majd el a BKK jegyeit a MÁV és a Volán járatain.

Mint ismert, a tárcavezető nemrég a közösségi oldalán arról írt, hogy 

rendszerváltást szeretne a közösségi közlekedésben a jegyek és bérletek terén.

 Lázár János egy bejegyzésében akkor úgy fogalmazott, „az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformján dolgozom a munkatársaimmal a minisztériumban és a MÁV-VOLÁN-csoportnál. 

A célom az, hogy 65 év felett és 14 év alatt ingyenesen utazhasson mindenki Magyarországon.

 Ezzel a közösségi közlekedés nyertesévé tehetünk minden magyar családot” – írta az építési és közlekedési miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Budapestnek ki kell fizetnie a számlát

A minapi sajtóértesülések arról szóltak, hogy az úgynevezett „Budapest-bérletet” a helyközi járatokon nem fogadják majd el a jövőben, mivel a Főváros nem fizet a MÁV-nak és a Volánnak. 

Ehhez kapcsolódóan elmondta, az egyértelműen látszik, hogy a közösségi közlekedésben legnagyobb aránytalanság a vidék és a főváros relációban van. „Azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy miközben Budapest a leggazdagabb magyar város, mi a vidéki adófizetők támogassuk az adóforintjainkkal, hogy a budapestiek a MÁV vagy a Volán járataival utaznak” – hangzott el.

Majd ismertette, hogy a Fővárosi Önkormányzat megtagadta a számlák kifizetését. „Nem hajlandó fizetni azért, hogy a budapestiek használják a MÁV-ot és a Volánt. Erre nyilvánvalóan azt fogom mondani, hogy ezt 

az egész rendszert át kell alakítani, felül kell vizsgálnunk.

Jövőre nemcsak a tarifa- és a menetdíj rendszer átalakítását tervezem. Tervezem azt is, hogy Budapesten hogyan veszünk részt a tömegközlekedésben, és az nem fair, nem méltányos, hogy a vidéki adófizetők támogatják a budapestiek tömegközlekedését” – szögezte le a tárcavezető.

„Arra van szükség, hogy Budapest kifizesse ezt a számlát. Ha nem fizeti ki, akkor nyilvánvaló, hogy másnak és másképp kell ezt megoldani” – jelentette ki Lázár.

Aggódik Hódmezővásárhelyért

A beszélgetés során a miniszter kijelentette, aggódik Hódmezővásárhelyért. Lázár hangsúlyozta, minden településen a helyiek döntik el, milyen utat, milyen sorsot választanak maguknak. 

„Utak és utak között vannak különbségek, van, amelyik könnyebben járható, más nehezebben. 

Amilyen utat a vásárhelyiek 2019-ben maguknak választottak, az járhatatlan, az a sors pedig élhetetlen. 

Teljes zsákutca, ami Hódmezővásárhelyen van, és nem is visz sehová. Hogy 2024-ben mit döntenek, az nyilvánvalóan a vásárhelyiek dolga, de ebből előrelépés és fejlődés érdemben nem lesz. Az a veszély fenyeget, hogy ha ez a helyzet marad a városban, ami most van, akkor Makó és Szeged között sajnos eljelentéktelenedhet Hódmezővásárhely” – vázolt fel egy nem túl derűs jövőképet a politikus.

Hozzátette, nagyra becsüli a vásárhelyiek ellenálló képességét és forradalmi karakterét, de a jelenlegi szélmalomharcuknak nem látja értelmét. „Harcolni akkor érdemes, hogyha annak van célja és értelme, és van esély a győzelemre. Én attól félek, hogy Hódmezővásárhely most nagyon sokat veszít a jövőből ezekben az években, és ezért nagyon sajnálom a hódmezővásárhelyieket” – jegyezte meg Lázár János.

A teljes beszélgetést ITT hallgathatják meg.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Lázár János Facebook-oldala

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. január 05. 06:17
Főváros vezetőit vonják felelősségre , fővárost miért engedik koldusbotra jutni , közben az ország ellensége hazaárulók guruló dollárosok zsebüket tömik . Gazdag önkormányzatokat kifosztották .
SABOTAGE
2023. december 23. 00:44
Te mocsok rohadék lázár geci, az sem fér, hogy a magyar adófizetők támogassák hogy ti ner lovagok milliárdosodjatok.egy szar szemét maffiakormány vagytok, börtönben lenne a helyzetek!!!
Namond
2023. december 22. 08:18
Azt mondják a hatalom korrumpál. Szerintem viszont; A hatalom, lepkeként vonzza a korruptokat, akik hatalomba kerülve meghülyülnek.
paperfellow
2023. december 22. 04:43
Annyi állami támogatást kap Budapest, hogy május elejéig semmire nem kell költenie. A bevételeknek a maradék szűk nyolc hónapban vernek a fenekére. Ebből nem futja nekik a mávot és a volánt kifizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!