A kereszténység legnagyobb ünnepe az élet győzelmét jelenti

2024. március 29. 07:07

A katolikus néphagyományban nagypéntek mindig is a szigorú böjt és a gyász napja volt.

2024. március 29. 07:07
Easter celebrations in Hungary

Nyitókép: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images

Húsvétkor a világ minden táján az élet győzelmét ünneplik a keresztény közösségek. Húsvétkor a keresztény közösségek megemlékeznek Jézus Krisztus kínszenvedéséről, haláláról és főként feltámadásáról. Ez az ünnep világszerte az örök élet hitét, reményét és bizonyosságát jelenti a keresztény hívők számára – írta meg a Magyar Nemzet.

A keresztény húsvét a mindenség legcsendesebb s leghatalmasabb detonációja, a feltámadt Krisztus s vele az egész teremtett világ dicsősége és megújulása

– írta a húsvét kapcsán a katolikus költő, Pilinszky János.

Holy Week in Malaga: Holy Monday procession
Forrás: Jesus Merida/Anadolu via Getty Images

A keresztény húsvét eredete az ószövetségi pászka (pészah) ünnepére vezethető vissza, mely az egyiptomi kivonulás emlékét őrzi. A húsvétot negyvennapos bűnbánati időszak, a nagyböjt időszaka előzi meg. A böjtölés komolyan vett szokás volt keresztények mindennapjaiban, egészen a huszadik századig elejéig. A böjtöt jóval szigorúbban tartották a római katolikusok, mint a protestánsok. Böjt ideje alatt, a régi korokban nem csupán húsmentesen igyekeztek táplálkozni, de sok helyen kizárólag zöldéget és gyümölcsöt fogyasztottak, vagyis csak olyan ételt vettek magukhoz, „amit a harmat nevelt”.

A katolikus néphagyományban nagypéntek mindig is a szigorú böjt és a gyász napja volt.

A húsvéti vacsora, melyet hagyományosan szombat este, az ünnep előestéjén tartanak, jellegzetes ételként magában foglalja a kalácsot, a tojást, a sonkát, a bárányt, a tormát és a sót. A kalács a bőség és családi egység jelképe. A tojás archaikus termékenységi szimbólum, mely a keresztény hitben Krisztusra utal, a kibújó csibe által, amely úgy töri szét a tojás héját, mint a feltámadó Krisztus sírjának sziklaajtaját. A húsvéti ételeket szokás volt a templomban megáldatni a pappal.

Easter celebrations in Hungary
Forrás: Arpad Kurucz/Anadolu Agency/Getty Images

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
törölt felhasználó
2024. március 29. 14:22
"A tojás archaikus termékenységi szimbólum, mely a keresztény hitben Krisztusra utal, a kibújó csibe által, amely úgy töri szét a tojás héját, mint a feltámadó Krisztus sírjának sziklaajtaját." Ez se így van eredetileg. Az eredeti tojásos CSODA Mária Magdolna nevéhez kötődik. A szent, mármint Mária Magdolna Jézus halála után ugyanúgy felkerekedett, hogy hirdesse az Evangéliumot, mint a Jézus belső köreihez tartozó férfiak. Eljutott Tiberius udvarába is. Tojásokat vitt ajándékba... A császár harsány nevetésben tört ki a "feltámadásos" sztorit meghallva, és azt mondta, hogy előbb változik a tojások színe pirosra, minthogy egy "zsidó" feltámadjon a halálból. Mire Mária Magdolna ajándék tojásainak a színe pirosra változott. .
törölt felhasználó
2024. március 29. 14:14
"A keresztény húsvét eredete az ószövetségi pászka (pészah) ünnepére vezethető vissza" Semmiképpen nem. A pészach ünnepén a zsidók arra emlékeznek, amikor az őseiket a 10 csapás után a fáraó elengedte Egyiptomból. Mondjuk az akkori zsidók nem csak a puszta életüket mentették a kivonulás alatt, hanem vittek mindent, ami a kezük ügyébe került, főként az aranyat vitték... vagyis, már akkor is LOPTAK... A zsidó rabbik ezt a történetet nem LOPÁSNAK nevezik, hanem "spirituális gazdagodásnak"... Lásd: https://zsido.com/fejezetek/egyiptom-aranya/ Ehhez a történethez SEMMI köze nincs a keresztény húsvétnak. .
törölt felhasználó
2024. március 29. 14:07
"a feltámadt Krisztus s vele az egész teremtett világ dicsősége és megújulása" Pilinszky TÉVEDETT. Vagy csak nem figyelt a hittanórán. A teremtett világ, amiben most élünk, SEMMIKÉPPEN NEM újult meg, és pláne nem dicsőült meg Jézus keresztáldozata és feltámadása után. .
törölt felhasználó
2024. március 29. 13:50
"contractor-2 2024. március 29. 09:19 OK, de mi értelme van ennek a pénteki munkaszüneti napnak" Meg fogsz lepődni: a ZSIDÓKNAK kedvez a "keresztény nemzeti" magyar kormány azzal, hogy a nagypéntek munkaszüneti nap. A római (!) katolikus húsvét napja együtt mozog a ZSIDÓ "pészach" ünnepével. Most, 2024-ben március 29-e a római katolikusoknál a nagypéntek, ám a zsidóknál a pészach utolsó napja. Úgy tudom, hogy a zsidóknál ilyenkor buli van. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!