Már élő szöveteket is nyomtatnak 3D-ben

2016. február 21. 03:56

A 3D-ben történő nyomtatás napról napra új meglepetéssel szolgál az orvostudományban is. Közöltünk már videót ilyen technológiával nyomtatott műkarról is, de amiről az MTI számolt be a BBC hírportálja nyomán, végképp a sci-fi kategóriájának tűnik: élő, működő szöveteket hoztak létre amerikai orvosok ily módon.

2016. február 21. 03:56

 A Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kutatócsoportja új technológiát fejlesztett ki, amellyel mikrocsatornákkal átszőtt, szivacsszerű szövetet nyomtatnak 3D-ben. A szivacsos szerkezet lehetővé teszi, hogy a tápanyagok behatoljanak a szövetbe, az élő sejtek ne „haljanak éhen" – olvasható a Nature Biotechnology című lapban közölt tanulmányukban.

   
Az integrált szövet- és szervnyomtatási rendszer, vagyis az Itop lebomló műanyagból építi fel a szerkezetet, melyet az élő sejteket tartalmazó vizes géllel kombinál, és serkenti a sejtek növekedését.
   
Amikor a struktúrákat állatokba ültették, a „műanyagállvány" lebomlott, ahogy a sejtek termelte fehérjék természetes szerkezete helyettesítette azt. Eközben vérerek és idegek hatoltak az implantátumba. A kutatás vezetője, Anthony Atala szerint az emberi szervezet szövetei is nyomtathatók lesznek. Az implantátumok olyan erősek, mint az emberi szövetek, a kutatók most azt vizsgálják, mennyire tartósak.
   
Atala szerint a 3D-s nyomtatás új utakat nyit az orvostudomány számára. „Tételezzük fel, hogy állkapocssérüléssel érkezik egy beteg, a csont egy darabja hiányzik. Elkészítjük a törött csontról a felvételeket, ezek adatait a szoftverünkön át a printerbe tápláljuk, hogy az olyan állkapocsdarabot nyomtasson, amely pontosan kitölti a hiányt" – magyarázta az orvos. 
   
Igen eltérő minőségű szöveteket nyomtattunk a lágy izomtól a kemény porcig és csontig, ezzel megmutattuk, hogy mindenféle keménységű szövetet elő tudunk állítani" – mondta Atala.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!