Malcolm Gladwell a Mandinernek: Minden elérhető ma már online, ám az egy illúzió, át kell törni

2022. október 28. 21:00

A világhírű író szerint a 21. században újfajta kihívásokkal néznek szembe a fiatalabb generáció tagjai, amire nagyon nincs megoldás.

2022. október 28. 21:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Először tart előadást hazánkban, volt ideje megnézni a fővárost, hogy tetszik önnek Magyarország?

Turistaként voltam már korábban is, nem emlékszem pontosan, kétszer vagy háromszor. Egy kicsit már ki is ismerem a fővárost, többek között azért is jöttem újra, mert rendkívül beleszerettem Budapestbe. Gyönyörű fővárosuk van!

Önéletrajzában azt írta, az apja azt mondta gyerekkorában, bármi lehet belőle, csak újságíró nem. Mégis ön az egyik legismertebb író és újságíró. 

(nevet) Abban az időben, mikor az édesapám felnőtt Angliában, az újságírók nem kerestek jól és még túlhajszoltak is voltak, ettől akart megóvni. Apám egy matematikus professzor volt, egy igazán racionalista ember, szerencsére apám tanácsai óta megváltozott a helyzet. Manapság sokkal több lehetőségünk van. 

Visszatekintve jól döntött, hogy nem hallgatott édesapjára? 

Úgy gondolom igen, nincs okom panaszkodni, tudja, az a fajta ember vagyok, aki több témában is szeret kutakodni, utánajárni, bőven meghaladta korábbi elképzeléseimet ez a szakma, nagyon élvezem azt, amit csinálok. 

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

A Brain Baron arról tart előadást, milyennek látja a Z generáció lehetőségeit és jövőképét, valamint az őket terhelő krízis hatásait. Mit tart korunk legnagyobb, fiatalokat sújtó problémájának? 

Úgy látom, nagyon komoly szellemi megterhelésnek vannak kitéve a mai fiatalok. Sokkal több az ifjúkori depressziós, mint korábban, arról nem is beszélve, hogy az öngyilkosságok számai is emelkednek. Ez egy új tendencia, komoly kihívást jelent és ami nagy probléma, hogy egyelőre nem nagyon tudni a gyökerét.

Van bármiféle ötlete, mi lehet a megoldás erre?

Szerintem a fiatalok ott rontják el, hogy nagyon rosszul szervezik meg az életüket. Mi idősebbek pedig nem nagyon értjük a digitális korba születettek világát. Emiatt érzik egyesek magukat elégedetlennek. Mondok egy példát, a Gallup közvéleménykutató-elemzővállalat rendszeresen csinál felméréseket az Egyesült Államokban az emberek lelki állapotáról. Míg korábban a legtöbben a skála közepére és felső harmadára értékelte saját életével való elégedettségét, az elmúlt 15 évben megnégyszereződött azoknak a száma, akik semennyire sem boldogok az életükkel. Ugrásszerű növekedés van azok között is, akik viszont nagyon elégedettek és a maximális pontszámot adják, az ő számuk megduplázódott. Az arányok nagyon elcsúsztak.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

Mit tehet akkor egy szülő, akinek gyermeke ebbe az újfajta, digitális világba nő fel?

Véleményem szerint már az sokat segít, ha idővel az ember utazik, lehetőleg minél többet és új kultúrákat is megismer. A modern technológia és digitális eszközök miatt sokan úgy érezhetik, felfedezhetik a világot anélkül, hogy elhagynák a saját szobájukat. Ez egy nagyon rossz tendencia. Minden elérhető ma már online, ám az egy illúzió és fontos, hogy ezt áttörjük. 

Amit a kijelzőn látunk, az nem a valóság.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcsi_Charlie
2022. október 28. 21:48
Hát ez semmitmondás volt , a köbön , úgy kábé
csapláros
2022. október 28. 21:44
1. ..."Szerintem a fiatalok ott rontják el, hogy nagyon rosszul szervezik meg az életüket. Mi idősebbek pedig nem nagyon értjük a digitális korba születettek világát."... A helyzet az, hogy az iskola az, akinek meg kell tanítania a gyermeket a SAJÁT, a szülők figyelmét pedig felhívni, vagy magát a szülőt is megtanítani a gyermek életének a megszervezésére. Ez nem egy ördöngős dolog, az önszervezés tudománya a vállalkozói (menedzser) ismeretek alapja. Régen a kötelező katonaság rázta gatyába a fiatalokat. 2. A másik, a digitális korba születettek világának a megértésének az alapja a kommunikáció, amely könnyen kudarcba fullad, többek között a digitális világ újdonságainál való megakadás során. Pl. az okos telefont sokan "csupán" telefonálásra használják, messze nem élve a nyújtott lehetőségeivel, a lehetőségekkel járó húsba vágó veszélyek miatt sem.
Láncfűrészes Attasé
2022. október 28. 21:33
"Amit a kijelzőn látunk, az nem a valóság." Az M1 is felhasználhatja ezt majd mottónak? Papp Dániel esetleg?
Alcofrybas
2022. október 28. 21:26
jaja, erre mingyárt én is mondok valamit csak előbb feldolgozom, h zajlik egy háború a szomszédban, meg úgy akármi, a bolygó... meg a sok központozás, a végén meg... vagy a gyererekeink halnak meg vagy a Mandinert olvassuk a vége 2/3 https://www.youtube.com/watch?v=h0sXL2y0Gh0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!