Újra az energetikai infrastruktúrát lőtték az oroszok Ukrajnában

2023. január 14. 19:19

Szombaton szisztematikus orosz rakétatámadás-sorozat érte az energetikai létesítményeket hat ukrán régióban. Az energetikai miniszter szerint „nehéz napok” jönnek.

2023. január 14. 19:19
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Harkiv, Lviv, Ivano-Frankivszk, Zaporizzsja, Vinnicja és Kijev – ezt a hat régiót jelölte meg az ukrán energetikai miniszter, amelyek területén szombaton súlyos károkat okoztak a becsapódó orosz rakéták. Ezen régiók nagy részében a következő napokban részleges áramkimaradások lesznek, és bár a szektor szakemberei nagy erőkkel dolgoznak az áramellátás helyreállításán, a miniszter jelezte, a „következő napok nehezek lesznek”.

Estére tizenegy régióban rendeltek el hatósági áramszüneteket,

hogy tartalékolják az áramot a helyreállítási munkálatok idejére.

Utoljára két hete volt hasonló orosz rakétatámadás, amely az ukrán energetikai létesítményeket célozta.

A bombázási hullámban Dnyipró városában egy kilencemeletes lakóházat talált el egy orosz rakéta,

a becsapódásban legkevesebb öt ember életét vesztette, harminckilencen megsérültek, köztük hét gyermek.

A részlegesen összeomlott épület romjai alól húsz lakost tudtak eddig kimenteni a helyi katasztrófavédelem szakemberei.

Kijevben kora reggel óta szóltak a szirénák, a becsapódások robajai már hajnalban hallatszott helyszíni tudósítások szerint, a polgármester néhány negyedben az óvóhelyekre való lehúzódásra kérte a lakosokat, a fővárost védő légvédelem azonban jól működött Vitalij Klicskó szerint.

Reggel más ukrán városokban is légiriadót rendeltek el, miután sok jelzés érkezett, hogy a határ menti orosz katonai bázisokon rakétakészültség van, illetve orosz nehézbombázók szálltak fel a levegőbe.

A szombati orosz rakétatámadás-sorozat annak az október óta zajló bombázási műveletnek a része, amelynek

célja, hogy súlyos károkat okozzanak az ukrán energetikai infrastruktúrában,

így akadozásokat okozzanak a fűzésben, az ivóvízellátásban, az ipar működésében a tél folyamán, és ezzel lényegesen rontsák az ukrán polgárok életkörülményeit.

--

Nyitókép: Az orosz rakéta által eltalált lakóház Dnyipró városában január 14-én – folytatódik a túlélők kimentése a romok alól   (Forrás: Vitalii Matokha / AFP)

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bögre1
2023. január 16. 01:39
Lauder Stenonis Szó sincs arrólhogy riszkik seggét kell nyalni. Pusztán a kettős mérce a felháborító. Ti vagytok Oroszország határán és még nektekáll feljebb? Az igazság akkor is igazság, ha csak egy ember mondja ki. A hazugság akkor is hazugség, ha 100 milliók szajkózzák.
Zolotarjov
2023. január 15. 09:19
Tessék megnyugodni, utolsó darabok..:)
Teréz A Piréz
2023. január 15. 07:56
Robert C. Castel megmondta, hogy szerinte ez lesz a taktikájuk, hogy hullámokban pusztítják az infrastruktúrát. Nagyjából kéthetes periódusokat látott, a következőt január 14-15.-re saccolta. És lőn...
zolizolizoltan
2023. január 15. 07:40
Putyin ellövöldözgeti a modern rakétáit, de csak nem akar jönni az a fránya kemény fagy. Moszkvában -20 fok van, az igaz, de Kijevhez még nem ért oda. Vajon mennyi modern rakétája marad Putyinnak, ha itt a nagy hideg? Gyanítom kevés. Balfácán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!