Kolumbiai referendum: elutasította a gerillákkal kötött békét a nép

2016. október 03. 11:21

Kolumbiában is népszavazást tartottak: elutasították a kormány és a gerillák közötti békeszerződést.

2016. október 03. 11:21

A kolumbiai Cartagénában szeptember 26-án írták alá a kormány és a FARC szélsőbaloldali gerillaszervezet békeszerződését, amely a latin-amerikai országban 52 éve tartó, 260 ezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktusnak vet véget. 

A cartagenai Zászlók terén látta el kézjegyével Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és Rodrigo Londono, alias Timochenko, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezetének vezetője. A ceremóniát 15 államfő, 30 miniszterelnök, 27 külügyminiszter érkezett a világ minden tájáról a történelmi jelentőségű eseményre – írta meg az MTI.

A paktum érvényességéhez azonban szükség volt a referendumra, amit most 50,24 százalékkal elutasítottak. A nemmel szavazók túlságosan megbocsátónak és engedékenynek tartották az egyezséget. A FARC vezetője azt ígérte, hogy csak szavakat fognak fegyverként használni, a kolumbiai elnök pedig kijelentette, hogy nem fog lemondani a béke eléréséről – derül ki a Euronews videójából.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
godless
2016. október 03. 23:53
El tudom képzelni, hogy nyomathatták a politikusok a "megbékélés" rizsát, kb. mint nálunk az EU csatlakozást. És ami megdöbbentő,h. ennek ellenére a többség fontosabbnak tartotta a kiállást a morál mellett. Ez persze mindig érthetetlennek tűnik a politika számára...
Marcellus
2016. október 03. 17:20
Ha valaki megöl valakit, a rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőt. Ha valaki(k) megöl(nek) több tucat embert, több ország nemzetközi összefogással, a legkülönbözőbb (titkosszolgálati) eszközökkel üldözi az elkövetőket. Ha egy terrorszervezet több mint fél évszázad alatt több százezer ember életének kiontásáért felelős, akkor velük egyezséget kötünk óriási diplomáciai csinnadratta közepette. (Ez az ügy nem sokkal inkább a Nemzetközi Büntetőbíróságra kellene hogy tartozzon?) Érdekes világ. Remélem, hogy 30 év múlva nem azt olvassuk, hogy békét kötöttünk az Iszlám Állammal.
röviden
2016. október 03. 14:16
Azért az aknamentesítési munka kissé bizarr alternatív büntetésként. A FARC meg pénzügyi beszámolót adna, kompenzálná az áldozatok családtagjait, fölhagyna a drogkereskedelemmel, részt venne a vidékfejlesztésben... És a jaguárok is beállnának szociális munkásnak a tapírárvaházba, mennyei boldogság az egész.
Akitlosz
2016. október 03. 13:08
Nocsak! Ez meglepő. Ritkán van olyan, hogy a politika békét akar, a nép meg háborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!