Teller Ede már hatvan éve megjósolta a globális felmelegedést

2018. január 02. 21:07

Az atomfizikus az energiafelhasználás jövőbeni módjairól tartott előadásában már 1959-ben felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy a fosszilis energiahordozók szennyezik a légkört.

2018. január 02. 21:07

Már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket, közgazdászokat Teller Ede atomtudós az amerikai kőolajipar létrejöttének 100. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon, ahogy azt az újonnan napvilágot látott dokumentumok alapján a The Guardian brit napilap honlapja írja.

Az Energia és az ember címmel az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) és a Columbia Egyetem által New Yorkban 1959. november 4-én megrendezett tanácskozáson több mint 300 kormányilletékes, közgazdász, történész, tudós és az olajipari vezető vett részt, a rendezvény fő szónoka Robert Dunlop, az intézet igazgatója volt. Mellette még négy másik előadót hívtak meg, köztük a magyar tudóst Teller Edét.

Az atomfizikus az energiafelhasználás jövőbeni módjairól tartott előadásában felhívta hallgatósága figyelmét arra, hogy a fosszilis energiahordozók szennyezik a légkört.

Amikor Tellert megkérték, hogy foglalja össze röviden a légkör szén-dioxid-szintjében beállt növekedés veszélyeit, a tudós hangsúlyozta: „jelenleg a légköri szén-dioxid az átlagosnál két százalékkal nagyobb ütemben nő. 1970-re ez 4 százalék lesz, 1980-ra 8 százalék, 1990-re 16 százalék, ha csupán a hagyományos üzemanyagokat használjuk a jövőben is... Bolygónkon egy kicsit melegebb lesz. Nehéz megmondani, hogy 2 Farenheit-fokkal vagy eggyel, vagy öttel." 

Hozzátette: „De amikor a hőmérséklet néhány fokot emelkedik szerte a világon, fennáll a lehetősége, hogy a jégsapkák olvadni kezdenek, az óceánok szintje emelkedni kezd. Azt nem tudom, beborítja-e az egész Emmpire State Buildinget, de mindenki képes kiszámolni a térképre nézve és annak tudatában, hogy a jégsapkák Grönland fölött és az Antarktiszon mintegy ötezer láb vastagok."

Teller Ede beszédére amerikai archívumokban bukkant Benjamin Franta, a Stanford Egyetem PhD-hallgatója, aki a klímaváltozás tudományának történelmét kutatja, és aki a brit napilap cikkének szerzője.

(MTI)

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2018. január 05. 22:11
"Azon nem gondolkodtál el, hogy össz-vissz miért 3 db tónál fordul ilyen dolog elő? A Balaton alján miért nem gyülemlik fel így szén-dioxid?" Talán kezdjük az elejénél. Abban talán megegyeztünk már , nyomás alatt (-majdnem-)folyékony... széndioxid szuperfolyékony, tehát a legkisebb résen is elmászik és ezért ha nem teljesen tömör a kőzet, nem marad meg a víz alatt! A Balaton meg nem elég mély a kellő nyomáshoz. Azért csak három tó, mert ezeknél ilyen a geológiai viszony, nem porózus a medret alkotó kőzet és elég mélyek a kellő nyomáshoz. Nem akarnék veled tovább beszélgetni, mert koncepciózusosan ferdítesz és nem tudom miért. A folyékony széndioxid egyértelműen nehezebb a víznél, minek ebbe belekeverni egy olyan fizikai jelenséget amit nem értesz? Aztán ott van állításod a vulkanikus eredetről, szerinted onnan ered a széndioxid... Akkor nem kéne felforrnia annak a tónak? Ha meleg az alja akkor hogyan alakulhatott ki a rétegződő folyadék? Folyadékban függőleges cellás hőáramlás van! A levegő rétegződése kicsit más, mert ott biza vízszintes lamináris áramlások tartják rétegződve a légkört!!!! Amikor nagyon erős feláramlás alakul ki, akkor esetleg átböki a rétegződő légrétegeket, leszakad az ég, mert a fenti hideg légtömeg le tud zúdulni. Ez történt a Tátrával, amikor egy ilyen vihar letarolta csutkára. Ezernyi ellentmondás van mondandódban, amit nem sorolnék. Megköszönve építő kritikádat búcsúznék. Nem várok választ.
Marty McFly
2018. január 03. 10:08
Ebből látszik, hogy senki sem tévedhetetlen.
hátakkor
2018. január 03. 06:03
Én megjósolom a globális lehűlést is.
NeMá
2018. január 02. 23:58
Ma néztem a Sprectumon egy nagyon jó ráadásul Magyar dokumentum filmet a Kárpát medencében talált ősember leletekről. Ha jól emlékszem 100, 200 és 300 ezer éve is olyan meleg klíma volt, hogy afrikai állatok éltek itt. Egyet meg kéne jegyezni, az űrből nem jön jelentősen több szén, azt tüzeljük el ami van a földben! Egyszerűen matematikai képtelenség, hogy a korább említett időpontoknál melegebbre füccccsük fel a földet, mert véges a fűtő anyag készlet! Egyszerűen azt a tényt hanyagolják el, hogy előbb fog elfogyni a nafta, mint hogy túlfűtsük a földet :) közben lesz egy jégkorszak is aztán nem megsülni fogunk, hanem megfagyni. Mármint mi nem de az utódaink biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!