Továbbra is Bécs a legélhetőbb város

2018. március 20. 11:56

Budapest a 76. a Mercer-féle ranglistán.

2018. március 20. 11:56

Megint Bécs bizonyult a világ legélhetőbb nagyvárosának a külföldiek számára a Mercer-féle ranglistán, Budapest a 76. helyen szerepel.

A New York-i székhelyű Mercer üzleti tanácsadó cég 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából számos tényezőt figyelembe véve, amelyek között a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, szabadidős és sportlehetőségek is szerepeltek.

A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe.

Az 1,8 millió lakosú Bécs kilencedik éve áll a toplista élén élénk kulturális életével, jó egészségügyi ellátásával és mérsékelt lakhatási költségeivel.

A második helyen Zürich szerepel, a harmadikon Auckland és München osztozik. Vancouver az ötödik, a kanadai város az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi. A jelentés szerint az elmúlt 20 évben a legtöbb kelet-európai nagyvárosban javultak az életkörülmények. 

„A megnövekedett életszínvonalnak, a versenyképes munkaerőpiacnak és a tehetségeknek köszönhetően sok ilyen város vált vonzóvá a multinacionális vállalatok számára” – mondta el Martine Ferland, a Mercer európai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó elnöke, egészségügyi társelnöke.

A ranglista alján immár egy évtizede Bagdad ragadt le, idén a 231. A polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

(MTI)

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. március 21. 08:57
Attól, hogy Bécs eszerint a Mercer-értékelés szerint--úgymond-- a "legélhetőbb város" a Világon, attól MÉG LEHETNEK NAGYON ÉLHETETLEN városrészei. Továbbá, és ennélfogva.. 1.) Mindkét állitás LEHET IGAZ egyszerre --miért ne? 2.) Nem tudható, hogy MILYEN KRITÉRIUMOK alapján(???) minősit ez a Mercer. Az azonban gyanitható: nemcsak azok a szempontok vannak vagy lehetnek, amiket ő előkap a sufniból--mint minősitési-értékelési kritériumokat. 3.) Magyarországon pl.: Ózd-ra alig költözik manapság valaki, inkább elköltöznek onnan. Ámde. Akik SZERETIK ÓZD-ot--mert IGENIS SOKAN SZERETIK(!!!)--azok NAGYON SZERETIK. Nekik Ózd a "legélhetőbb" város a Világon, és a Világ minden kincséért el nem költöznének onnan. 4.) Úgyhogy lehet valami hasonló helyzet Bécs-csel is. 5.) Én szívesen élnék Bécs-ben is, Ózd-on is, mondjuk igy egy ideig, de tartósan és "végleg" sem egyik sem másik helyen nem tudom elképzelni az életemet.
zolka50.50
2018. március 21. 07:22
A Mercer van egy külön ranglistája a higiéniáról. Ezen a listán Bécs nincs az rlső tízben sem.
bélabácsi
2018. március 20. 20:43
Hová jutott ez a világ? Tényleg már csak annak hihetünk, amit tapasztalunk. Mennyi ideje van még az emberiségnek?
jetta84
2018. március 20. 19:27
Ezek a kutatások a múltból táplálkoznak, de ha a jövőt nézzük mi vár ezekre a városokra akkor nem ilyen rózsás a helyzet. Bécs lakosságának egy nagy része muszlin vallású, akik máshol szocializálódtak mint az európaiak, ami az idő előrehaladtával fokozódni fog, .Vagyis Bécs sokkal rosszabb hely mint volt 20 éve de még mindig jobb mint amilyen 20 év múlva lesz. Lázár sem azt mondta, hogy jobb élni Budapesten, hanem, hogy rossz irányba megy a tömeges migrációval amit mi nem akarunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!