Nem fizet tovább a Walt Disney

2020. április 20. 10:58

A Walt Disney leállítja több mint 100 000 alkalmazottja kifizetését ezen a héten, amíg megbirkózik a járvány hatásaival - írja a BBC.

2020. április 20. 10:58

A világ legnagyobb szórakoztató cége tematikus parkokat és hoteleket működtet az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában.
A Disney azzal, hogy alkalmazottai felének nem fizet, mintegy 500 millió dollárt spórol meg havonta a Financial Times szerint. 2019 utolsó negyedévében a cég saját parkjaiból és termékeiből származó bevétele elérte az 1,4 milliárd dollárt.

A társaság kijelentette, hogy teljes egészségügyi ellátást biztosít a fizetetlen szabadságon lévők számára, és sürgette alkalmazottait, hogy folyamodjanak a 2 milliárd dolláros koronavírus-csomag révén elérhető állami támogatásokért. A munkanélküli segélyekre ácsingózó amerikaiak száma rohamosan nő, immár 6 millió fölött jár az országos szintű bezárások miatt.

Pénzügyi szempontból az utazási és szabadidős ágazatot sújtotta elsőként a vírus kitörése. A légitársaságok is a túlélésért küzdenek, miközben anyagi támogatásért fordulnak a kormányhoz. A Disney ugyanakkor jóval nagyobb sikereket ér el Disney Plus nevű streaming oldalával, hiszen az indulás óta több mint 50 millió előfizetővel büszkélkedhet.

Múlt hónapban a Walt Disney ügyvezető elnöke, Bob Iger feladta teljes fizetését a világjárvány idején, míg Bob Chapek vezérigazgató 50%-kal csökkenti a sajátját. Iger a szórakoztatóipar egyik legjobban fizetett vezetője, tavaly 47,5 millió dollár volt a bevétele. Az elnök előrejelzése szerint a tematikus parkok újbóli megnyitásakor a látogatók hőmérséklet-ellenőrzése a táskaellenőrzések mellett a napi rutin részévé válhat.

kép forrása: BBC

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiiisteleeeki
2020. április 20. 16:00
"...sürgette alkalmazottait, hogy folyamodjanak a 2 milliárd dolláros koronavírus-csomag révén elérhető állami támogatásokért" sajátos, hogy cifrábbat ne mondjak.
Thorin
2020. április 20. 14:54
Érthető, a WD tényleg nagy gázban lenne, ha havi 500 millát bukna, végülis csak pármilliárd éves nyeresége van, nincs miből állni egy-két hónapnyi kiesést. Pedig amennyire tudom ott is akadnak azért marketingesek, miért nincs egy komolyabb cég sem, amelyik összerakja: az első, aki vállalja, hogy tovább fizet a nyeresége kárárá, az a bérköltség többszörösét keresi meg világszintű reklám keretében, amikor erről percekig beszél majd minden híradó és hírforrás. Kizárt, hogy nem járna a ez is jobban, mint azzal, hogy számolatlan szól róla a cikk és hír, mekkora szarkupac is.
Mátyás01
2020. április 20. 14:48
Azt sehol nem követelik, hogy a multicégek vegyenek fel hitelt és abból fizessék tovább az összes alkalmazottjuk teljes bértét, de kormányoktól, közpénz esetén igen? Az országokat el lehet adósítani, a magáncégeket nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!