Biden és a katolikus amerikaiak szavazatai

2021. február 08. 19:56

Kívülállók vagy épp pártpolitikai alapon oszlanak meg az amerikai katolikusok? Az American Conservative szerzője szerint Biden politikájának nem sok köze van katolikus meggyőződéséhez.

2021. február 08. 19:56
null

Hogy Joe Biden politikája mennyire van ellentétben katolicizmusával, azt már kitárgyaltuk

1960-ban a katolikusok 80 százaléka a demokrata Kennedyre szavazott, aki Amerika első katolikus elnöke lett – írja Grayson Quay az American Conservative hasábjain. Azonban – teszi hozzá – akkoriban az amerikai katolikusok jelentős része munkásosztálybeli (legális) bevándorló volt. 

A republikánus Eisenhowerre 1952-ben a katolikusok 46, 1956-ban 52 százaléka voksolt. 1984-ben viszont az úgyszintén republikánus Reaganre szavazott az amerikai katolikusok 58 százaléka. 

2016-ban 52 százalékuk Trumpra, 44 százalékuk Clintonra szavazott. 2004-ben kis többséggel a republikánus George W. Busht támogatták a demokrata John Kerryvel szemben, 2008-ban viszont 54-45 százalékos arányban inkább a demokrata Obamát választották a republikánus John McCain helyett. Két esetben szinte egyenlően oszlott meg a szavazatuk: 2000-ben, mikor Bush legyőzte a demokrata Al Gore-t, és 2012-ben, mikor Obama legyőzte a republikánus Mitt Romney-t.

Mi történt 2020-ban? A Biden/Trump-versenyben 51/49 arányban oszlottak meg a katolikus szavazatok. 

A szerző szerint a hatvanas években még volt olyasmi, hogy „katolikus szavazat”, azaz a katolikusok külön szavazói csoportot alkottak, és politikailag is szolidárisak voltak egymásnak. Ez mára eltűnt.

Kennedynek még nem kellett szembenéznie az abortusz-kérdéssel.

S valóban: a Pew Research Center felmérése szerint a katolikusok szavazata tulajdonképpen minden tekintetben pártalapon oszlik meg ma, nem úgy, mint régen, amikor a katolikusok valójában egyik amerikai pártban sem találtak valódi politikai otthonra, mivel a katolikus egyház a felvilágosodás előtti, premodern történelemben gyökerezik, az amerikai történelem és a két párt viszont a modernitás szülötte. 

Viszont „sem Kennedy, sem Biden nem adott hangot egy katolikus politikai víziónak”, és mindkettőjük a Demokrata Párt baloldali politikájának valamilyen variánsát képviselte. 

Az ötvenes években a katolikusok szavazatok azért oszlottak meg, mert nem illettek a kétpártrendszerbe. 2020-ban azért oszlanak meg, mert pontosan illenek abba – írja Quay. 

Hozzáteszi: az amerikai katolikusoknak harmadikutas politikát kellene támogatniuk: „lehetőségük van keverni az antikapitalizmust az antimarxizmussal, a bevándorlókkal és menekültekkel való foglalkozást a lapos multikulturalizmus elutasításával, a klímaváltozás miatti aktivizmust az eugenika elutasításával, amibe a zöldmozgalom gyakran beletorkollik”. 
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2021. február 09. 10:20
"...Biden politikájának nem sok köze van katolikus meggyőződéséhez." Tényleg? Nektek is feltűnt? A kampányban nem volt nyilvánvaló?
dr Justice
2021. február 09. 10:15
Hiába no, a katolikus levélszavazatok tömegével nehéz versenyre kelni... A legszebb az, amikor ebből még utólag a maguk javára ideológiát gyártanak! Nem szeretem Churchillt, de ebben igazat adok neki: "Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok"
tevevanegypupu
2021. február 09. 09:59
Nem tudom milyen "igazi" katolikusok azok, akik helyeslik Biden transzgender és abortusz politikáját..sőt semmiféle kétség nem ébredt bennük a választások során Biden és Kamala Harris személyét illetően..
mucsay
2021. február 09. 09:03
már nem sokat jelent hogy vki kereszténynek hívja magát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!