Vizsgálja az EU a Szegeden beruházó kínai autógyárat

2024. január 12. 21:59

Az uniós tisztviselők szerint fennáll a gyanú, hogy a kínai gyártók – a beruházásaikat segítő állami támogatásoknak köszönhetően – tisztességtelen versenyelőnyt élveznek a konkurenciával szemben.

2024. január 12. 21:59

A Reuters értesülése alapján írja az Index, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított több Európában jelen lévő kínai elektromos autógyárral szemben, ide tartozik a Geelyn, valamint a Saicon kívül a BYD, a világ egyik legnagyobb ilyen cége is, amely nemrég jelentett be, hogy Szegeden épít egy hatalmas üzemet.

A kínai gyárak európai terjeszkedését ugyanakkor megakaszthatja az EB vizsgálata, amely versenypiaci okokból indul. Az uniós tisztviselők szerint fennáll a gyanú, hogy a kínai gyártók – a beruházásaikat segítő állami támogatásoknak köszönhetően – tisztességtelen versenyelőnyt élveznek a konkurenciával, többek közt a Teslával, a Renault-val, valamint a BMW-vel szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

A vizsgálatot még tavaly októberben kezdték el, és várhatóan 13 hónapig tart.

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tboyka
2024. március 25. 15:48
Előttem írtak a hozzászólók mindenről, jobbról balról. Csak itt egy bökkenő van, semmi más. Ha ez a gyár, teszem azt, Németországban, vagy Olaszországban épülne, akkor semmiféle vizsgálat nem történne. Ott minden rendben lenne a kinaival. De ha Magyarországon épül valami, ami jó a magyaroknak, az már szúrja a szemét a dilis ballibsi hordának. Pusztuljanak, már az arabok vágják a centit, hogy megszerezzék a hatalmat nyugaton.
Namond
2024. január 13. 21:55
Bastyaelvtars>Namond 2024. január 13. 14:38 Ugye nincs szövegértési nehézséged? De miért ismételted meg kommentem?
Bastyaelvtars
2024. január 13. 14:38
Namond Mit számolnak el? Egyébként nem az a lényeg itt, hanem az hogy az autoiparbol nekünk az alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzem jut, míg a magas hozzáadott értékű tevékenység, pl a sales, a kutatás fejlesztés az nyugaton marad. Szóval nem kell annyira tapsolni ahhoz hogy összeszerelő ország lettünk. Akkugyar, autogyar stb... garancia hogy alacsonyak maradnak a bérek otthon mert Orbánék erre a szarra rendezkedtek be.
Bastyaelvtars
2024. január 13. 14:16
europész Azt mondják meg mi a jó Európának. Ha a kínai dömping áru odabasz az európai gyártóknak akkor azoknak nem lesz pénzük pl Mo.ra gyártósort telepíteni. Csak hogy olyan példát említsek amit megertesz. De egyébként sem akkora ajándék és jóság hogy összeszerelő ország lettünk. Ez az ami stabilan alacsonyan tartja a hozzáadott értéket. Alacsony jövedelmű agazatokbol nem lehet magas béreket kihozni. A skandináv országok, Svájc Szingapúr stb tudatosan kirakjak a gazdasagukbol az ilyen alacsony hozzáadott értékű agazatokat és csak magas jövedelmű ipari és szolgalatoi tevékenységeket vegeznek. Ezért gazdagok, mi meg ezért vagyunk csórók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!