Odacsap Brüsszel a Facebooknak és az X-nek, de a többi platformnak is figyelnie kell

2024. január 31. 19:11

Új digitális szolgáltatásokról szóló törvény jön, amely azt szabályozza, hogy az online szereplőknek hogyan kell kezelniük az illegális és káros tartalmakat.

2024. január 31. 19:11

Közeledik a digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabály (DSA) nemzeti jogrendbe átültetésének határideje, de több ország is késlekedik – írta az Euractiv. Február közepéig az uniós országoknak be kell fejezniük az új uniós szabályok alkalmazásának megkezdéséhez szükséges előkészítő munkálatokat, beleértve a digitális szolgáltatások koordinátorának (DSC) intézménynek a létrehozását. Julian Jaursch, a német Új Felelősség Alapítvány (SNV) projektvezetője szerint azonban a német kormány valószínűleg nem fogja tudni tartani a február 17-i határidőt.

„A digitális szolgáltatási koordinátor jogalkotási folyamata február 17-ig nem fog lezárulni” – mondta Julian Jaursch az Euractivnak. Ez azt jelenti, hogy nem lesz panaszhivatal, amihez a fogyasztók fordulhatnának, amikor a DSA hivatalosan életbe lép. 

Ezzel párhuzamosan a Német Digitális Gazdasági Szövetség (BVDW) felszólította a politikusokat, hogy határozzanak meg egy olyan átmeneti időszakot, amely alatt a vállalatokat nem fogják büntetni a DSC alapján. „Csak, ha a felügyeleti struktúra garantálni tudja a gyakorlati végrehajtást, akkor tudnak tervezni a vállalatok” – mondta Dirk Freytag, a BVDW elnöke „Sokak számára még az sem világos, hogy a DSA melyik kategóriájába tartoznak” – tette hozzá. 

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény egy horizontális jogszabály, amely azt szabályozza, hogy az online szereplőknek hogyan kell kezelniük az illegális és káros tartalmakat. A rendelet különösen szigorú szabályozást tartalmaz a nagyon nagy online platformokra vonatkozóan, amelyek több mint 45 millió felhasználóval rendelkeznek az EU-ban.

„A platformok kötelesek gátat szabni a jogellenes tartalmak terjedésének, azokat törölni és óvintézkedéseket is tenni annak érdekében, hogy az internet egy jobb hely legyen” – mondta Daniela Kluckert, a szövetségi digitális és közlekedési minisztérium parlamenti államtitkára. 

Az Európai Bizottság már decemberben eljárást indított az X ellen a DSA megsértése miatt.

„Jó, hogy van nekünk az Európai Unió, mert a nemzeti hatóságokat túlterhelné a vállalatok száma és mérete” – tette hozzá Kluckert. A német kormány törvénytervezete szerint a Szövetségi Hálózati Ügynökség lesz felelős a cégek ellenőrzéséért és a DSA németországi érvényesítéséért.

„Nemcsak arról lesz szó, hogy mi felügyeljük a kisebb németországi platformokat, hanem arról is, hogy a Szövetségi Hálózati Ügynökség támogatni fogja a brüsszeli hatóságokat, amikor a nagy platformokról van szó” – mondta Jens Zimmermann, a szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának elnöke. Catarina dos Santos-Wintz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője azonban bírálta a tervezet, mivel szerinte hiányoznak belőle az „egyértelmű alkalmazási esetek”, ami megnehezíti a vállalatok számára a jelentéstételi kötelezettség teljesítését.

Jaursch szerint a DSA-val kapcsolatban még mindig van néhány fontos technikai kérdés, amelyeket tisztázni kell, mielőtt bármilyen tényleges változásra sor kerülhetne. „Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy nagyon jó munkatársakat találjunk, finanszírozzunk és tartsunk meg a digitális szolgáltatások koordinátorának” – emelte ki. „Ez minden bizonnyal további felkészülést és tanulást igényel. Fontosak lesznek a pénzügyi és emberi erőforrások, valamint a külső szakértőkkel folytatott strukturált és folyamatos párbeszéd” – magyarázta Jaursch.

A németországi különösen szűkös költségvetési helyzet ellenére nem szabad elhanyagolni a DSC finanszírozását”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szövetségi hálózatügynökség már párbeszédet folytat a Bizottsággal és más nemzeti partnerekkel. „Ha a jelenlegi ütemterv tudjuk tartani, akkor a DSA végrehajtásáról szóló német törvény áprilisban léphet hatályba” – tette hozzá Jaursch.

Nyitókép: Getty Images /  RunPhoto

Ezt is ajánljuk a témában

 ***

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gintonic68
2024. január 31. 21:52
Lendvai Ildikó aktív még? Munka van... 😁
survivor
2024. január 31. 21:10
Dark web...
survivor
2024. január 31. 21:08
Lófasz lesz az, nem ODACSAPÁS... MI A JOGELLENES -SAGE ICH...
Burdisgarage
2024. január 31. 20:31
Gyün a választás, nehogy kiderüljön a gazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!