Zürich bekeményített: 1500 taxist rúgnak ki, mert nem tudnak rendesen németül

2024. január 20. 16:00

Aki nem tudja „egyszerűen és összefüggően kifejezni magát az ismert témákról és személyes érdeklődési köréről”, az kereshet magának új munkahelyet.

2024. január 20. 16:00

Zürich kantonban 1500 taxisofőr kereshet magának új állást, mert nem beszél elég jól németül – számolt be a  Neue Zürcher Zeitung. A cikk szerint az új taxitörvény előírja, hogy mindenkinek legalább B1 szinten kell beszélnie németül. 

Sokan ezt nem teljesítik.

Az új taxitörvény Zürich kantonban január 1-je óta van érvényben. A taxis ágazatot, amely korábban nagyrészt az önkormányzatok hatáskörébe tartozott, mostantól a kanton szabályozza egységes módon. Az új szabályzás szerint minden taxisofőrnek tehát tudnia kell igazolni, hogy B1 szinten beszél németül, ami azt jelenti, hogy 

egyszerűen és összefüggően kell tudniuk kifejezni magukat az ismert témákról és személyes érdeklődési körükről”.

George Botonakis, a zürichi taxisszövetség elnöke szerint 1500 taxis nem felel meg ennek a követelménynek, így ők kereshetnek maguknak új munkahelyet.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. január 20. 22:12
Nem tud, vagy nem akar? Azt bátran elfelejthetjük hogy ami ennyire egyszerű és tömör, azt nem értik.
figyelő4322
2024. január 20. 19:04
A legtöbb svájci (őslakos) polgárnak az ún. Schwitzerdütch az anyanyelve, ami már LEGALÁBB annyira különbözik pl. a preussisch/ porosz német nyelvtől, mint az a jiddistől. Sőt, vannak olyan szakvélemények is, hogy schwitzerdütch már külön nyelvnek számit a némettől. Tehát ugyanúgy, mint azt jiddis. Még fiatal koromban Németországban beszéltem svájciakkal. Németül az NDK északkeleti (porosz) nyelvjárását már elég folyékonyan beszéltem és megértettem. A schwitzerdütch nyelvből meg alig- alig értettem valamit is. Az osztrák még valamivel jobban hasonlít a poroszhoz meg a szászhoz (az én megfigyelésem szerint.) Abból többet meg lehetett érteni.
figyelő4322
2024. január 20. 19:01
Úgy tűnik, hogy Schweiz sem annyira befogadó már? Persze megértem, és egyetértek. Bevándorlónak meg kell tanulnia az ország nyelvét, máskülönben Bábel lesz belőle! Az is igaz, hogy Svájcban nincs 'nemzeti nyelv, hanem különböző hivatalos nyelvek. Mint előttem már írták is, ez kantononként változhat. Tehát minden bevándorlónak a letelepedési helyen domináns nyelvet kel(ene) megtanulnia...
Tommaso
2024. január 20. 18:43
szvsz az echte svájciak azok, kik nem tudnak rendesen németül. Németek álliták,hogy a Milkásoknak szoxor egy szavát nem értik. Azt, hogy Frühstück, úgy mondják : Morgenessen. und ohne Kaffee.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!