Hoppá: enyhíthet a kannabisz-törvényen az Európai Bizottság

2024. február 06. 19:07

A testület részlegesen nyilvántartásba vette az Európai kannabisz kezdeményezés elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

2024. február 06. 19:07

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy részlegesen nyilvántartásba veszi az Európai kannabisz kezdeményezés elnevezésű európai polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, hogy segítse elő a hozzáférést a gyógyászati kannabiszhoz. A keddi közlemény szerint a polgári kezdeményezés szervezői három pontba szedve először is arra kérik az Európai Bizottságot, hogy hívjon össze „a kannabiszpolitikákkal, egyebek között a szankciókkal és a tagállami politikák következetességével foglalkozó transzeurópai polgári közgyűlést”. Azt kérik továbbá, hogy 

a brüsszeli testület segítse elő a hozzáférést a gyógyászati kannabiszhoz, 

és az egészséghez való jog teljes mértékű gyakorlásának biztosítása érdekében tegye lehetővé a gyógyászati célra felírt kannabisz és annak származékai szállítását. Végezetül pedig azt is kérik, hogy a testület különítse el a kannabisz terápiás felhasználására irányuló kutatáshoz szükséges forrásokat.   

Egymillió aláírás kell

A keddi nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, 

az Európai Bizottságnak reagálnia kell. 

A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia. Az európai polgári kezdeményezés 2012. április 1-jei bevezetése óta az Európai Bizottság ez idáig 110 kezdeményezést vett nyilvántartásba.

(MTI)

Fotó: Illusztráció / MTI / Mihádák Zoltán

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. február 07. 09:13
Érdekes, kannabiszt lehet termelni, az nem szennyezi a környezetet, nincs karbonlábnyoma, míg más mezőgazdasági növény termesztése maga a környezetszennyezés. Csak nem röppent egy kis pénz bőröndökbe?
Spiritmonger
2024. február 06. 22:14
Normális felnőtt embert nem zavar, ha más jól érzi magát a tőle eltérő módon. Azért, mert én nem kábszizom, még nem következik az, hogy baszogassak másokat akár törvényileg, akár személyesen, mert ők drogoznak. A képlet egyszerű; NEM KÖTELEZŐ DROGOZNI, így aki nem akar füvezni, az nem szenved el semmiféle hátrányt azért, mert mások elszívnak egy spanglit. Ha a kannabisz jövedéki termék kenne, akkor azzal mindenki jól járna. Az is, aki elutasítja, hiszen egyfelől továbbra semlenne kötelező a kábszizás, másrészt a generált adóbevétel a neki tetsző módon is felhasználásra kerülhet.
ToIeranciaterror
2024. február 06. 21:14 Szerkesztve
Ilyenek ezek... Alig kezdték el, máris tágítják a rést... A büdösballibek sosem elégedettek a rombolás mértékével... El kell taposni a férgeket.
zsolti123
2024. február 06. 20:49
Mi hiányzik? Az EU támogatja a kábítószer használatot, - kannabisz AZ EU támogatja a terrorizmust - antifa Ilaria Salis mentegetése, terroristák illegális bevándorlása támogatja a korrupciót - Eva Kaili és társai elnyomja a kisebbségeket - Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja közömbös ill. támogatja a kollektív bünösséget -benesi dekrétumok nem lép fel a népirtás/genocídium ellen - palesztínok, Gáza Mi hiányzik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!