Kikutatták a szakértők: Obama kiváló elnök volt, Trump a legrosszabb, Biden meg nagyszerűbb Reagannél

2024. február 19. 22:41

Kiadta rangsorát az Elnöki Nagyszerűség Projekt, Trump az objektív lajstrom szerint a legszörnyűbb rabszolgatartókat is alulmúlja.

2024. február 19. 22:41

Újra jelentkezett rangsorával az Elnöki Nagyszerűségi Projekt, amely rendszeres időközönként teszi sorrendbe „nagyszerűségük” alapján az Egyesült Államok elnökeit. Idén harmadik alkalommal hozták ki Amerika valaha volt legnagyszerűbb elnökének az amerikai polgárháborút az északi uniós államok oldalán megnyerő, a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincolnt – és a legrosszabbnak Donald Trumpot.

Donald Trump a szakértők szerint rosszabb elnök volt, mint James Buchanan, aki személyesen nyúlt bele az amerikai feketék állampolgárságáról szóló Dred Scott v. Sandford perben a Legfelsőbb Bíróság döntésébe annak érdekében, hogy minél inkább rabszolgaság-párti döntés szülessen.

Alulmúlta Andrew Johnsont, aki az amerikai polgárháborút követően azon dolgozott, hogy az ország újraegyesítése után minél rosszabb legyen a feketéknek, ellenben az USA szétszakítását elérő szakadár politikusoknak minél jobb. Rosszabb volt Franklin Peirce-nél, aki szerint a rabszolgaság eltörlését szorgalmazók a nemzet egységének aláásói voltak, és kevesebbre tartják William Henry Harrisonnél is, aki kilenc napot tölthetett csak hivatalban, mielőtt elhunyt volna.

A módszertanról annyi tudható, hogy a rangsor 154 résztvevő megkérdezésével állítják össze. Köztük vannak az Amerikai Politikatudományi Társaság Elnöki és Végrehajtó Politikai Osztályának jelenlegi és korábbi tagjai, illetve olyan tudósok is, akik nemrégiben publikáltak tudományos közleményeket a területhez kapcsolódó folyóiratokban vagy jelentettek meg könyveket akadémiai kiadóknál. A résztvevők az elnököket 0-100 közötti skálán osztályozzák, melyen a 0 a totális bukást, az 50 az átlagosságot, a 100 pedig a nagyszerűséget jelzi. Bár az American Greatness Project közleményében leszögezte, hogy a kutatás résztvevőinek politikai és ideológiai elkötelezettsége 

jellemzően általánosságban nem bírt nagy hatással” az elnököknek adott osztályzatokra, azért azt elismerték, hogy a közelmúlt elnökeinél ez azért árnyalhatta a képet. 

Ronald Reagant például a republikánus résztvevők átagosan az ötödik helyre rakták, a demokraták átlagosan a tizennyolcadikra. Donald Trumpot pedig a republikánus résztvevők a 41., míg a demokraták az utolsó helyre tették. Hasonló a helyzet Barack Obamával és Joe Bidennel: őket a deomkraták a 6. és 13., a republikánusok a 15. és 30. helyekre tették. A demokrata Bill Clintont viszont a republikánusok taksálták magasabbra (10. helyre), mint a demokraták, akiknél az exelnök csak a 12. helyre futott be.

Az első ötben Abraham Lincoln mellett megtalálható még a második világháborút megnyerő és az amerikai gazdaságot a világgazdasági válság után talpra állító Franklin D. Roosevelt, az államalapító George Washington, a nagy tőkés cégeket berámázó és a Panama-csatornát megépítő Theodore Roosevelt, valamint az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat legfőbb szerzője, Thomas Jefferson.

Barack Obama a 7., Joe Biden a 14., a hidegháborút megnyerő Ronald Reagan pedig a 16. helyen végzett a nagyszerűségi listán.

Nyitókép: Patrick T. Fallon / AFP

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OneiroNauta
2024. február 20. 14:39
Gondolom ezt is úgy mérték fel, ahogy szokták: Megkérdeztek két NGO-t, akik "szakértők" az ügyben és még véletlenül sincsenek becsatornázva gyuribához vagy a Demokrata Párthoz...
Csomorkany
2024. február 20. 14:11
Valakinek el kellene végezni az Elnöki Nagyszerűség Projekt nagyszerűségének az elemzését. Ha mondjuk volna 3 független Elnöki Nagyszerűség Projekt, akkor sorba lehetne tenni őket nagyszerűség szerint.
kiss.istvan770
2024. február 20. 13:37
Eszméletlenül primitív az új "szoftver". Ha másik fülön nyitok meg egy oldalt, akkor nem vagyok belépve. Ugyanazon a fülön kell visszalépnem a címlapra, mintha telefon lenne. Belebolondultak a mini képernyős telefonba. Egy újjal pötyögjön telefonon az is aki évek óta ergonomikus klaviatúra előtt ül. Normális ember azért használ számítógépet, ha lehetősége van rá, hogy több weblap is nyitva lehessen egyszerre és egy kattintással válthasson.
kiss.istvan770
2024. február 20. 13:34
"Kiadta rangsorát az Elnöki Nagyszerűség Projekt ..." A diliházból válogatták a tagjait. A bankár-multi maffia szolgáit titulálták jó elnöknek, pl.: A többszörös háborús bűnös barackot. A kevés normális, valódi elnököt pedig lehúzták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!