Annyi műhold kering a Föld körül, hogy kezd veszélyes lenni

2024. március 22. 11:41

Már a bolygó mágneses tere is veszélyben lehet.

2024. március 22. 11:41

Nyitókép: Christoph Reichwein/dpa picture alliance via Getty Images

Az izlandi egyetem egyik doktorandusz hallgatója szerint komoly problémát okozhatnak azok a műholdak, amelyek a Föld légkörébe visszatérve elégnek – írta a Daily Mail. Sierra Solter-Hunt elmélete szerint a műholdakból visszamaradó fémpor hosszú távon olyan mértékben feldúsulhat a magaslégkörben, hogy az csökkentheti a bolygónk mágneses mezejének erejét. 

A Daily Mail ugyanakkor hozzátette, a doktorandusz elméletét ugyanakkor számos másik kutató kritikával illette.  John Tarduno, a Rochesteri Egyetem magnetoszféra-kutató munkatársa szerint a dolgozat alapfeltételezései túlzottan leegyszerűsítik a kérdést, és nem valószínű, hogy helyes következtetéseket vont le a szerző. Tarduno rámutatott, hogy a fémpor még jelents mennyiségben sem képes a magaslégkörben olyan vezető réteggé összeállni, ami hatással lehetne a Föld mágneses terére.

Aaron Boley, a kanadai British Columbia Egyetem adjunktusa, aki korábban vizsgálta már a magaslégkörbe jutó fémpor kockázatait arra következtetésre jutott, hogy a fémpor inkább azért jelenthet veszélyt, mert újból elindíthatja az ózonréteg elvékonyodását. Solter-Hunt elméletét pedig úgy kommentálta, hogy „fontos vitát indít el”. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VL60
2024. március 22. 15:33
Napi 50ez. repülőgép a levegőben sem tudna ilyen képet adni, mint egy pihent agyú (lásd fentebb) illusztrációja a keringő műholdakról. A műholdak mérete kb. Magyarország méretű! Fel lehetne jelenteni rémhírterjesztésért.
Muki46
2024. március 22. 13:13
Igen. A Föld körüli teret is teleszemetelik teljesen fölösleges ócskavassal, amit szatellitának neveznek. Pl. Elon Musk, akinek szívügye, hogy a négerek szabadon bunkofonozhassanak Afrikában. Egy ilyen ócskavas bármikor lezuhanhat, akár a te házadra is.
EX_Terminator
2024. március 22. 13:07 Szerkesztve
Vagy csak egyeseknek van problémája a nekik tetsző erőviszonyok felborulásával. De az engem abszolúte hidegen hagy.
pandalala
2024. március 22. 12:34
az illusztrációs kép totálisan aránytalan .... ugyanis a Föld átmérője közel 13000 km .. a műholdak viszont ehhez képest iciripicirik az esetlegesen visszamaradó törmelékük meg, pláne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!