Az ideális békéről

2024. március 27. 22:30

Ferenc pápa megszólalása nyomán vita támadt, milyen áron érdemes békét, vagyis inkább fegyverszünetet kötni – már ha egyáltalán lehetséges az új amerikai kormány hivatalba lépése előtt. Szinte biztos ugyanis, hogy nem.

2024. március 27. 22:30
Demkó Attila
Demkó Attila

Egy ideális békében – ez természetesen az én személyes véleményem – az oroszok vissza­vonulnának a 2022. február 24-ei támadásuk előtti vonalra, háborús jóvátételt fizetnének Ukrajnának, és megkezdődnének a tárgyalások a Krím és a Donbasz jövőjéről. Jó megoldás nem lenne erre a két területre, de ha tízéves távlatban egy nemzet­közileg ellenőrzött népszavazás döntene a 2014-ben elfoglalt területek sorsáról (vélhetőleg Oroszország mellett), az is jobb a háború, a pusztítás folytatásánál. Van persze az az érv, hogy az agresszor esetleg jutalmat kapna ezzel, és nemzetközi határ változna meg erőszakos úton. Nos, létezik precedens mind a kettőre még a hidegháború vége utáni időkből is. Nem dőlne össze a világ. Ukrajna pedig nem nézne szembe két olyan terület reintegrálásának a nehézségeivel, ahol a lakosság egy jelentős része, sőt erős többsége Oroszországot támogatja. Szűkebb körben ukrán elemzők, sőt politikusok is kimondják, hogy ez a két térség rendkívül nehezen lenne vissza­illeszthető az ukrán államba. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­á­­­n­y­­o­­k­­ ­­v­­­á­­­r­­n­­a­k­­­ ­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
varga-judit
2024. március 30. 02:45
Magyar Peti! Nem voltál jó az ágyban! Nem tudtál K I E L É G Í T E N I ! ! !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!