Érzi az érintést a gépbőr

2015. október 17. 11:50

Stanfordi kutatók az emberi bőr egyes tulajdonságait utánzó érzékelőrendszert fejlesztenek. A rendszer reagált a nyomásra, digitális jelekbe kódolt reakcióit egy egér agyába továbbította.

2015. október 17. 11:50

Stanfordi kutatók az emberi bőr egyes tulajdonságait utánzó érzékelőrendszert fejlesztenek. A teszteken a rendszer reagált a nyomásra, digitális jelekbe kódolt reakcióit kísérleti egér agyába továbbította.

A fejlesztés fontos következményekkel járhat: lehetővé teszi, hogy különféle beültetésekkel élő személyek művégtagjai is érezzenek ingerenciákat.

Az emberi nyomásérzékelés szimulálásával foglalkozó Zhenan Bao és kollégái által fejlesztett rendszer nyomtatott műanyag áramköreit robotok ujjhegyére tervezték. Ha az ujjhegy közelebb kerül egy tárgyhoz, majd megérinti, a jelek felerősödnek.

A valóságban részben a tárgy bőrünkre gyakorolt hatásától függ a fizikai "érzet." A kutatók ezért használtak a nyomást speciális jelzésekké átalakító speciális áramkört. Az emberhez hasonló nyomásszint érzékeléséhez pedig egészen különleges szenzor kellett. Választásuk az élettelen tárgyak elektromos mezőit remekül észlelő szén nanocsövekre esett.

Bao szerint a nyomtatott áramkörök könnyen gyárthatók tömeges mennyiségben. A jövőben az emberi bőr még élethűbb utánzására alkalmas nyúlékony anyagot terveznek használni hozzájuk. A kutatót más érzetek is foglalkoztatják, például az érintés és a hőérzet összekapcsolására lenne kíváncsi.   

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!