Franzstadti feljegyzések

2024. május 09. 11:20

Épp 125 éves a Fradi, Ferencváros maga pedig majd a duplája. Nyomortanyáktól a tudás palotáiig, csavargó munkanélküliektől a dolgos iparosokig volt és van minden itt, a főváros dél-pesti sűrűjében.

2024. május 09. 11:20
null
Nizalowski Attila

Nyitóképen: Mester utcai pillanatkép 1943-ból. Fotó: Fortepan / Horváth József

Valamikor a pesti városfal alá érkezőt üres mezők és homokos folyópart fogadta a Ferencváros helyén. Nem csoda, hogy a vásárosok és az utasok vendéglátása, az élelmezés lett az első ipara. Bevilaqua Borsody Béla szerint olyannyira, hogy az 1840-es évek végétől gyártott kőbányai ser is innen kezdte meghódítani Pestet. Pedig az akkor már hatvanéves Franzstadtnak is volt saját serfőzdéje, például a Schmidt alcéhmester úré. „E Kis Serház emitten áll / Gát-uccában a Gáton / A vén Sirkert meg ott busul / Túl a temetőárkon…” – szólt az egyik rigmus a sok közül, melyekkel a helyi kocsmákat reklámozták. Ezen arcát titkon még ma is őrzi a kerület. Délen a Ferencvárosi pályaudvar várja a vándorokat mint gigantikus, csillagközi vaskapu, északon meg százezernyi turista keresi fel a Központi Vásárcsarnokot  és a Ráday utca éttermeit.

Egy építészünk szerint a pesti rakpart szépen el van rontva túlméretezett építményeivel. A „birodalmi” Országházat, a szállodasort, a Fővámpalotát (Budapesti Corvinus Egyetem), a közraktárakat (Bálna), a Nemzeti Színházat, a Müpát említette. Talán nem tanítják már a Műszakin, hogy Budáról a trafik kevésbé impozáns látványt nyújt egy parlamentnél. Viszont a látványosságok egy része a ferencvárosi rakparton áll, és tényleg alig van városias élet körülöttük ahhoz képest, amit az intézmények és a folyó kínálni tudna.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­z­­­i n­­i­­m­­f­o­­m­­á­n­­­i­á­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!