Megmutatjuk az ipar jövőjét (1. rész)

2021. április 17. 11:58

A technológia és a digitalizáció rohamléptű fejlődése az életünk minden területére kihatással van, még ha adott pillanatban ezt nem is érezzük. Világunk működése folyamatos átalakuláson megy keresztül, a napról-napra megjelenő innovációk a megszokott működési metódusokat, szokásokat, de még a hagyományokat is felülírja. Ezek a változások sokszor morális és erkölcsi dilemmákat is felvetnek, nem beszélve a világ működéséről alkotott képünk újra gondolásáról. A feladat nem mindig egyszerű, de szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezeknek a változásoknak szemtanúi és résztvevői lehetünk.

2021. április 17. 11:58
null

Egy cikksorozatban összegyűjtöttük azokat a technológiákat, amelyek vélhetően örökre megváltoztatják életünket.

Űrturizmus

Gyakorlatilag a világ bármely országába, minden gond nélkül elrepülhetünk, de mi lenne, ha egy napon mindannyian láthatnánk a Földet az űrből? Az olyan cégek, mint a Virgin Galactic, a SpaceX és az Amazon Blue Origin is, ezt az elképzelést szeretnék valósággá tenni. Mindezt úgy, hogy helyet biztosítanak majd bárki számára egy űrhajó fedélzetén. 

Más bolygók gyarmatosítása

Régóta pusztítunk a Földön, aminek következményeit, például a klímaváltozással már érezzük is. Bár egyre erősebb a törekvés a túlhasználás és a pusztítás megállítására, mégis sokan gondolkodnak abban, hogy az emberek számára új lakható bolygót kellene keresni. A tervek szerint más bolygókat gyarmatosítanának, és a Mars kétségtelenül az első próbahelyszínek lehetőségei között szerepel. A technika fejlődésével ez a jövőkép hamarosan tudományos valóság, nem pedig tudományos fantasztikum lesz.

Robotok az űrben 

A NASA bizonyos munkafolyamatok elvégzésére különböző robotokat delegál az űrbe. A robotoknak nem kell aggódniuk a fiziológiás szükségletekért, mint oxigénellátás vagy táplálkozás, valamint érzékelőkkel felszerelve adatokat képesek továbbítani a Földre. A robotokra nehezebb, veszélyesebb vagy akár unalmasabb munkák elvégzése is rábízható, amivel humánerő kapacitás szabadítható fel és csoportosítható át más feladatokra. Az elképzelések szerint gyorsabban, hatékonyabban és kevesebb hibával is működhet munkavégzésük, mint az emberé.

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!